3 oefen-tips voor op vakantie
3 oefen-tips voor op vakantie
2 min. leestijd

3 oefen-tips voor op vakantie

Of ik op vakantie (adem) oefeningen doe? Dat hangt er vanaf. Thuis heb ik een eigen routine en een plek om oefeningen te doen. En eigen meditatiekussen en yogamat.
Echter in een appartementje met 5 personen is dat even anders.
Geen plek, geen mat, geen meditatiekussen.
Toen ik jaren geleden met meer discipline mijn oefeningen ging doen, was ik op vakantie soms een beetje ‘lost’.
Ik nam mij voor om gewoon te doen wat ik thuis ook deed, maar dat werkte niet.

Ik had geen lekker meditatie kussen, geen matje en al helemaal geen plek waar ik alleen was.
Nu beslis ik pas als ik er ben, of ik ga oefenen en wát ik ga doen.
Wanneer we aankomen op de plek van bestemming, kijk ik of er ergens een prettig plekje is voor mijn oefeningen.
Zo niet, dan doe ik bijna geen meditatie, geen yoga en amper een ademhalingsoefening.

Ook prima

Als ik weer thuis ben, pak ik de routine weer op.
Maar heel vaak blijkt er tóch ergens een prettig plekje te zijn waar ik kan mediteren, of wat yoga kan doen. En dan doe ik toch iets, op die vakantie plek. Ik zie dat als bonus. En nu mijn kinderen ouder worden, doen ze wel eens met mij mee.

Maar niks hoeft, niets moet, gewoon relaxed ontdekken wat wel of niet kan.
Vroeger was ik bang dat ik thuis de routine niet meer zou oppakken.

Soms duurt het nog wel een dag of 2, 3, maar daarna ga ik weer op mijn vertrouwde kussen zitten mediteren of oefenen. En sta ik op mijn matje. Fanatiek ben ik nooit met oefenen, ik ben vrij lui en hou ook niet van afzien.
Maar ik heb ontdekt, al doe ik elke dag maar iéts, dat dat heel veel geeft.
Daarom stimuleer ik mensen ook graag om wel aan de slag te gaan.
Al doe je maar iets, dat is al super.

3 dingen die je wél op vakantie kunt doen.

1. Gebruik je zintuigen meteen als je wakker bent. Voel hoe je ligt, hoe je ademt, wat voor geluiden je hoort en wat je ziet. Neem daar 5 minuten de tijd voor. Ik gok dat je geen haast hebt om je bed uit te komen, ( tis vakantie) dus doe je voordeel.

2. Terras-tip. Wanneer je op een terras iets drinkt. Ga dan elke keer nadat je op de stoel zit, 3 keer heel rustig ademen. Neem waar dat je zit en kijk om je heen. Grote kans dat je op dat terrasje voor de eerste keer zit en zie, voel beleef het. Laat de gedachten die je hebt gaan, alleen dit moment: kijken, voelen, horen, ruiken en daarna proeven wat je eet en of drinkt.

3. Vind de plek! Overal zijn plekjes waar je een adem oefening kunt doen. Of een yoga houding, of een andere lichamelijk oefening die jij kent. Weet je niets? Rek en strek je lichaam langzaam en rustig alle kanten uit die het wil, dat is altijd goed. Doe het met aandacht en liefde, heb je nog meer effect en plezier.

Of ga 3 minuten zitten op een stoel en voel je je adem.
Dat is al super waardevol!
Ik zie veel mensen (vooral vrouwen) die streng zijn voor zichzelf en die zelfs willen dat het oéfenen perfect gaat.

Mijn ervaring is dat sinds ik het heb losgelaten dat ik het  ‘ moet’ doen, er altijd wel plek en tijd is om iets te doen. En de grap is dat ik dat dan als een bonus ervaar. Dubbel plezier lijkt het.

Perfect ben je al.

Je bent prachtig.  Wist je dat al?
En wanneer je een paar minuten de tijd neemt om je adem te voelen, voel je zelf nog meer de perfectie van jouw Zijn.
De adem kan je high maken en levensvreugde geven.
Gewoon rustig even de tijd ervoor nemen.
Of je nu wel of niet op vakantie bent.
Pauze neemt of niet, elke dag is een mooie nieuwe dag om te starten of juist ermee door te gaan.

Fijne zomer!

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen