Wim Hof ademhalings techniek

Wim Hof Ademhalingstechniek Uitleg

Hoe gaat de Wim Hof Ademhalings techniek in de praktijk?


Wim Hof combineert meerdere technieken in zijn methode.
Onderdelen van zijn methode zijn:
Koudetraining
Mindset
Ademtechiek


Een belangrijk onderdeel is de ademhalingstechniek.
' Je schoont je lichaam van binnen op die manier' zei Wim altijd tegen mij.
En maakt contact met je zelf, met je gevoel.

De ademhalings techniek is een actieve ademtechniek die meetbaar meer activiteit in je cellen teweeg brengt. Deze techniek werkt zeer effectief bij mensen met vermoeidheid, reuma en verschillende soorten fysieke klachten.
Wetenschappelijk is bewezen dat je tot 19% meer energie genereert in je mitochondriën, dat zijn de energie centrales in je cel.
De  ademoefening heeft invloed op je PH waarde, het maakt je bloed meer PH neutraal.
Voor mensen die ontstekingen hebben is dat heel prettig. Ze merken dat ze door de ademtechniek en de koude training minder last hebben en zich veel beter voelen.
Mensen met reumatische klachten voelen vaak snel verlichting.


Wim Hof ademhalings techniek doe je als volgt:


Het beste kun je de adem techniek doen op een lege maag, of een beetje nuchter.
Ga goed rechtop zitten of eventueel liggen.
Je kunt ook tussen door wisselen als dat goed voelt voor je. Even zitten en gaan liggen als dat uitkomt.
  • Je ademt 25 keer diep in en uit. Stel je voor dat je je longen als een ballon opblaast, je ademt flink in en weer ontspannen uit.
  • Na een tijdje zit er meer zuurstof in je lichaam en dit kun je voelen door tintelingen in je lichaam, je wordt misschien een beetje licht in je hoofd of zelfs wat duizelig.
  • Dan adem je nog 1 keer goed in en dan laat je de adem rustig gaan en stop je met ademen. Je wacht met opnieuw inademen, dit noemen we retentie. Dit kan wel minuten duren, maar zo lang zal deze in het begin waarschijnlijk niet zijn.
  • Zodra je de ademhalingsprikkel weer voelt, dan adem je diep in en houd die ademteug 10 a 15 seconden vast.
  • Het mag ook langer, doe het met gesloten ogen en voel rustig hoe het is, focus eventueel op je derde oog, dat zit tussen je ogen iets boven je wenkbrauwen. Mogelijk krijg je de ervaring dat alles lichter wordt.
  • Het voelt heerlijk aan, misschien een beetje high. Op deze manier train je je parasympathische zenuwstelsel.

  • Hier een video waarin ik de ademtechniek nog even uitleg.
    Mijn dochter Tosca ( 9) doet ook mee :-)

    Naast ademtechnieken is koude training natuurlijk een belangrijk onderdeel van de Wim Hof Methode.
    Ik geef daarom ook regelmatig workshop zodat je naast de ademtechniek ook kunt ervaring hoe het is om in een ijsbad te zitten. Of in de winter ga ik graag naar het buitenwater met de mensen om te zwemmen.
    Echt super gave ervaring.
    Hier lees je meer over de workshop en recente data.

    Succes met oefenen!
Anton
Door

Anton

op 24 Dec 2017

Hi, Beste Heleen, ik lees: ""Wetenschappelijk is bewezen dat je tot 19% meer energie genereert in je mitochondriën, dat zijn de energiecentrales in je cel"". Waar is dat bewijs te vinden? Misschien zou je het mij kunnen mailen? dank. Anton

Heleen
Door

Heleen

op 10 Feb 2018

Wim zei dat tegen mij, ik kan je er niet mee verder helpen.

Menno
Door

Menno

op 01 May 2017

Hoi Heleen, goed stuk! Bij de WHM, is er een volgorde die het beste aan te houden is? Ik doe nu ademhaling en dan kou. Maar kan ik stretchen beter er voor doen of erna? En welke dagdeel en hoe vaak per dag is aan te raden? Geef je ook workshops met de WHM? Groeten Menno

Heleen
Door

Heleen

op 11 May 2017

Ha Menno, de ademtechniek op de nuchtere maag is het beste altijd. Ademen en dan de kou is top. En stretchen kan er tussen in. Dan ben je mooi warm voor je de kou in gaat. En 1 maal per dat dit ritueel is al super hoor. Iets ' te' doen heeft meer nadelen dan voordelen. Voel goed hoe het met jou lichaam is en wat het nodig heeft. Iets meer of minder. Blijf er mee in contact, en pas aan waar nodig. Ik geef ook workshops, bij agenda vind je de recente data. Wellicht tot ziens!

Andre'
Door

Andre'

op 02 Mar 2017

Leuk ! En zo eenvoudig ! Dank je ! Kan ik nu ook beter tegen koud water, bv een buitenzwembad ?

Heleen
Door

Heleen

op 08 Mar 2017

Bij mij werkte dat wel zo :-) Ik werd vrij van de gedachte of het water koud of warm was, ik besloot of ik erin wilde of neit. Niet de temperatuur. Enorm vrij gevoel geeft dat. Succes

Ramona
Door

Ramona

op 22 Jan 2016

Hoi Heleen kan je tijdens een zwangerschap de ademhalingsoefeningen en koude douches blijven doen?

Heleen
Door

Heleen

op 22 Jan 2016

Hoi Ramona, Ik zou het rustiger aan tijdens een zwangerschap. Minder druk opbouwen tijdens retentie, dus een kortere meer relaxte retentie nog. En de kou zou ik beperken tot het afspoelen van de armen en benen. Ieder lichaam is anders natuurlijk, maar een zwangerschap vraagt een naar binnen keren, er is veel gaande van binnen in je lichaam Het werkt heel hard. Met koude training ' hard' je het lichaam juist. Daarom zou ik niet teveel vorm kracht vragen. Het lichaam juist zacht en ontvankelijk maken. Ik wens je een fijne zwangerschap toe en goede bevalling en een heel leuk kindje! hartelijke groet, Heleen

Zen maand – Juni – marin zoekt/leert/groeit
Door

Zen maand – Juni – marin zoekt/leert/groeit

op 21 Jan 2016

[…] 3. Zen a: elke dag minstens 15 minuten mediteren b: Wim Hof ademhalings methode […]

Andre
Door

Andre

op 03 Dec 2015

Toen ik met deze ademoefeningen begon liep de retentietijd op tot bijna drie minuten. Ook kon ik door deze oefening bijna vijf minuten mijn adem inhouden na inademing. Nu, na 6 maanden dagelijks oefenen is mijn retentietijd teruggelopen tot max. ca 50 seconden en ademinhouden tot ca. 90 sec. ik snap hier niets van. Kun jij dit verklaren?

Henk
Door

Henk

op 13 Dec 2017

Is herkenbaar

Heleen
Door

Heleen

op 06 Dec 2015

Heb je klachten? Zo ja ga dan altijd naar je huisarts. Of ga naar een ademcoach in je buurt. Dan kan die zien wat je doet, ik zie dat mensen soms heel vreemd ademen voor de retentie. Ze ademen oppervlakkig of te snel of een andere combie die niet effectief werkt. Verder meet je alleen de retentie en niet je adem in houden daarna, ( want het is advies is daarvan ongeveer 15 seconden, iets langer kan maar het is geen wedstrijd. Succes! Hartelijke groet Heleen

Mirjam
Door

Mirjam

op 09 Nov 2015

en hoe kan ik hele hoge in- en uitademing verdiepen/vergroten naar de buik ademhaling?

Heleen
Door

Heleen

op 17 Nov 2015

Wanneer je op je rug gaat liggen is het makkelijker om ruimte in je bekken te maken en om je middenrif naar beneden te duwen met inademen, een lage buikademhaling. Wat helpt is oefenen, blijven voelen wat je voelt en dat gevoel in jezelf zal sterker worden naarmate jij jezelf daarin traint.

Mirjam
Door

Mirjam

op 09 Nov 2015

en in combinatie met chronische bronchitis?

Heleen
Door

Heleen

op 17 Nov 2015

Blijf in contact met een arts en leg uit wat je wilt doen en vraag zijn/haar advies in deze.

Mirjam
Door

Mirjam

op 09 Nov 2015

Is deze oefening ook goed bij stress, blokkades ed?

Heleen
Door

Heleen

op 17 Nov 2015

Het is altijd moeilijk vind ik om een oordeel te geven als ik iemand niet ken. Maar deze oefening werkt ook heel ontspannend als je het goed doet.

Chemo versus ijsbad. | zweverigeaardsheid
Sarah
Door

Sarah

op 12 Aug 2015

Hallo, Kan ik eigenlijk tijdens mijn zwangerschap de Wim Hof methode ademhaling gewoon blijven doen? Wat raad je aan?

Domien
Door

Domien

op 22 May 2015

Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik ben sinds enkele weken geleden begonnen met de online cursus van Wim, maar ik merk dat je uitleg heel goed helpt om efficiënter met de AH-techniek aan de slag te gaan! Super! Het geeft extra motivatie om tijd te maken voor het Hoffen (motivatie was vorige dagen wat minder, omdat ik het effect bij het AH niet duidelijk voelde. Have a nice day !

Domien
Door

Domien

op 22 May 2015

Na een tijdje ademhalen merk je dat er al wat ontspanning in je lichaam komt, dan kan je de ademhaling nog verdiepen om het effect te vergroten :)

Heleen
Door

Heleen

op 25 May 2015

Fijn Domien dat je ontspanning kunt voelen. Op de goede weg dus!

anoniem
Door

anoniem

op 28 Apr 2015

Deel van de tekens is weggevallen. Ik bedoel dus; bij pH lager dan 7 spreek je van een zuur milieu en bij een pH hoger dan 7 spreek je van een basisch milieu. Toename pH zorgt voor een neutraler, dus minder zuur, milieu.

Heleen
Door

Heleen

op 29 Apr 2015

Je hebt helemaal gelijk, dank voor je feedback. Te snel opgeschreven gok ik ;-) Ik heb het aangepast.

anoniem
Door

anoniem

op 28 Apr 2015

Kleine opmerking; bij de ademhalingstechniek gaat de pH niet omlaag maar juist omhoog. Algemeen geldt pH 7 = basisch. Minder zuur betekent dus een stijging van de pH.

Enahm
Door

Enahm

op 02 Jul 2015

Heleen
Door

Heleen

op 02 Jul 2015

Quote Wim Hof: "Heleen is een goeie. En ik zou daar je voordeel bij halen door haar duidelijke en zachtaardige manier van instructie te volgen naar het binnenste van je zelf, zowel lichamelijk als geestelijk'.

I Berggren
Door

I Berggren

op 15 Apr 2015

Mensen met de longziekte C.O.P.D , Hebben deze er ook baat bij ? Of beter niet doen?

Heleen
Door

Heleen

op 18 Apr 2015

Zou ik altijd even navragen bij je behandelaar

Henk
Door

Henk

op 13 Dec 2017

Dag Heleen, Ik begreep van een longarts dat de koudetraining voor iemand met COPD niet is aan te raden omdat er een risico bestaat op een acute ademstilstand. Wat is jouw mening?

Heleen
Door

Heleen

op 10 Feb 2018

Koude training is zeker niet voor iedereen, helemaal mee eens

Henk
Door

Henk

op 13 Apr 2015

Er bestaat nog een methode! Ter verbetering van de inspiratie: ga op de rug liggen en haal diep adem, borstademhaling adem niet uit maar probeer meer lucht in te ademen maar nu met de buikademhaling, trek het middenrif tevi naar omlaag. Even rust zonder uitademen en haal meer lucht binnen nu weer via de borstademhaling. Herhaal de buikinspiratie steeds zonder uitademing. Herhaal zo vaak maar mogelijk is tot niet meer lucht kan worden ingeademd. Hou nu de ingeademde lucht vast het lichaam krijgt nu een te kort en er komt een autoreflex die als nog inzet op nog meer inspiratie. Er blijkt nog meer lucht in te kunnen. Adem daarna rustig uit. Herhaal dit een paar maal uit eindelijk neemt zo de longinhoud toe. Van belang voor sporters en copd ers

Heleen
Door

Heleen

op 18 Apr 2015

Dank je wel voor je aanvulling!

Heleen
Door

Heleen

op 20 Dec 2014

Hallo Ed, Goed dat je meteen aan de slag bent gegaan. Het is zeker een hele fijne oefening om voor je meditatie te doen. Succes!

Ed Zijlstra
Door

Ed Zijlstra

op 19 Dec 2014

Ik heb het geprobeerd. Nav de uitzending 24 uur, waarin Wim de gast was. Ik ben enthousiast. Voel een serene rust! Ben marathonloper, goed gezond, 61 jaar. Neem me nu voor om voorafgaand aan een zenmeditatie van 25 minuten eerst deze oefening te doen.

Reactie plaatsen