Niet goed genoeg zijn.
Niet goed genoeg zijn.

Niet goed genoeg.

Drie woorden die veel zeggen en toch ook weer niets. In je hoofd klinken soms van die zinnetjes die vaak totaal onbewust op de achtergrond zijn, maar o zo aanwezig zijn, toch? We leven maar 5% bewust en 95% onbewust, dus ons onbewuste is enorm krachtig.

Als je als kind vaak gehoord hebt dat iets nog niet goed is, of nog net niet goed genoeg is, dan kan het zomaar gebeuren dat je het gaat geloven. Ineens ben je volwassen en hoor je die zin onbewust en ga je er naar handelen.

Als dat zo is levert dat meestal weinig innoverende, motiverende of inspirerende ideeën op.
De meeste mensen gaan nog beter hun best doen, harder werken, of ze geven wensen en verlangens op en blijven hangen in dezelfde cirkel. Ook wachten met iets doen kan voortkomen doordat je denkt niet goed genoeg te zijn.

Zelf heb ik dat met schrijven gehad. Zoals de meeste lezers  van mij weten maak ik regelmatig taalfouten. D’s en t’s, jouw of jou en dat en wat en weet ik veel verder veel wat. Ik zie het niet en weet het niet. Ik heb wel van mensen een keurig geredigeerde nieuwsbrief terug gehad. Of met een tip van een cursus Nederlands…

Maar ik heb mij nooit van mijn droom laten weerhouden. Ja, wel twijfel gevoeld of ik door moest gaan met schrijven. Als ik twijfels had dan ging ik zitten en maakte weer contact met mijn gevoel en de droom die ik heb.
Op het moment dat ik dat weer voel laat ik los dat mijn Nederlands niet perfect is en weet ik dat het niets uitmaakt. Ik schrijf mijn stukjes vanuit mijn hart en dat is voldoende.

Mocht je je ook wel eens niet goed genoeg voelen stel jezelf dan eens de volgende zeven vragen:

  1. Is het wel realistisch wat je nu al wilt, of heb je wat meer tijd nodig?
  2.  Mis je wellicht nog wat vaardigheden?
  3. Is het echt waar dat je niet goed genoeg bent?
  4. Wat doe je nog niet omdat je denkt dat je nog niet goed genoeg bent?
  5. Wat stel je uit omdat je nog niet goed genoeg bent?
  6. Wat voor actie ‘moet’ je ondernemen als je ineens wel goed genoeg bent?
  7. Wat wil je eigenlijk echt doen ook al ben je niet goed genoeg volgens jouw norm, maar voldoet het wel ?

Natuurlijk hoef ik je niet meer te vertellen dat je allang goed genoeg bent.
Je bent een uniek wezen op aarde. Dus ben je goed genoeg. De kosmos is ook van jou, gebruik die krachten dus maar.
Begin gewoon te vertellen aan je medemensen wat je graag zou willen (ook al denk jij nu misschien nog: ik ben niet goed genoeg)
Zing het zinnetje ‘ik ben niet goed genoeg’ in je hoofd eens alsof Donald Duck het zingt, of met je meest sexy stem. Hoe geloofwaardig is het dan nog?

Als ik kijk naar adempatronen van mensen dan kun je bijna zien dat iemand ‘ik ben niet goed genoeg’ denkt. Hij of zij ademt meer vanuit de rug en doet echt zijn best om te ademen.
Weet alleen dat je helemaal niet je best hoeft te doen om te ademen, dat gaat vanzelf. Hoe meer ontspannen je gaat ademen hoe beter de adem stroomt.
Je ademhaling kun je reguleren, dat is toch fantastisch! Dat is vrijwel onmogelijk met andere organen. Zoals je ademt, zo leef je!

Nu je weet dat je goed genoeg bent durf je vast ook weer volop te dromen over wat je echt zou willen met je leven.
Dromen is het begin van verandering. Echter daarna heb je wel een plan nodig, of een strategie nodig om je droom te verwezenlijken. Durf je Droom te Doen! Wat is je goede voornemen? Er zijn vele technieken, methodieken ontdekt en bedacht om je te helpen. Gebruik jij ze? Het begint bij goede voornemens…

In november heb ik heel veel super leuke reacties gekregen op de vraag of jij ook goede voornemens had en wat kon je al in 40 dagen bereiken.
Vele mensen kwamen in beweging en in actie, anderen voelden alleen maar blokkades.

Daarom geef ik 4 juni een speciale 40 dagen doelen avond.  Het is een workshop waar jij heel actief aan de slag gaat met je goede voornemens. Waar hik je tegenaan als jij zelf aan de beurt bent om iets te willen of te doen? Wat lukt je steeds maar niet, maar wil je wel graag?
We hebben een heel concreet stappenplan waardoor jij precies ontdekt, wat je blokkades zijn én vooral wat je kan helpen om je droom of je goede voornemen te verwezenlijken. Het is een volle avond van 19.00 uur tot 22.30 uur.
Je denken, voelen en doen wordt aangesproken. Je creativiteit spreken we aan, evenals je visualiserend vermogen. Je gaat naar huis met een goed gevoel en beeld over wat je droom is. Heb je hier vragen over, of wil je je opgeven mail dan naar heleen@herleva.nl

Ik wens je nog een hele fijne dag toe,

vriendelijke groeten van Heleen

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen