Veranderen en je Ademhaling | Herleva
Veranderen en je Ademhaling
4 min. leestijd

Veranderen en je Ademhaling

Veranderen en je Ademhaling

Het weer verandert steeds in Nederland. Door de seizoenen kennen wij een reeks aan natuur verschijnselen. Ik was ooit in Bali en herinner mij dat ik het vreemd vond dat het daar altijd mooi weer is.
Nooit eens een flinke herfststorm. Ik houd wel van storm.
De wind kan door merg en been gaan,  maar het veranderd de boel. Net als de wind door je haar, alles door de war en toch voelt het heerlijk.

veranderen en je ademhaling Zoals het weer verandert, doet onze ademhaling dat ook.

IK vergelijk de ademhaling ook wel eens met een tunnel. Wanneer je door een tunnel rijdt en er zijn allemaal wegomleggingen dan rijdt je langzaam en omslachtig. Ook blijft allemaal troep, stof takken, papier, achter de wegomleggingen hangen.

De ademhaling kent ook vernauwingen en ophopingen.
Wanneer je fysiek, emotioneel of mentaal geraakt bent dan schakelt het onderbewustzijn een verdedigingsmechanisme in.
Met als gevolg dat je delen in je ademhaling afsluit.
Je houd de adem vast, ademt minder diep en vol dan je eerder deed.
Met als consequentie dat je minder zuurstof binnen krijgt dan je zo willen.
Minder adem is minder leven. Simpeler kan ik het niet zeggen.

Je sluit onderbewust de energie stroom in jezelf af.

Je ademhaling bestaat globaal uit drie onderdelen.
We onderscheiden lage buik, middenrif en borstademhaling.
Lage buik:
Wanneer je onderbewust minder gaat ademen in je lage buik, heeft dat gevolgen voor je fysieke organen in dat gebied. Darmen worden minder doorbloed, waardoor je lage buik klachten kunt krijgen. o.a. obstipatie, diaree,  teveel lucht, lage rugklachten.
Verder laat zich een beeld zien van iemand die niet goed weet wat hij wil, snel twijfelt en het lastig vind om te aarden. Hij mist een werkelijk vertrouwen in zichzelf.

Middenrif:
Iedereen ademt wel in het middenrif. Wanneer je plat gaat liggen op je rug dan zul je daar altijd je buik omhoog en naar beneden zien gaan.
Het middenrif laat je zien wat jij doet met angst of vertrouwen. Ze noemen dat gebied ook wel de angst gordel. Wanneer je uit angst gaat handelen, komt er een controle behoefte los.
Alles in de gaten houden, want ojee, wat als….Wanneer je te weinig in contact staat met je lage buik dan vergroot die angst.
Logisch ook, want je weet niet wat je werkelijk wilt? Hoe eng is dat wel niet! Perfectionisme, controle willen en wilskracht horen bij het middenrif.

Borstademhaling:

Wanneer je goed ademt vanuit je borst dan sta je in contact met je hart en kun je daar uiting aan geven. Vaak zie je dat mensen wel een goede buik en middenrif ademhaling hebben, maar doordat ze in het borstgebied niet mee ademen ze het moeilijk vinden om hun gevoel te uiten. Je hart bevind zich in dat gebied. Het hart van waaruit je liefde stroomt, maar waar jij ook liefde kan ontvangen.
Goed ademen in je hart/borst gebied maakt dat jij veel liefdevoller naar jezelf en anderen kunt zijn.

Dominante ouders en/of opvoeders zorgen ervoor dat een kind, of het kind in jou, zijn mond houdt wanneer het er op aan komt. Het kind leert dat het veiliger is om niets te zeggen.
Eenmaal volwassen geworden, is het een ingesleten patroon geworden.
Door je ademhaling weer optimaal te laten stromen in je borst gebied leer je je onderbewustzijn dat het veilig is om je te uiten en te zeggen wat jij voelt van binnen. Als volwassene ben je niet meer afhankelijk van de zorg van je ouders. Alhoewel je onderbewust vaak nog als een kind reageert.

Goed ademen geeft je ontspanning en contact met je werkelijke wezen.

Hoe doe je dat nu, goed je ademhaling gebruiken?

3 tips wanneer je beter wilt ademen en fysiek, emotioneel, mentaal wil veranderen cq groeien:

  1. Ontdek hoe bij jou je ademhaling stroomt. In welk gebied van je adem doe jij jezelf onderbewust nu nog tekort?  Wanneer je gaat liggen op je rug leg dan je hand eerst op je lage buik. Dat ligt tussen je navel en je schaambeen. Voel je dat je hand op en neer gaat? Dan adem je in dat gebied. Ga dan met je hand naar je middenrif en voel ook daar hoe je ademt. En ga als laatste met je hand naar je hart. Wanneer je je natuurlijk ademhaling hebt voel dan of je borst gebied mee beweegt of dat je hand stil ligt. Neem de tijd om te voelen.
  2. Let nu op je ritme in de ademhaling. Adem je rustig of snel? Observeer het gewoon, zonder er iets aan te veranderen. Het ademritme is bij veel mensen in deze maatschappij veel te snel. Daardoor blijft je lichaam steeds paraat op verdachte situaties. Met als nadeel dat je jezelf uitput. Wanneer je je ademritme in ontspanning vertraagt naar 6 ademhalingen per minuut dan kun je sneller ontspannen en krijgt je brein een seintje dat je veilig bent. Met als gevolg dat je goede neurotransmitters aan het werk zet om je een goed gevoel te geven.
  3. Kom in Aktie wanneer je teveel stress hebt. Van teveel spanning en stress word je ziek. Gebruik je ademhaling als graatmeter hoe het met je is. Je ademhaling is geniaal. Het geneest je en helpt je op alle gebieden. Fysiek, emotioneel en mentaal. Kom in Aktie als het niet stroomt. Durf toe te geven dat het lastig gaat, en doe er nu meteen iets aan. Laat het niet erger worden.  Of neem contact op met een ademcoach om je weer te laten voelen hoe het is om werkelijk contact te hebben met je ontspannen wezenlijke natuur.

Wanneer je je ademhaling verandert dan verander je iets wezenlijks in je leven.
Het weer verandert als vanzelf, daar hoeven wij niets voor te doen.
Echter wanneer jij persoonlijk wilt groeien als mens zul je met je bewustzijn je onderbewustzijn weer positievere, gezondere gewoonten aan moeten leren. De kracht van de herhaling speelt daarin een grote rol.

Verander je ademhaling, en je verandert je leven!

Veel succes met het waarnemen en ontdekken van de kracht van je ademhaling.

Hartelijke groet,

Heleen Oude Weernink

ps.

ik lees graag je reactie hieronder,

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen