Wat is de invloed van je ademhaling op afvallen?
Wat is de invloed van je ademhaling op afvallen?
3 min. leestijd

Wat is de invloed van je ademhaling op afvallen?

De ademhaling en afvallen; op het eerste gezicht lijkt het alsof die niets met elkaar te maken kunnen hebben. Toch heeft de ademhaling wel degelijk invloed op afvallen.

Veel mensen zijn dagelijks bezig met hun gewicht, vooral vrouwen. Het liefst willen we zo slank mogelijk zijn, de noodzaak hiervoor wordt ons vanuit de media meegegeven. Er bestaan daarom enorm veel verschillende diëten. Elk volgend dieet wordt gezien als dé oplossing, dus starten velen ermee om na enige tijd weer terug te vallen in oude gewoontes.

Op gezond gewicht komen door middel van je ademhaling; daar heb je waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Toch is het mogelijk! In dit blog vertel ik je meer over de invloed van je ademhaling op afvallen.

Het principe van afvallen en gewicht aankomen

Heel veel mensen hebben moeite met afvallen en komen heel makkelijk gewicht aan. Het principe is eigenlijk heel simpel: Eet meer calorieën dan je dagelijks nodig hebt en je komt aan. Wil je afvallen, dan eet je minder calorieën dan je elke dag zou moeten eten.

Om af te vallen zul je dus goed moeten weten hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt, om vervolgens minder dan dit aantal te consumeren. Dit betekent echter dat je honger zult krijgen, en dat is een moeilijk gevoel om mee om te gaan. Als je lichaam vraagt om eten, dan kun je dit gevoel misschien een tijdje negeren, maar op gegeven moment is je discipline op. Dan is het hongergevoel te veel voor je en grijp je naar al het lekkers wat je kunt vinden.

Wat is de invloed van je ademhaling op afvallen?

Afvallen is vaak een mentale kwestie

Afvallen is dus een mentale kwestie, je zult flink veel discipline moeten hebben om bepaalde voeding te laten staan en om het hongergevoel te overwinnen. Het hongergevoel wordt in verloop van het dieet minder doordat je lichaam zich aanpast, maar dit duurt wel een tijdje.

Het is echter ook op een ander vlak een mentale kwestie. Want voor hoeveel mensen is het echt nodig om af te vallen? De meeste mensen hebben niet dusdanig veel overgewicht dat ze voor hun gezondheid kilo’s moeten kwijtraken. Het overgrote deel van de mensen die diëten doet dit uit onzekerheid over zichzelf. Veel mensen hebben er moeite mee om zichzelf en hun lichaam te accepteren. Dit komt voor een groot deel door de media, waardoor een onrealistisch beeld van het mannelijk en vrouwelijk lichaam wordt verheerlijkt. Als je superslank of gespierd bent zonder een grammetje vet, dan hoor je erbij. Voldoe je niet aan dat ideaalbeeld, dan zul je nooit succesvol worden en hoor je er eigenlijk niet bij.

Een ander belangrijk gegeven is dat mensen vaak eten uit onzekerheid over zichzelf. Voeding is een soort troost geworden om met bepaalde gevoelens te kunnen dealen. Het probleem dat aan de basis ligt van je overgewicht is dan niet te veel eten, maar hoe je denkt over jezelf.

Wat is de invloed van je ademhaling op afvallen?

In dat belangrijke gegeven ligt de invloed van je ademhaling op afvallen. De ademhaling heeft enorm veel invloed op ons functioneren. Het heeft invloed op ons fysieke lichaam en op onze mentale gezondheid. Als je op gezond gewicht wilt komen, dan is het belangrijk om jezelf te leren accepteren.

Vaak hebben we onszelf verkeerd leren ademen, onder invloed van stress en trauma’s die we hebben opgelopen. Een goede ademhaling zorgt ervoor dat diep weggestopte gevoelens verwerkt kunnen worden. Daarnaast wordt het immuunsysteem versterkt en belangrijke lichaamsprocessen komen weer op gang. De invloed van de ademhaling op afvallen wordt hierdoor groot, omdat het op mentaal en fysiek vlak werkt. Je kunt beter omgaan met bepaalde gevoelens, waardoor je geen emotie-eter meer bent en je spijsvertering zal een stuk beter gaan werken.

Dat goed ademhalen positief werkt voor het lichaam en de geest is wetenschappelijk aangetoond. Ons lichaam is een zeer harmonieus systeem, als het tenminste goed is afgestemd. De ademhaling heeft daar een belangrijke rol in.

Adem je slank bij Herleva

Wil jij op een gezonde manier afvallen zonder te diëten? Dan is het ‘Adem je slank’ programma iets voor jou. Je kunt jouw gelukkige, slanke versie van jezelf weer tevoorschijn laten komen op een veilige manier. Het programma laat je weer in contact komen met het gevoel dat je zo diep hebt weggestopt en dat je soms wel wilt ‘weg-eten’.

Heb je geen overgewicht maar wil je op een gezondere manier met eten leren omgaan? Dan is deze cursus ook heel geschikt voor jou. De cursus duurt 7 weken, het is opgebouwd in de volgende drie delen:

  1. Natuurlijk in balans komen door middel van de ademhaling
  2. Emotionele blokkades opruimen. De meeste mensen hebben namelijk overgewicht door emotie-eten
  3. Rust en ontspanning vinden en leren omgaan met trek en hongergevoel

Heb je interesse in de cursus?

Meld je dan nu aan!


Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen