Eindelijk ontspannen
Eindelijk ontspannen

Eindelijk echt ontspannen

Altijd iets moeten, altijd haast. Voor veel mensen is dat zo normaal, dat het ze niet opvalt dat hun lichaam gespannen is.

‘Mary rende maar door en kreeg steeds vaker last van hartkloppingen. En ze had veel hoofdpijn. Ook sliep ze niet goed in en was veel wakker. Haar hoofd maalde maar door. De onrust die ze voelde kon ze niet meer loslaten. Ontspannen deed ze bijna niet, ook al dacht ze van wel.
Helaas ging haar werk er onder lijden en voor ze het wist zat ze overspannen thuis.
Het ging niet meer. Haar lichaam was moe, gespannen en pijnlijk geworden.
Ze probeerde goed te slapen, beetje te wandelen. Maar het hielp niet veel. De onrust in haar hoofd en de vermoeidheid bleef.
Ze besloot dat ze hulp nodig had en kwam bij mij terecht.
De aanpak met ademtechnieken, NLP en nuchtere coaching sprak haar aan.

ontspannenNa de eerste sessie sliep ze beter en had ze meer, werkelijke, controle over de spanning en ontspanning in haar lichaam.
Na de tweede sessie ging ze weer een uurtje kijken op het werk. Dat was best intensief vond ze, al die collega’s die vroegen hoe het ging, maar ook aan haar trokken.
Ze besloot daarom niet te snel weer aan het werk te gaan, maar om nog een aantal keer even gezellig langs te komen zonder iets te moeten.
Na de vierde sessie is ze weer halve dagen gaan werken.
Haar geweldige inzet maakte dat ze na 3 maanden weer voltijds aan het werk ging.
Opmerkelijk vond ze dat andere collega’s die in een soortgelijke situatie zaten, na soms een jaar er nog niet aan toe waren om weer te beginnen.

Mary is daadwerkelijk aan de slag gegaan en heeft weer grip op haar leven gekregen. Ze voelt nu veel beter wanneer er spanning in haar lichaam is en weet hoe ze zichzelf snel weer kan ontspannen.
Ook haar piekeren heeft ze effectief aangepakt. Ze is er vrijwel mee gestopt en als ze het weer doet, kan ze er om lachen. Ze besluit dan dat ze even een ‘pieker’ moment heeft en piekert er dan flink op los. Een half uurtje blijkt dan genoeg vertelde ze.

Dát bepaalde periodes in je leven stressvol zijn, is logisch.
Spanning is dan ook functioneel. Het geeft je alertheid en fysiek tijdelijk meer energie.
Maar wanneer je een lange periode, of zelfs permanent, onder druk staan, kom je niet meer tot rust.
Je kunt dat gevoel van spanning zelfs normaal gaan vinden.
Dat kan fysieke, emotionele en mentale klachten geven.
Wacht daarom niet meer tot het uiterste, maar wees preventief.

3 tips wanneer je denkt dat je een ‘stresskip’ bent…

1. Doe deze simpele test oefening.
Wanneer je nu zit strek je voeten dan eens naar voren i.p.v. naar achter.
Zet enige druk op je voeten. Wanneer je voelt dat de druk verandert is het prima. Echter wanneer je niets voelt is er werk aan de winkel.
2. Moet je veel?
Heb je elke dag een heel strak programma?
En voelt dat relaxed? Prima. Zo niet, bouw uren in je dagprogramma dat je gewoon mag luieren en niets doen. Zorg dat het in je programma gepland staat. Wanneer je afwacht tot JOUW moment komt, dan ben je echt te laat.

3. Heb je veel plezier?
Een leuke graatmeter om te weten of je goed bezig bent is wanneer je veel plezier hebt in alles wat je doet. Stresskippen piekeren meer en lachen minder. Ze vaak geen tijd om te lachen, maar moeten zich met belangrijke zaken bezig houden ( denken ze).  Maar wat is écht belangrijk?

Heb je veel spanning en stress in je leven op dit moment, en wil je daarvan af?
Maak gebruik van de mogelijkheid om een gratis kennismaking gesprek met mij te hebben.
Mail naar heleen@herleva.nl en ik neem contact met je op.

Ik wens je een fijne week toe!

Warme groet van Heleen

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen