Positieve herinneringen zijn leuker tóch?
Positieve herinneringen zijn leuker tóch?
in NLP
5 min. leestijd

Positieve herinneringen zijn leuker tóch?

Hoe zou het zijn als altijd alles goed met je gaat?
Het is mooi weer, je doet werk dat je leuk vindt of je werkt niet omdat je dát leuk vindt. Je bent gezond en fit en altijd blij. Iedereen om je heen is blij. Alles gaat goed en het leven kabbelt rustig voort.

Lijkt je dat niet super?
Zou je dan wel echt heel gelukkig zijn?

Het lijkt mij best saai.
Ik houd wel van een beetje leven in de brouwerij.
En daarbij: het is hoe het leven nu eenmaal gaat, met ups en downs.

Wat bedoel ik met ‘alles gaat goed?

Mijn versie: Als alles goed gaat, gebeurt er van ook alles in het leven.
Dat kunnen nare gebeurtenissen zijn, zoals het overlijden van een dierbare, ziekte, verlies van spullen waar je aan gehecht bent of verlies van je baan. Al met al heftige dingen die wij mensen nu eenmaal meemaken. Elke dag opnieuw maak je dingen mee.

Het kunnen ook gave, inspirerende dingen zijn die jij meemaakt of die mensen om je heen meemaken en waarvan jij mee kunt genieten. Ook dat gebeurt elke dag, je leest een boek, kijkt naar een film of kunst of je spreekt met mensen die je iets moois vertellen.
Iets waardoor jij je ook blij en gelukkig voelt.

Het hoort bij de ervaringen van dit leven, niets meer en niets minder.

positieve herinneringenWant is dat niet wat het leven zo boeiend maakt, dat je heel intens dingen meemaakt?
Denk maar aan een vakantie waarin je iets heftigs meemaakte, dat is wel wat je hebt onthouden tóch? Alle dagen dat je mooi weer had en alles vlotjes verliep ben je snel vergeten.
Ik zeg niet dat het altijd heftig moet zijn, absoluut niet, maar ik pleit ervoor dat mensen meer accepteren en vertrouwen krijgen in dat wat het leven ze biedt.
Dat je rustig en kalm JA zegt tegen datgene dat je overkomt. Het is er toch al, dus waarom zou je er nog tegen strijden?

Heb geen angst of gevoel van onveiligheid.
Ervaar veiligheid, vertrouwen en liefde in jezelf en ervaar dat je rustig en kalm blijft, wat er ook gebeurt. Dat je van binnen ontspannen bent, wat er ook gebeurt.

Stel dat je bang bent om weer ‘iets’ mee te maken, Je gaat dat steeds meer uit de weg. Je gaat dingen vermijden, uit angst voor…..stel dat je weer dat ene nare gevoel krijgt dat je vaak hebt gehad en waar je je geen raad mee weet? Tja, wat als het nare gevoel toch komt? Onverwacht en weer opnieuw?
Dan herinner ik je bij deze graag aan het feit dat jij veel meer kunt dan je dacht.
Kennis helpt je daarbij enorm, kennis hoe je meer grip kunt krijgen en houden op je leven.
In al die arme landen is scholing aan iedereen, het eerste dat ontwikkelingshulp doet. Mensen kennis geven, helpt ze om te groeien en te ontwikkelen.
Het hoeft niet altijd pais en vree te zijn om je goed te voelen. Je goed voelen kan ook zijn dat je je veilig voelt, ondanks wat je meemaakt, dat je rustig en kalm blijft van binnen, pok al stormt het buiten. Vaak is het andersom, storm van binnen en van buiten mooi weer spelen.
Ik deel graag een NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) techniek met je. Ik spreek deze techniek ook in op mijn NLP in een notendop cd. Het gaat over een goed gevoel, dat je al hebt gehad, herbeleven. Dat is iets wat we allemaal kennen.

Denk maar eens aan de geur van pas gemaaid gras of bepaalde beelden op televisie en je kunt meteen weer terug zijn in een herinnering van vroeger. Een hele plezierige herinnering. Of je hoort een liedje op de radio en ineens voel je weer wat je destijds voelde, toen je op een prachtig, intens moment dat ene liedje hoorde.

goed voelenNou, binnen NLP heb je hiervoor een techniek, die noem je ankeren. En dat ankeren is een gegeven dat je kunt gebruiken om een goede herinnering uit het verleden weer bij je op te roepen. Die prachtige, fijne stemming, bijvoorbeeld het gevoel van motivatie, heel veel humor of energie, of een gevoel van heel veel liefde of kracht. Een van die stemmingen, uit het verleden, heb jij vast wel eens ervaren, dat weet ik zeker.
En één van die stemmingen is altijd handig om weer op te roepen als je daar behoefte aanhebt. Dus wat ik je wil vragen is of je een van die stemmingen wil kiezen. Ik noem ze even: motivatie, humor, energie, liefde of kracht.

Kies er maar eentje uit die je nu weer even optimaal gaat voelen.

En wat je dan gaat doen is jezelf even helemaal ontspannen.
Dat kun je doen op een manier die prettig is voor jou. Neem er de tijd voor, zodat je even helemaal lekker ontspannen bent en je lijf helemaal relaxed is.

Dan wil ik je vragen om je een moment te herinneren waarop jij die ene stemming had, waarop jij die ene stemming voelde. En stap nu in dat moment en zie weer wat je zag, voel weer wat je voelde en maak dat gevoel groter en groter.

Op het moment dat jij optimaal dat gevoel van vroeger hebt, dan doe je je duim en je wijsvinger bij elkaar. Dat houdt je ongeveer tien seconden vast.
En leid jezelf daarna even af. Kijk maar even om je heen, neem een slokje water.

En dan ga je het anker testen. Doe nog een keer je duim en je wijsvinger tegen elkaar.
Als het goed is, voel jij nu weer dat goede gevoel van vroeger.
Dan voel je weer de stemming die jij had gekozen. Motivatie, humor, energie, liefde of kracht.

Een van die dingen voel jij weer optimaal. Mocht dat nog niet het geval zijn, dan ga je de eerdere stappen herhalen. Net zolang totdat het helmaal lukt en jij die stemming van vroeger helemaal in het nu voelt.

En denk nu eens aan een situatie waarin jij die stemming eigenlijk wel heel goed kunt gebruiken.
Een situatie in de toekomst.
En zie, hoor en voel dat gevoel helemaal en breng dan weer je duim en je wijsvinger bij elkaar. Stel je voor dat je al in dat toekomstige moment bent, met dit goede gevoel, dat je bij je hebt.
Dan is het vast een ander toekomstbeeld.
Vergelijk het maar eens. Ik weet zeker dat het een heel ander gevoel geeft.

Ik wens je veel succes met het oefenen van deze anker techniek! Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn cd? Hij is hier te bestellen.

Ik heb verschillende reacties ontvangen van mensen die mijn NLP in een notendop cd hebben beluisterd, deze wil ik graag met je delen.
Dorien: Erg blij ben ik met je CD “NLP in een notendop”. Nu bijna drie jaar na het volgen van dit programma, is het fijn om een reminder te hebben. Op vlotte wijze help je me nog even herinneren aan rapport, de omdraaitechniek en waar ik wil staan over een bepaalde tijd. De cd verveelt nergens. Een aanrader voor eenieder die met communicatie bezig is, of op positieve wijze aan zichzelf wil werken.

Cathy: Van het Ankeren en de gevoelomdraai techniek wist ik niet meer precies hoe die gingen en had ik ze daardoor nog niet goed onder de knie, en nu wel!! Fantastisch!! Ik zal nu zeker vaker nare gevoelens gaan neutraliseren. Teruggaan naar fijne momenten en vooral de gedachten die ik op dat moment had vind ik zeer moeilijk, m’n leven is niet zo rooskleurig geweest en momenteel helaas ook behoorlijk zwaar en ik merk dit dan toch gauw de overhand bij het zoeken daarnaar neemt. Maar het lukte me tot mijn verbazing wel heel goed met humor. En ik dacht
nog wel dat ik geen gevoel voor humor had. Dus ik heb me voorgenomen om op momenten dat ik me super voel, bijvoorbeeld bij de meditatielessen die ik volg, deze te gaan verankeren, zodat de toekomst er dan als vanzelf veel rooskleuriger uit zal gaan zien dan het verleden. Dank je wel!!

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen