Ben je ook een Nieuwsgierig mens..?
Ben je ook een Nieuwsgierig mens..?
2 min. leestijd

Ben je ook een Nieuwsgierig mens..?

Sommige mensen zijn nieuwsgierig andere niet. Maar wat voor invloed heeft die eigenschap in je leven?“Mam?
Waarom eten we soep?
Waarom is broccoli eigenlijk groen?
Waarom kijk je zo?
Waarom moet ik nu naar bed?
Slapen buitenaardse mensen ook?”

Mijn zoon was een nieuwsgierig kind en stelde mij altijd veel vragen.
Tot in het oneindige ging hij door, hetgeen mij ook wel irriteerde omdat ik soms gewoon geen zin meer had in vragen en wilde dat hij zijn mond hield.
Toch heb ik wel altijd mijn best gedaan om antwoord te geven (al zal ik hem ook wel eens afgekapt hebben ha ha).

Nieuwsgierigheid is een eigenschap waardoor je dingen te weten komt. Wanneer je bezig bent met meditatie of mindfulness dan ben je het woord ‘Beginners Mind’ook vast en zeker tegen gekomen.

Met een open blik, een beginners mind, naar jezelf, naar een ander of iets waar je mee zit, kijken, kan zo super verhelderend zijn.
Dat je opnieuw kijkt naar iets wat je misschien al jaren lang doet.
Wanneer je hoofd vol zit met vastgeroeste ideeën over hoe iets is, hoe het zou horen of moeten, is er weinig ruimte voor nieuwe inzichten.
Een open mind kan juist creatief zijn en met oplossingen komen, die vaak simpel, eenvoudig en doeltreffend zijn.

Ik vraag mijn cursisten altijd:
“Just say OOO instead of NO.” 

Dit is een uitspraak die ik een spreker hoorde gebruiken en ik geniaal vind omdat hij weet dat mensen met een open mind weer open staan om te ontvangen en kunnen ontwikkelen en groeien.

In de huidige corona tijd probeer ik ook met een open mind te kijken naar al het nieuws. Er is zo veel meer informatie dan de NOS ons laat geloven. Bijvoorbeeld vele dokteren met goede ideeën en oplossingen die vaak nog niet worden gehoord.

Ik vind het mooi dat mensen op zoek gaan naar oplossingen en open staan voor out-of-the-box ideeën, want er is altijd meer dan 1 manier om iets te doen. Er zijn zelfs meerdere manieren om in God te geloven, hoe wonderlijk is dat toch als je erover nadenkt.

Vragen stellen aan jezelf kan je verrassende antwoorden geven als je goed luistert. |

Vaak zit er ‘ruis’ op de lijn en dan hoor je misschien niet meer het antwoord wat al in je zit maar blijf je herhalen wat je altijd al doet.

Ga dan eens naar buiten, focus op de natuur. Laat de hoge trilling van de natuur binnenkomen in je lichaam en stel jezelf dan opnieuw de vragen.
Als er een dilemma speelt of je ergens mee zit en opzoek bent naar een oplossing, is dit een fijne manier om goed naar jezelf te luisteren.

Nieuwsgierigheid, vragen stellen, een open mind, een beginners mind, kan je helpen.
De betekenis van nieuwsgierig in de Dikke van Dalen is dan ook; verlangend om iets te weten of waar te nemen.

Het woord verlangen, een mooi rijk woord, heeft dus ook met nieuwsgierigheid te maken. En hoe vaak is het onderliggende gevoel waar je naar verlangd niet hetgeen wat je zegt, vindt of denkt, toch?

Vaak gaan mensen het over details hebben in communicatie om het onderliggende verlangen te bevredigen.
Stel jezelf gewoon weer eens wat vragen. Zelfspraak hebben we altijd, de hele dag door en een paar kinderlijk nieuwsgierige vragen erbij kan zowaar een verassende uitkomst hebben.

Maareh…verwacht niks, kijk, voel, neem waar met een Open Mind

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen