Van docent naar ademcoach
Van docent naar ademcoach

Ank Lambers heeft in 2020 haar ademcoach-opleiding afgerond. Sinds anderhalf jaar krijgt haar werk als ademcoach een steeds belangrijkere plek in haar leven. We vroegen haar waarom ze zich ging verdiepen in de adem en wat ze ermee doet. 

Wanneer begon jij je te verdiepen in de adem?

Een aantal jaren geleden ben ik in een diepe burn-out terecht gekomen. Ik heb een lange herstelperiode nodig gehad om weer bij te komen van de uitputting van mijn lichaam en geest. Een nieuwe manier van leven, denken en doen was nodig en ik heb alles in het werk gesteld om te veranderen.
 In deze periode wist ik één zeker; ik ben uit balans. Daardoor ben ik gaan zoeken naar manieren om weer in balans te komen. In de periode ben ik begonnen met Ashtanga yoga, iets wat ik nog steeds doe. Maar ook heb ik een Yoga Nidra opleiding gevolgd, Opleiding Pranayama en een training Adem Bewust gebaseerd op de adem- en ontspanningstherapie van Dixhoorn. In die periode werd het me onbewust al duidelijk dat er ‘iets’ was met de ademhaling wat me kon helpen te herstellen.

Dat adem mijn rode draad was geworden was me duidelijk, maar ik had hét nog niet gevonden. Wel werd me meer en meer duidelijk dat ik meer ademruimte wilde. En nodig had. De opleiding tot ademcoach had ik al regelmatig bekeken. Wat mij aansprak was dat de opleiding een combinatie was van het doen en de theorieën er achter. Dat heb ik nodig. Zoveel mogelijk begrijpen wat ik doe.

Hoe heb je de opleiding ervaren?

De opleiding van Heleen is een ervaringsgerichte opleiding. Veel doen en ontdekken hoe het voor jou voelt. Dat Heleen daarin je helpt om je eigen manier van coachen te ontwikkelen heb ik pas achteraf ontdekt, maar dat zie ik nu, nu ik zelf coach, heel goed terug in hoe ik werk. Je neemt altijd jezelf mee als coach. 

Voor mij is in de opleiding het fundament gelegd voor wat ik nu als zelfstandig coach doe. De verschillende methoden die Heleen aanbiedt in de opleiding waren een fijne eerste kennismaking en sommige van deze methoden ben ik zelf meer gaan uitdiepen. Dat doe ik vooral door te ervaren. Ondanks dat ik zelf veel ademsessies geef ga ik nog iedere maand naar mijn eigen ademcoach. Dat voelt als noodzakelijk onderhoud van mijn gezondheid. 

Het mooiste moment in de opleiding was voor mijn tijdens de eerste dag. De dag waarop ik voor het eerst kennis maakte met de verbonden ademhaling. Wat een ervaring! Vooral in de ontspanning voelde ik iedere cel in mijn lichaam en wist ik ‘oooh daar zit alle spanning’!

Aan het eind van de opleiding schreef ik in mijn eindverslag;
“Ik heb geen idee of ik ooit daadwerkelijk zelf mensen ga coachen. Daarvoor wil ik eerst nog veel meer zelf ervaren. Maar als ik het ooit ga doen, weet ik zeker dat ik juist door deze opleiding en het zelf doen alle kennis heb om het goed te doen.“

Nog geef half jaar later wist ik het wel! |
Ik vind dat wat je kan doen met de adem zo magisch dat ik het iedereen wil laten ervaren. 

Wat doe jij als ademcoach?

Als coach begeleid ik mensen in hun innerlijke zoektocht naar rust, balans en kracht zodat zij zelf gezonde keuzes kunnen maken. Al mijn activiteiten bevatten aspecten van ‘naar binnen keren’. De focus ligt altijd op onderzoeken en ervaren. Dat doe ik door adem-, meditatie- en yogatechnieken in te zetten. 

Ik organiseer ademcirkels en geef 1 op 1 coaching maar geef ook workshops voor groepen of bedrijven. Dat is echt maatwerk. Ik zoek naar waar de coachee of groep behoefte aan heeft. Door mijn brede kennis in methoden en technieken kan ik daar op inspelen. Daardoor is een sessie ook nooit hetzelfde. 

Wat deed je voor werk voordat je ademhalingscoach was?

Ik combineer mijn werk als ademcoach met een baan als HBO docent. Dit helpt mij zeker in het geven van ademsessies. Ik ben al gewend om met groepen te werken. Het HBO is een prachtige en dankbare plek waar ik studenten ook de kracht van de adem kan laten ervaren. Veel jonge mensen lopen vast, ervaren stressklachten en blokkeren. Ik organiseer geleide ademmeditaties, gezonde wandelingen en voer mentale vitaliteitsgesprekken waarbij ik theorieën combineer met laten ervaren wat even je ogen sluiten en focussen op je adem al kan doen. En studenten zijn een prachtig klankbord; ze vertellen mij ook wat ik beter of anders kan doen. 

 

Kan je beschrijven wat je zelf doet met het ademen?

Naast mijn maandelijkse afspraak met een ademcoach doe ik ook thuis regelmatig een ademsessie. Soms doe ik mee met andere coaches. Ik vind het leuk om te zien hoe zij het doen maar vooral ook fijn om als deelnemer mee te kunnen doen. Ik geloof ook echt dat je het zelf veel moet doen om het goed over te kunnen brengen. 

Daarnaast verdiep ik me in literatuur, luister blogs en kijk televisieprogramma’s en tedtalks. En ik blijf me ook ontwikkelen. Ik ben naar workshops van Max Strom geweest en heb onlangs de Liquid Breath teacher training module 1 afgerond. Ik vind het heerlijk om er zoveel mogelijk mee bezig te zijn!

 

Wat zou je de mensen adviseren die zich willen verdiepen in het ademen?

Ik zou ze adviseren om zoveel mogelijk workshops en sessies te gaan volgen, want er zijn best veel verschillende soorten technieken. Alleen door het te doen en te herhalen zal je het beste kunnen beoordelen wat bij je past. Dat hoor ik ook terug van de deelnemers. De eerste keer in een ademcirkel bijvoorbeeld vinden mensen het heel spannend en weet je nog niet goed wat er kan gebeuren. Na een paar keer ben je daar vrijer is. En er zijn veel verschillende aanbieders dus ik raad iedereen aan te gaan onderzoeken welke coach en welke methode bij je past. 

 

De toekomst 

Het is ongelofelijk hoeveel er veranderd is sinds ik de opleiding bij Heleen ben gaan volgen. Voor het eerst in mijn leven voel ik echt. En dat voelen gaat steeds beter en natuurlijker. Ik heb een aantal rigoureuze beslissingen genomen en afscheid genomen van mensen en situaties die niet goed voor mij waren. Wat een ruimte!

Ik kan er uren over praten wat dit voor mij betekent en hoe het het verschil maakt. Maar eigenlijk kan ik het ook niet uitleggen. Omdat het gaat over voelen, over ruimte. En dat is iets wat je alleen maar kan ervaren. En dat is mijn missie: zoveel mogelijk mensen dit laten ervaren!

Wil je meer weten van Ank Lambers kijk op www.anklambers.nl 


 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen