Ademcoach worden?
Ademcoach worden?

Wat is een ademcoach en hoe kun je een opleiding voor ademcoach volgen? 

‘Ademen gaat toch vanzelf?’, zei mijn moeder altijd. Wat kon een ademcoach daar aan toe voegen. Ze begreep er niets van.
Als oud-verpleegkundige vond ze het al helemaal onzin toen ik  vertelde  dat ze met haar buik kon ademen.  Ze vroeg of ik wel wist dat de longen in het bovenste deel van de romp zaten?
Ja lief moedertje, dat wist ik.

Toch ontdekte ze na het lezen van mijn boek Helende Adem dat langer uitademen haar iets meer lucht gaf. Ze had zware COPD. Ze vond het wel lastig en ze vergat het soms ook. Bovendien kun je longen die kapot zijn helaas niet meer repareren met een ademoefening.

Maar een ademcoach kan je wel helpen om beter te ademen, zodat je je beter gaat voelen. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Mijn moeder had baat bij het rustigere ademen. Het gaf haar meer lucht en daardoor ontspanning. Dat voelde goed.  Een simpele oefening gaf haar beetje verlichting.

Er zijn veel  manieren om  mensen te helpen door middel van de ademhaling. 

 Ten eerste zijn er mensen met serieuze ademhalingsproblemen, zoals astma, COPD en andere longziekten die daarvoor verlichting zoeken. In het medische reguliere circuit ben je daarvoor in eerste instantie op je plek. Medici kunnen veel meten en zo ontdekken wat er aan de hand is.  Veel medicijnen zijn geweldig en ze kunnen levensreddend zijn.

Ga bij klachten altijd naar je huisarts.

Reguliere behandeling noemen we geen ademcoaching, maar het zou wel kunnen. Artsen en verpleegkundigen coachen je om je ademhalingssysteem weer in orde te krijgen.

Ten tweede is er de fysieke coaching  van de adem bij het sporten. Inmiddels is het veel mensen duidelijk dat je sneller herstelt na inspanning  door goed te rusten. Als je sneller herstelt, kun je een betere sportprestatie leveren. Daardoor voel je je fitter en energieker.

Met sporten vergroot je je ademcapaciteit. Als je na het sporten dieper ontspant dan heeft dat invloed op je energiesysteem. Als je weet hoe je na je inspanning je hartslag naar beneden kunt brengen door rustig en kalm te ademen dan ontspan je diep en voilà je herstel gaat sneller.

Ten derde is er een rol voor de ademcoaching in het holistische denken. Dat noemen we ook wel de alternatieve hoek. Daar vind je mensen met allerlei klachten, van astma tot burnout. Mensen die last hebben van fysieke en psychische klachten zoeken naast reguliere zorg vaak naar een alternatief om met minder medicijnen meer lucht te krijgen.

Alternatieve ademcoaches helpen vooral mensen met vage klachten die zowel lichamelijke als geestelijke ballast met zich meedragen.
Een alternatief georiënteerde ademcoach kijkt, voelt en denkt aan het lichaam èn aan de geestelijke kant van klachten in relatie tot de ademhaling.
De ademcoach gaat altijd na of iemand met fysieke klachten eerst bij een arts is geweest. Ademcoaches doen niet aan eigen gedokter.

Een alternatieve kijk op de ademhaling. 

Bij Herleva kijken we alternatief of  holistisch naar de ademhaling. Zelf vind ik alternatief een mooi woord, omdat het ruimte geeft. Wanneer je een alternatief hebt, dan is er dus nog een andere manier om iets te doen. Hoe gaaf is dat.

We gaan ervan uit dat het lichaam en de geest een verbinding hebben. De ademhaling aan de buitenkant is een afspiegeling van je binnenwereld. Wanneer je stress hebt, adem je snel en in rust adem je rustig. Iemand met veel wilskracht ademt krachtig in het middenrif gebied en een heel bescheiden persoon ademt daar vaak maar matig. Soms zie je amper een ademteug.

Emotie, denken en voelen weerspiegelt in de ademhaling. Veel klachten dus ook. Het is bijzonder om je daarvan bewust te zijn.
Een ademcoach maakt je bewuster van je eigen lichaam. Door bewust zijn kun je ook makkelijker dingen veranderen. Gewoon thuis.
De oefeningen zijn meestal heel simpel en uiterst effectief. Je wordt fitter en je bent meer ontspannen.

Als ademcoach helpt je mensen met veel verschillende klachten. Stress is vaak de oorzaak. Daar kun je emotioneel en mentaal erg veel last van hebben. De meeste mensen willen meer rust en ruimte in hun leven. Ze willen minder piekeren, meer aandacht voor zichzelf zijn en gewoon blij zijn met het leven. Als ademcoach kun je daarmee helpen.

Waarom wil je ademcoach worden?

Meestal wil je ademcoach worden omdat je de ademhaling fascinerend vind. Dat kan zijn omdat je zelf al hebt ervaren dat werken met de adem je lichamelijk of geestelijk iets moois heeft opgeleverd.

Zelf ben ik ademcoach geworden nadat ik een ademsessie had gedaan en daar een hele bijzondere ervaring had. Alsof mijn ziel mij wakker maakte dat ik hier iets mee moest doen. Het was een ingrijpende ervaring. Ik ben  zelfs ademcoach opleider geworden. Ik wil deze wijsheid heel graag doorgeven aan mensen en dat zie ik ook vaak bij anderen.  Als mensen zelf mooie, bijzondere ervaringen hebben dan willen ze dat delen. Ik heb al vaak gehoord dat iemand zei: ‘door de ademoefeningen leef ik weer. Ik  voel meer ontspanning en ik durf weer dingen te doen’.

Wanneer je ademcoach wil worden dan is dat ook vaak een mooie aanvulling op wat je al doet in je werk. Dat kan van alles zijn, want kennis over ademcoaching verdiept je inzicht. Als je therapeut, coach of yogadocent bent, dan weet je al dat de ademhaling belangrijk is om je goed te voelen. De adem stuurt je lichaam, je hart en ook je brein aan. Het maakt je energiek en ontspannen.

Wanneer je ademcoach wil worden dan wil je ook meer weten over persoonlijke ontwikkeling en over groei. Je hebt een open mind en een nieuwsgierige aard. Je  wilt mensen helpen zich beter te voelen.

 

Wat voor soort mensen help je als ademcoach?

Mensen die naar een alternatieve ademcoach gaan,  hebben meestal klachten als stress, spanning, burn-out en chronische hyperventilatie. Je kunt mensen helpen die emotioneel vastzitten, maar je kunt ook helpen bij reguliere ademklachten door longproblemen of bij sport.

Hoe word je adem coach?

Je kunt ademcoach worden door een specifieke opleiding voor ademcoaching te volgen. Er zijn meerdere aanbieders. Let er bij de keuze van je opleiding op dat je meer dan één ademtechniek leert.

Ademtechnieken enorm verschillen en dat maakt het ook zo boeiend. Het geeft ook allemaal een ander resultaat en het is fijn als je weet dat er meer mogelijkheden zijn om mensen door middel van ademhaling te helpen.

Bij Herleva leer je drie ademtechnieken om zowel fysieke als emotionele klachten te verhelpen.

 

  1. Je leert hoe je met verschillende apparatuur de ademhaling en de hartslag in beeld brengt.
    Zo kun je ontregelde ademhalingen herkennen en het verband leggen met verschillende klachten. De methode is ontwikkeld door Stans van der Poel.
  2. Je leert ook de Wim Hof Methode.
    Wim Hof is bij veel mensen bekend als The Iceman. Hij levert onmenselijke prestaties met behulp van technieken waar ademhalingsoefeningen aan ten grondslag liggen. Door een goede ademhaling kun je langer je adem inhouden en maak je bewust contact met je hart, autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit helpt Wim Hof bij het controleren van zijn lichaam in extreme omstandigheden.
  3. Tot slot leer je de verbondenademhaling.
    Deze techniek brengt mensen weer bij hun gevoel, hun onderbewustzijn en hun diepe verlangens. Oude emoties laat je erdoor los, maar zonder erover te praten. Je komt in een soort trance en je ademt heel snel. Daarna ervaar je  een oase van rust. Door deze ademhalingstechniek heb je onbewuste emoties en rommel losgelaten zonder dat je erover na moest denken. Je hoeft niet te weten waar het vandaan komt. Je lichaam spreekt op zo’n moment en jij mag en hoeft alleen maar te voelen wat er is. Je komt op een dieper niveau in contact met je lichaam en dus met jezelf.

Wat is er voor nodig om ademcoach te worden?

Als je ademcoach wilt worden, heb  je vooral een positieve open mind nodig. Een ademcoach is een mens die wil leren en groeien en de kracht en wijsheid van de adem wil inzetten voor heling. Voor zichzelf en anderen.

Vrijer ademen betekent vrijer leven

Ik weet dat ik losser en vrijer ben geworden doordat mijn adem vrijer stroomt. Lange tijd heb ik een bevroren gevoelsleven gehad en nu stroomt het vrijer en open. Dat voelt echt heerlijk.

Ik gun iedereen een lichter leven. Gewoon omdat het kan.

Heb je interesse in de ademcoachopleiding van Herleva?  Mail dan naar heleen@herleva.nl voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen