Koudetraining en je ademhaling
Koudetraining en je ademhaling
5 min. leestijd

Koudetraining en je ademhaling

Koudetraining: gezonder en fitter het nieuwe jaar in! Op dit moment zitten we weer middenin lockdown. Iets wat veel impact heeft en niet echt tot vrolijkheid stemt. Waarschijnlijk kun jij net zoals veel anderen wel een mentale en fysieke oppepper gebruiken.Mijn tip: start met koudetraining.

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Daar stond ik, in mijn badpak, middenin de winter in Zweden.
Overal om me heen zag ik sneeuw en recht voor me lag een ijskoud meer. Heel geconcentreerd en rustig liep ik het water in.
Ik ging zitten en kwam er na een paar minuten weer uit. Ik had het gedaan!
Iets waarvan ik voorheen vast had gezegd ‘Ben jij gek!’.

Iets in mij zei dat ik mee moest op deze trip van ‘iceman’ Wim Hof.

Pootjebaden in een koude vijver

Een paar weken daarvoor deed ik mee aan een workshop van hem. Ik ging voor de informatie over de ademhaling en meditatie maar kwam er tijdens de workshop achter dat je ook in ijsbadje kon gaan zitten.
Ik vond het raar en mega apart in november en had mijn bikini ook niet bij me. Dus deed het niet.

Maar er was ook een koude vijver waar je met je voeten in kon. Mijn nieuwsgierigheid won, zeker toen ik Wim Hof en een paar andere deelnemers heel rustig zag zitten. Ik deed mijn voeten er ook in al hield ik het niet lang vol. Daarna probeerde ik het nog een keer en nog een keer, totdat Wim zei dat ik me op mijn voeten moest concentreren. Het voelde alsof er een soort stroomstoot door mijn lijf ging en ik hield het langer vol. Vanaf dat moment was ik gefascineerd door zijn methode.
Toen ik hoorde dat hij een paar weken later een training in Zweden ging doen, meldde ik me aan.
Wat ik die week ging doen was niet helder, het zou vast gaan over ademhaling, koude training en meditatie, ik wilde gewoon leren van Wim Hof.
Met 6 andere deelnemers gingen we naar Zweden. Het was nog niet zo populair.

De overwinning

Ik vond het ontzettend spannend, want ik kan niet goed tegen de kou (ik heb het fenomeen van Reynaud). Ik was bang voor de pijn van de kou. De eerst paar keer dat we een meertje ingingen, lukte het ook niet. Ik had niet genoeg rust in mijn hoofd en geen focus. Op dag 3 was ik volledig gefocust en deed ik het gewoon. Ik vond rust in de kou. Ik slaakte een oerkreet en was zo trots. Daarna ben ik dit veel vaker gaan doen. Elke keer als ik het deed, voelde ik me alive and kicking. Het gaf me echt vleugels dat ik dit kon.

Ondertussen is dit alweer bijna 11 jaar geleden en geef ik nu zelf koudetrainingen volgens de Wim Hof-methode.

Wat is koudetraining en waarom is het goed voor je?

Koudetraining betekent dat je jezelf langzaam en geleidelijk blootstelt aan de kou.
Je vaten vernauwen, zodat je niet te veel warmte kwijtraakt. Daarna verwijden je vaten zich weer en krijg je het weer warm.
Het werkt enorm stimulerend, geeft je energie en het verhoogt je belastbaarheid, je veerkracht.
Ook heeft het een positieve werking op je immuunsysteem.

Bij de koudetraining gaan we ons dus langzaam en geleidelijk blootstellen aan de kou.
Belangrijk is om daarbij te luisteren naar de signalen van je eigen lijf.
Je geeft het lichaam een prikkel die sterk genoeg is om een reactie op te roepen die stimulerend werkt en een verhoging geeft van de belastbaarheid. Daarna neem je voldoende rust. Je geeft het lichaam weer tijd om op te warmen.

Als we koud douchen dan gaan de vaten van de huid vernauwen om te zorgen dat we niet teveel warmte verliezen. De organen en de hersenen, moeten warm blijven. De kerntemperatuur moet behouden blijven. Hoe verder van de kern hoe kouder het lichaam is. Vandaar dat we koude handen en voeten hebben in de kou.

Maar ook aan de schedel verliezen we veel warmte, omdat er weinig vetweefsel is.
Na de koude training, gaan de vaten van de huid weer verwijden en krijg je het weer warm. Soms zie je dan een roodheid van de huid.

Maar als je jezelf te lang aan koude blootstelt dan duurt het lang voordat je weer opwarmt. Je kunt dan zelfs heftig gaan rillen. Het lijkt wel alsof je hetnog kouder hebt dan onder de koude douche. Dit wordt een after drop genoemd. Het koude bloed van de extremiteiten gaat zich dan vermengen met het warmere bloed van de kern.

Bij een extreme blootstelling aan kou kun je hypothermie, onderkoeling, krijgen. De kerntemperatuur daalt dan onder de 37 graden.

Afhankelijk van de temperatuur, wind, isolatie en persoonlijke conditie kunnen verschijnselen van afkoeling optreden van mild tot zeer ernstig.Het mag hieruit duidelijk zijn dat de kou ook gevaarlijk is. Vandaar dat je goed moet luisteren naar je eigen lichaam en niet te abrupt moet blootstellen aan de kou.

Zelf oefenen

Je kunt op simpele manieren zelf (thuis) oefenen met kou. Zet de verwarming in huis eens wat lager en doe wat minder dikke kleding aan in de winter. Of trek je schoenen en sokken uit en loop op je blote voeten door huis. Je kunt ook beginnen met koud afdouchen (eerst 15 seconden en dan steeds langer) en langzaam overgaan op volledig koud douchen. Vind je dat te heftig? Dan kun je ook koude handen- of voetenbadjes nemen. Bij alles geldt: bouw het rustig op en luister naar je lijf. Het is geen wedstrijd. En… let op je ademhaling.

Adem en koude training

Want je ademhaling is essentieel. Je adem rustig en kalm hebben is heel belangrijk, want dan is je hele lijf ontspannen. De koudetraining wordt daardoor makkelijker. Hoe meer stress je in je lichaam hebt, hoe meer je aderen ook afknijpen aan de uiteinden van je lijf.
Dat is ook de reden dat je dan vaak koude voeten en handen krijgt. Bij stress trekt het bloed naar je essentiële delen van je lijf, zoals je borstgebied. Is je lijf overal goed doorbloed, dan is een koudetraining minder zwaar.

TIP om makkelijker het water in te gaan:
Adem in voordat je de kou ingaat,
Houd je adem vast,
Ga de kou in, adem uit en houd vast.
Dus eigenlijk, adem in hou vast, adem uit hou vast.

Dat voorkomt dat je schokkerig, hoog en te snel gaat ademen, iets wat automatisch gebeurt als je het koud krijgt.

 

Wanneer is koudetraining niet gezond?

Voor de meeste mensen doet koudetraining veel goeds, maar niet voor iedereen. Niet elk lichaam is er geschikt voor. Luister dus altijd naar je lijf. Dat spreekt de waarheid. Zo ben ik zelf na 1,5 jaar trainen gestopt. Ik merkte dat mijn lichaam er steeds minder goed tegen kon. Uiteindelijk ben ik zelfs een keer flauwgevallen. Toen wist ik, dit is niet goed voor mij.
Later kwam ik erachter dat mensen met het fenomeen van Raynaud niet aan koudetrainingen moeten doen.
Maar zoals ik al zei: de meesten hebben er juist baat bij. En jij waarschijnlijk ook. Ik nodig je uit om de uitdaging aan te gaan.
Want ondanks dat ik zelf niet meer dat koude water inga, begeleid ik anderen wel bij hun koudetraining.

Cursist Petra: Zeker na de koude training weet ik hoe sterk ik ben en heb daar ook besloten om al het negatieve van hiervoor bij het Gooimeer achter te laten en positiviteit meer toe te laten. 

Doe het ook eens!

Mensen die bij mij koudetraining hebben gedaan, zien het echt als een overwinning. ‘Wauw, het is gelukt!’.
Je hebt in alle rust je angst overwonnen door je mega te focussen. Iets waar je ook in het dagelijks leven veel aan hebt.
Het geeft je een gevoel van vrijheid en je leert te focussen op de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Deze ervaring gun ik iedereen.
Wil jij ook de uitdaging aangaan? Je hoeft het niet alleen te doen. Google in je buurt op koude training en ga met iemand anders het avontuur aan.

Focus en aandacht helpt je, heel veel succes met uit de comfortzone gaan.

liefs Heleen

 

 

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen