Wel eens onzeker?
Wel eens onzeker?

Onzekerheid is vaak heel lastig. Althans dat ervaren veel mensen zo. Vroeger vond ik dat ook. Ik had er regelmatig last van. Ik weet nog goed dat ik als zestienjarig meisje bij een supermarkt werkte en ik in de pauzes als de beste kon blozen. Echt vreselijk vond ik dat. Mijn oudere, vooral mannelijke collega’s hadden er veel plezier in om mijn blozende wangen te zien.

Vandaag moest ik bij de rechtbank verschijnen. Net als ruim 20 jaar geleden. Destijds vond ik dat echt vreselijk, veel spanning had ik toen vooraf. En waarom? Ik had geen misdaad gegaan, alleen een boete niet betaald.
Vandaag moest ik er weer zijn. Ik had een boete voor te hard rijden. Oké dat mag niet, echter het was op een plek waar je niet eens bedenkt dat je er 50 zou moeten rijden. Mijn eerste onbewuste reactie nadat ik de oproep kreeg was dat ik weer de spanning voelde van toen.

Echter, eenmaal bij de rechtbank  aangekomen ontdekte ik dat er geen kinderen naar binnen mochten. Gelukkig bood een agent aan om op mijn dochtertje te passen. Ze kreeg chocomel en mocht tv kijken. Daar zat ik dan in mijn eentje in de rechtszaal. Het duurde heel erg lang voordat ik aan de beurt was. Bij navraag bleek dat ze mij vergeten waren. Dus moest ik nog langer wachten…Mijn 3 jarige spruit moest nog langer wachten bij een wildvreemde man. Allemaal redenen om stress te voelen. Maar wat gebeurde er??

Ik zat er heel relaxed en ontspannen. Ik vond de verhalen die langs kwamen leuk om te horen. Helaas miste ik net het verhaal van Erik de Zwart ( wat zou hij verkeerd gedaan hebben..). Ik had vertrouwen in de ‘oppas’-agent en besefte dat ik altijd naar mijn dochter toe kon lopen. Nadat ik ontspannen en met vertrouwen in mijzelf mijn verhaal deed hoefde ik ook nog eens veel minder te betalen!
Nergens voelde ik meer een spoor van de spanning en stress van jaren geleden. 

Waarom dit verhaal? Dat doe ik omdat onzekerheid een hoop kan vergallen in je leven. Ik heb ervaren wat een ellende onzekerheid kan opleveren, echter ik heb ook ervaren dat het mogelijk is om onzekerheid om te buigen naar een gevoel van zekerheid en vertrouwen. Heerlijk om te voelen. Ik heb nog wel eens momenten van onzekerheid, maar het weerhoudt mij niet meer om iets wel of niet te doen.

NLP heeft een techniek om een naar gevoel om te draaien in een goed gevoel. Ik leer mensen deze techniek ook in de NLP in een notendop cursus. Vorige week kreeg ik de volgende meteen al een reactie van een deelnemer dat ze de volgende dag zich naar had gevoeld, de omdraaitechniek deed en zich meteen veel beter voelde. Ze zei dat ze er anders zeker de hele dag nog last van gehad zou hebben.

Weet jij wat onzekerheid met je lichaam doet?
Je hart gaat sneller kloppen. Je ademhaling wordt afgeknepen waardoor je hoger gaat ademen en een benauwder gevoel krijgt. Je spieren gaan spannen, zowel bewuste als onbewust spieren. Daardoor kun je last krijgen van vele klachten. Hier zijn de meest bekende, maag pijn, nekpijn, buikpijn, spastische darmen, diaree, hartkloppingen. Natuurlijk is ieder mens anders en kan het heel goed zijn dat jij andere klachten hebt doordat je (wel eens) onzeker bent.

Graag deel ik de NLP gevoelomdraai techniek met je. Ik heb ook een video gemaakt hierover, echter de techniek liet mij in de steek ten tijde van het versturen van de nieuwsbrief. Ik stuur je die later.
Angsten en onzekerheden kennen we allemaal wel in bepaalde situaties. Op zich ook prima want angst is gemaakt om ons te waarschuwen voor gevaar. Het is alleen een belemmering geworden als er angsten zijn die niet echt nuttig zijn.
Deze techniek kun je toepassen op het moment dat je je naar voelt.

Hieronder het stappenplan.

Stap 1:  Op het moment dat je een emotie voelt , ga dan na waar het gevoel zit in je lichaam. Het zit ergens in je lichaam want zo weet je dat je het voelt.
Stap 2:  Hoe beweegt het gevoel op die plek. Een gevoel beweegt je brein geeft steeds dat signaal en zo blijft het in stand. Meestal zijn er een paar mogelijkheden, BV, het draait naar links of naar rechts, het gaat omhoog, of omlaag, het drukt van binnen naar buiten of van buiten naar binnen. Voel hoe het gevoel beweegt, als je het niet meteen voelt, gok dan maar dat is goed genoeg.
Stap 3:  Pak het gevoel vast en plaats het buiten je op een wit vel. Kijk hoe het beweegt op het vel en geef het een kleur.
Stap 4:  Terwijl je kijkt besluit je hoe je gevoel het andersom kan bewegen, een gevoel wat eerst links omdraait gaat nu rechtsom draaien etc. Dan geef je het ook kleur die jij prettig vind.
Stap 5: Plaats het gevoel nu terug op de plek waar het zat, het beweegt nu andersom in een voor jou prettige kleur.

Neutraal                                                                                                

Je voelt nu niet meer dat nare gevoel maar een neutraal gevoel. Als je toch nog iets voelt wat niet fijn is voor je, doe dan het bovenstaande nogmaals net zolang totdat je neutraal bent. Hierna doe je onderstaande stappen om je echt weer goed te voelen.

Stap 6:  Denk terug aan keer dat je je wel sterk, krachtig en zeker voelde. Voel in je lichaam waar dat gevoel begint. Is het gevoel niet sterk genoeg zorg er dan voor dat je alles weer voor je haalt, wat je toen zag wat je toen voelde en wat je toen hoorde.
Stap 7:  Als je weet waar het goede gevoel zit en hoe het beweegt, laat eventueel sneller draaien zodat je weer het goede gevoel optimaal voelt in je lichaam!

In mijn praktijk zie ik dat allerlei soorten mensen er last van hebben. Mannen en vrouwen. Dat maakt geen verschil. Mannen weten het anders te verpakken dan vrouwen. Veel mensen weten de onzekerheid te verbloemen maar voelen het net zo goed van binnen. Dat nare gevoel richt veel schade aan. Wie je ook bent, wat je ook doet, mocht je onzeker zijn om wat voor reden dan ook: doe eens de gevoel omdraai techniek en ervaar hoe je je dan voelt!

Het is oké om intolerant te zijn naar je nare gevoel, en het is net zo oké om tolerant te zijn naar je goede gevoel…

Mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag!

Hartelijke groet van Heleen

Ps.
NLP in een notendop start weer
op 16 maart. Op zes dinsdagavonden leer je de basis van NLP zoals de bedenker Richard Bandler het heeft bedacht. Je leert de laatste technieken om je goed te voelen en hoe je beter kunt communiceren met jezelf en de mensen om je heen. Lees hier meer..

Ook geef ik weer een adem-ééndaagse op zondag 14 maart. Dit is je kans om te ervaren wat het betekent als je vrij kunt ademen. De laatste keer was er een 78-jarige deelnemer die mij  vertelde dat ze na deze dag meer lucht heeft sinds tijden en nog nooit zoiets bijzonders had meegemaakt. Ze wilde dit echt vaker beleven! Lees meer..

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen