In het NU verblijven, hoe doe je dat?
In het NU verblijven, hoe doe je dat?
3 min. leestijd

In het NU verblijven, hoe doe je dat?

Inmiddels ben ik een ervaren ademcoach. Toch is elke ademsessie of coaching nieuw. Ik begin altijd met een open blik en wil ‘aanwezig’ zijn in het moment.

Ooit volgde ik een training bij een Enneagram expert. Iemand vroeg, nadat we een heel veel informatie hadden gekregen over alle Enneagram types, wat het belangrijkste is in de coaching. En de trainer zei: “Just be Aware”. Coaching en contact met mensen gaat helemaal niet om kennis. Het gaat er veel meer om dat jij Aanwezig bent. Dat je, door jouw aanwezigheid, iemand anders bij zichzelf brengt.

Tegen ademcoaches zeg ik ook altijd: begin je sessie met de aandacht naar jezelf te brengen. Voel en ervaar eerst jezelf. Verbind je met de aarde, de kosmos en je hart. Voel de liefde in je eigen hart en connect daarna met een ander.

Die opdracht klinkt zo eenvoudig, maar in werkelijk kan er van alles tussen komen te zitten. Tussen jezelf en de liefde in je hart. Allerlei dingen over het (recente) verleden, bijvoorbeeld stress door een file staan, een appje dat je net gelezen hebt, etc.. Door daar nog met je aandacht te zijn, ben je er niet voor de persoon tegenover je. Of je bent bezig met de toekomst: gepieker over de volgende dag of de komende weken; mensen zien soms de meest nare scenario’s voor zich.

Wanneer je met je aandacht in het ‘nu’ kunt zijn, ben je er meer voor de ander. Leven in het NU zou je het kunnen noemen. Áltijd in het nu leven is mijzelf nog niet gelukt ;-), maar ik weet wel dat ik in coaching of als ik les geef een bijzonder contact met het Nu heb. Een cursist keek mij eens aan en zei: “Heleen, jouw ogen maken dat ik wel eerlijk móet zijn”. Misschien is dat het wel. Dat je doordat iemand anders écht aanwezig is, je zelf makkelijker eerlijk kunt zijn en je de confrontatie met jezelf aandurft. Zowel in de leuke als niet leuke variant ervan. Als coach help je hoe dan ook een ander bij zichzelf te brengen. Bij zijn of haar gevoel van binnen.

Onthoud: je bent niet je verleden of je toekomst. Je bent niet je gepieker, je gedachten of je emoties. Je hébt ze. Leven vanuit je intuïtie en gevoel betekent brengt jou dichter bij jezelf. En nee, dat betekent niet eindeloos zwelgen in je gevoelens. Juist niet!

Goed nieuws: aanwezig zijn in jezelf kun je oefenen. Heel simpel zelfs.
Je hebt hier geen ingewikkelde kennis of een hoge intelligentie voor nodig. Nee, je leert puur je aandacht te sturen. Juist je intellect kan je enorm afleiden van jezelf. Je gedachten bedenken namelijk allerlei redenen die heel logisch klinken. En toch geeft je gevoel soms iets anders aan.
En juist dat, je gevoel, gedachten en je emoties scheiden, kun je gewoon leren. Door op merken wat je doet. En verdwijn je in je gedachten, het drama of het in je hoofd? Dan weet je dat je dat niet bént. Je kunt het waarnemen, maar je bent niet je gedachten.

Ik geef je graag een aantal tips om meer in het moment aanwezig te zijn. Om jezelf te leren waarnemen.

1. Ga rustig staan of zitten en voel je lichaam. Begin bij je voeten. Voel dat ze op de grond staan. Voel of ze warm of koud zijn. Of ze misschien jeuken. Of pijn doen. Het gaat er niet om of het prettig voelt of niet en je hoeft er ook niks aan te veranderen. Neem je voeten waar zoals ze NU zijn.

2. Doe dit ook met de rest van je lichaam. Je benen, je hele romp, schouders, armen, handen etc.. Tot en met je gezicht en kruin aan toe. Voel ook of je ogen ontspannen zijn net als je wangen en je kaken.

3. Als je je lichaam helemaal hebt gevoeld en waargenomen, laat dan ieder oordeel daarover gaan. Elk oordeel houdt je weg uit het nu. Want dan wil je het veranderen, beter maken. En dat leidt af.
Dus stel je bent verkouden en baalt dat je neus dicht zit en het snot uit je neus loopt, neem dan waar dat je steeds moet snuiten of hoesten, maar het hoeft niet weg. Je registreert het alleen.

Hoe voel je je nu? Hoe is het om met al je aandacht even alleen maar bij jezelf te zijn? En ook daar oordeelloos naar kijken?

Ik deed deze oefening ooit bij een kennis die heel veel sport. De oefening duurde maar een minuut of 5. Na de oefening zei hij dat hij zich veel rustiger voelde.
Maar vooral was hij geraakt.
Hij was geraakt dat zijn lichaam eigenlijk zo’n pijn deed.

Hij had al maanden keihard gesport. Hij wilde een triatlon doen en dan is er altijd wel iets om voor te trainen. En hij nam ineens waar dat zijn lichaam pijn had en dat hij snel ademde, ook al was hij in rust. Die ontdekking heeft gemaakt dat hij minder, maar vooral effectiever is gaan trainen.
Hij had ineens door dat hij veel meer tot rust kon komen door tijd te nemen voor zichzelf. Dat tijd nemen in ontspanning ook enorm helpt als voorbereiding in herstel. Dit is juist zelfs vele malen effectiever dan steeds maar door trainen. Met als gevolg dat hij zich na een paar maanden fysiek veel beter voelde, beter presteerde met sporten, maar zich vooral van binnen rustiger voelde. Hij was veel meer echt ontspannen en dat was hem veel waard. En dat alles door een oefening die maar 5 minuutjes duurde.

Ik zou zeggen: probeer het eens uit! En als je het al doet, kun je je innerlijke leerproces altijd vergroten door nog aandachtiger aanwezig te zijn.
Er zit geen limiet aan je groei en ontwikkeling.
De enige belemmering die er is zijn je eigen gedachten of emoties

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
cyril de raad
Door

cyril de raad

op 28 Mar 2018

goed verwoord heleen

Heleen
Door

Heleen

op 28 Mar 2018

Dank je wel Cyril

Reactie plaatsen