De pijnappelklier: wat is het en hoe werkt het?
De pijnappelklier: wat is het en hoe werkt het?
6 min. leestijd

De pijnappelklier: wat is het en hoe werkt het?

In dit blog wil ik het heel graag met je hebben over een heel bijzonder orgaantje, dat de sleutel bevat tot spirituele ontwaking. Diep in onze hersenen gelegen tussen de beide hersenhelften, net onder het achterste einde van de hersenbalk gelegen, bevindt zich een kleine klier ter grootte van een (kleine) erwt. Wanneer je de kegelvormige structuur ziet, bestaande uit op elkaar gestapelde schubjes, begrijp je meteen waarom dit orgaantje naar een pijnappel is vernoemd.[1]

Ik heb het over de epifyse of pijnappelklier, ook wel het 3e oog genoemd. Activatie van de pijnappelklier zet namelijk processen in gang, waarbij stoffen worden aangemaakt die goed zijn voor ons lichaam en tevens visioenen kunnen geven. De pijnappelklier is namelijk in staat om dimethyltryptamine (DMT) aan te maken, een lichaamseigen stof met hallucinerende werking. Dat is echter nog niet alles! De schubjes waaruit dit kleine orgaan is opgebouwd zijn in feite op elkaar gestapelde kalk/koolstof kristallen.
En daar is iets bijzonders mee aan de hand, wat ik verder in deze blog zal onthullen. Wat ik je ook zal vertellen is dat adem daar uiteraard een belangrijke rol in speelt!

Voor een goede nachtrust

De pijnappelklier is verbonden met de retina oftewel het netvlies. Deze bevat lichtgevoelige zenuwcellen die signalen sturen naar de pijnappelklier. Wanneer het donker wordt, zal de pijnappelklier hierdoor melatonine beginnen produceren, het hormoon dat je onder meer nodig hebt om lekker in slaap te kunnen vallen. Wordt het licht, dan wordt de productie van melatonine geremd en zal je lichaam serotonine gaan aanmaken, waardoor je ontwaakt. Het zal je dan ook niet verbazen dat een goed verduisterde slaapkamer, alsook het stapsgewijs donker maken van je omgeving, zal bijdragen tot een goede slaap. Het produceren van melatonine wordt gezien als de belangrijkste functie van de pijnappelklier.

Bij kinderen is de pijnappelklier sterk ontwikkeld. Naarmate we ouder worden gaat de functionaliteit van de klier sterk achteruit, door iets dat ‘verkalking’ wordt genoemd: een proces waarbij de schubjes van de klier bedekt raken met calcium mineralen. Onder bepaalde omstandigheden kan dit proces ook bij kinderen al plaats hebben.[2] Deze kalkafzetting kan zo sterk zijn, dat het zichtbaar is op een rontgenfoto of MRI scan. Nu bevat een pijnappelklier van nature mineralen als ijzer, zink, koper, mangaan en strontium. Calcium doet het orgaantje echter geen goed.

Wat veroorzaakt deze calcificatie?

Er zijn hiervoor verschillende oorzaken te benoemen:

 • Verzuring: ons typisch westers dieet bevat veel brood/graanproducten, zuivel, vlees, koffie, geraffineerde suiker, en bewerkte voeding. Dit voedingspatroon veroorzaakt verzuring van ons lichaam.
 • Het eten van niet-biologisch voedsel: groente en fruit bevatten vaak ogenschijnlijk kleine hoeveelheden van zogenaamd lage doseringen neurotoxische stoffen als pesticiden, insecticiden en tal van chemicaliën die worden gebruikt voor langere houdbaarheid
 • Verontreinigingen in drinkwater: zouten als kalk, en vervuiling als niet-afbreekbare resten van medicijnen
 • Fluoride: een neurotoxische stof die een basis ingrediënt vormt voor veel tandpastas, en vaak aan het drink(/leiding)water toegevoegd[1] https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/gevolgen-per-hersendeel/pijnappelklier-epifyse-1[1] https://www.icnr.com/articles/fluoride-deposition.html

Bij deze laatste sta ik heel even stil. In tandpasta blijft fluoride namelijk controversieel. Het gaat dan om calcium fluoride, een natuurlijke en veel minder agressieve vorm dan het synthetische sodium fluoride dat vaak aan leidingwater wordt toegevoegd.[3] In essentie is fluoride echter bepaald niet goed voor de pijnappelklier. Zo zijn er sterke aanwijzingen voor, dat fuoride een belangrijke rol speelt in het calcificatie proces. Fluoride kan niet door de bloed-brein barrière, het vlies om onze hersenen dat een beschermende laag vormt. Ondanks dat de pijnappelklier zich tussen de twee hersenhelften in bevindt, is het buiten de bloed-brein barrière gelegen, en kan dus wel degelijk door fluoride worden beïnvloed. Daarbij zal fluoride weer zorgen voor het nog meer aantrekken van calcium, en zo het calcificatie proces versterken.

Wat merk je van calcificatie?

Wanneer jouw pijnappelklier (te) sterk calcium heeft gevormd, dan merk je dit onder meer aan:

 • Gebrek aan energie
 • Slecht slapen
 • Depressie/ neerslachtigheid
 • Lage botdichtheid
 • Seksuele problemen
 • Galstenen of nierproblemen

Hoe voorkom je calcificatie?

Helemaal voorkomen kun je het waarschijnlijk niet, al zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om het zoveel

 • Vermijd fluoride zoveel mogelijk fluoride
 • Ga vaker de zon in. UV licht activeert namelijk de pijnappelklier en helpt de melatonine op pijl houden
 • Maak gezonde keuzes in voeding (biologisch, minder vlees of zelfs vegetarisch/vegan)
 • Neem een voedingssupplement dat goed opneembare iodine bevat, dit ondersteunt de werking van de pijnappelklier [4]
 • Houd jouw melatonine spiegel in balans door voldoende goede slaap

Elektrische lading

Nu ben ik aangekomen bij een laatste, zeer bijzondere eigenschap die ik met je wilde delen. En dat is, dat de pijnappelklier zogenaamd piëzo elektrische eigenschappen bevat.[5] Een piëzo-elektrisch effect is een fenomeen dat voorkomt wanneer kristallen van een bepaald materiaal onder een bepaalde druk een elektrische spanning produceren.[6]

Dit werkt op soortgelijke wijze bij de pijnappelklier: een bepaalde stimulatie kan zorgen voor een vorm van mechanische druk, welke vervolgens wordt omgezet in elektrische lading.[7] Wat er dan gebeurt klinkt je wellicht magisch in de oren, toch is dit waar Sjamanen en mystici al eeuwen over spreken, en steeds meer wetenschappelijk kan worden verklaard en onderbouwd.

Ademhaling en het ruggenmergvocht

Om te vertellen hoe dat in z’n werk gaat, wil ik je eerst wat duidelijk maken over de rol van adem bij het ruggenmergvocht. Je bent je daar namelijk wellicht niet van bewust, maar door jouw centrale zenuwstelsel stroomt een soort vocht dat je hersenen en zenuwbanen bescherming biedt tegen letsel, en tevens vloeistoffen als neurotransmitters en nutriënten naar diverse delen van het zenuwstelsel transporteert. Daarbij zorgt deze vloeistof voor een betere geleiding van elektrische signalen. Elke keer dat je ademhaalt, beweegt deze vloeistof door je centrale zenuwstelsel. Bij een inademing zorgt dit ervoor dat de platen van je schedel iets uitzetten. Tegelijkertijd kantelt je heilig been iets naar achteren. Op een uitademing kantelt je heilig been terug en verplaatsen de platen van je schedel naar oorspronkelijke positie. Ruggenmergvocht wordt dan naar boven geduwd.

Eiwitten en zouten

De ruggenmergvloeistof bevat eiwitten en zouten, die samen een bepaalde elektrische lading hebben. De natuurkunde vertelt ons dat wanneer een geladen molecuul wordt versnelt, je een onzichtbaar veld creëert dat een inductieveld wordt genoemd. De energie wordt dan van en naar de bron geleid, in een soort lus. Er wordt verondersteld dat hetzelfde mogelijk is met jouw lichaam, door gebruik te maken van je ‘bandha’s ‘.

Als je dit op de juiste manier doet, met volle aandacht, begint de ruggenmergvloeistof te bewegen. De energie gaat dan naar het limbisch brein en komt daar aan bij de pijnappelklier. Deze maakt dan serotonine en melatonine aan, wat diverse helende processen in gang zet in je lijf. Denk aan de aanmaak van een stof die de aderen rondom je hart doet verwijden, waardoor je plots een intens gevoel van liefde ervaart.

Verder maakt deze ademhaling dat de frequentie in de hersenen naar Gamma gaat. De Gamma frequentie is het meest bewuste soort frequentie van de hersenen, de meest ‘verlichte’ toestand. Dit is de ideale plek voor creatie, en volgens sommigen precies de plek waar je wilt zijn als je je lichaam wilt helpen helen van wat voor ziekte dan ook.

[1] https://www.bluemcare.com/calcium-fluoride-vs-sodium-fluoride-whats-the-difference/

[1] https://www.drlwilson.com/articles/IODINE.htm

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0302459896051471

[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Pi%C3%ABzo-elektrisch_effect

Goddelijke antenne

Door het stimuleren en in beweging krijgen van het ruggenmergvocht, creëer je als het ware een spanningsveld waarbij energie van de lagere centra (de eerste 3 chakra’s) naar het brein wordt getransporteerd. Zo’n 95% van onze energie wordt opgeslagen in onze energiecentra (in het Sanskriet ook wel ‘chakra’s’ genoemd) De negatieve emoties komen vooral terecht in de onderste centra. Deze huisvesten naast onze spijsvertering en het vermogen ons te kunne voortplanten, ook ons vecht/vlucht systeem. Door deze emoties ‘los’ te maken, zorgen we ervoor dat energie vrijelijk kan stromen. Hierbij maken we dat onze stuit negatief geladen wordt, en onze kruin positief. We zijn dan als het ware een batterij, een zendmachine die openstaat voor positieve universele trilling, ontvankelijk voor geluk, gezondheid en succes.

De pijnappelklier heeft hierin een belangrijke functie, en werkt als het ware als een antenne, klaar om informatie van de Goddelijke Bron te ontvangen met de snelheid van het licht.

Dit kun je teweegbrengen door op een geconcentreerde manier adem te halen, waarbij je tevens bepaalde spieren aanspant. Deze combinatie van adem en het aanspannen van de spier wordt in het Sanskriet een ‘bandha’ genoemd, wat vrij vertaald ‘dichtknijpen’ betekent.

[1] https://hal-ineris.archives-ouvertes.fr/ineris-00972373/document

Hoe maak je gebruik van jouw bandha’s?

 1. adem heel langzaam in door je neus.
 2. span een voor een je bandha’s aan:
  • 1e bandha= bekkenbodemspier. Bij vrouwen ‘de lift’(niet de anus ook aanspannen!), bij mannen zit de spier tussen anus en testes. Niet de kringspier van de anus aanspannen. Enkel bekkenbodemspier naar ‘boven’ trekken.
  • 2e bandha= middenrif. Trek je navel naar binnen en helemaal ‘omhoog’. Je ribben worden zo duidelijk zichtbaar, terwijl je je buik heel plat maakt
  • 3e bandha= keel. Maak een onderkin door je kin naar je borst te brengen.
 3. span je bandhas nog verder aan en houdt de adem vast. Beeld je in hoe de ruggenmergvloeistof langs je ruggengraat omhoog wordt geperst richting de pijnappelklier.
 4. ontspan alle bandhas en laat de ademhaling los door de mond

Doe deze ademhaling eens een paar keer achter elkaar, elke dag, voor een paar dagen achter elkaar. Het zal je verbazen hoeveel nieuwe energie, en impulsen van creativiteit je krijgt!

[1] https://www.hersenletsel-uitleg.nl/gevolgen/gevolgen-per-hersendeel/pijnappelklier-epifyse-1

[2] https://www.icnr.com/articles/fluoride-deposition.html

[3] https://www.bluemcare.com/calcium-fluoride-vs-sodium-fluoride-whats-the-difference/

[4] https://www.drlwilson.com/articles/IODINE.htm

[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0302459896051471

[6] https://nl.wikipedia.org/wiki/Pi%C3%ABzo-elektrisch_effect

[7] https://hal-ineris.archives-ouvertes.fr/ineris-00972373/document

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen