Trots op ademcoaches
Trots op ademcoaches

Deze week ben ik extra trots op vele cursisten van mij.  Ik ben altijd trots op ze, maar deze week net een beetje meer.
Want ik ontving allemaal mooie berichtjes dat ze aan de slag zijn met workshops en individueel en dat mensen zich zoveel beter voelen.
Het ademen helpt en soms op wonderlijke wijze. Je begrijpt: Mijn hart maakt een sprongetje 🙂

Gert Jan is eigenlijk slager maar ook ademcoach. Hij is jaren geleden geraakt door de ademtechniek van Wim Hof en ook WHM instructeur. Daarna wilde hij verdieping en deed bij mij de ademcoach opleiding. Hij geeft nu workshops en ook sessies. Gewoon naast zijn slager activiteiten.
En ook naderen zijn flink aan de slag van Den Helder tot Groningen en Limburg.
Ik krijg gave berichten over activiteiten en het vult mijn hart met blijdschap.
Oud cursisten, ademcoaches dus, bieden van alles aan. Ze organiseren korte en langere trajecten en workshops. Ook worden in steeds meer yogastudio’s ademavonden gegeven.

Wat maakt dat ik daar zo blij over ben?
Dit is precies wat ik jaren geleden voor ogen had. Ik wilde meer mensen de bijzondere kracht van je eigen ademhaling laten ervaren. Je adempatroon laat je zien hoe je in het leven staat. Je kunt door je ademhaling makkelijker in verbinding komen met jezelf. Je kunt je tegelijk kwetsbaar en krachtig voelen.

Ik leid mensen op zodat ze de kennis van de adem kunnen doorgeven op een manier die bij hen persoonlijk past. Dat maakt niet alleen het leven van ademcoaches lichter en leuker, maar ook dat van hun cursisten. Ik vind het geweldig dat ik eraan kan bijdragen om het leven luchtiger te maken. Uiteindelijk zijn dingen toch zoals ze zijn en wanneer je daar ontspannen en met vertrouwen mee kan omgaan, is alles leuker.

Hoe een ademcoach je leert om de adem in je leven te integreren is niet precies te zeggen. Het hoeft geen vastgesteld programma te zijn. De adem is bij ieder mens uniek en ook als coach is je inbreng heel persoonlijk. Je kunt jouw unieke zijn inzetten bij dit mooie werk. Een ademcoach heeft alle vrijheid om creativiteit te gebruiken  in de lessen. Het onderbewustzijn helpt daarbij.

Vrijheid is een groot goed en het is soms moeilijk om daarmee om te gaan. Mijn moeder zei vroeger: “Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen’.  Ze doelde dan op geld, maar je vrijheid inzetten in je leven vraagt ook sterkte benen.

Niet iedereen kan het aan dat je keuze  hebt. Sommige mensen krijgen dan stress, want wanneer je het een kiest, dan laat je het ander.
Daar is innerlijk kracht voor nodig. Je leert  dat je het aan kunt dat je dat andere laat gaan, omdat je volledig vertrouwd op het ene.
Dát is je vrijheid gebruiken en vooral ook durven gebruiken.

Zelf ben ik altijd veel bang geweest. Wanneer mensen met een bepaalde autoriteit mij vertelden hoe dingen moesten, dan schoof ik mijn mening snel opzij. Ik dacht dat de ander het wel echt goed zou weten. Inmiddels vertrouw ik steeds vaker op mezelf.
Als ademcoach, hulpverlener of yogadocent,  wil je het liefst iedereen  helpen, maar uiteindelijk kunnen mensen alleen zichzelf helpen. Cursisten kunnen geïnspireerd raken en je kunt ze handvatten geven, maar de oplossing ligt niet bij de coach, maar bij de ander. Kan de ander omgaan met de vrijheid in keuze. Doen ze de  oefeningen wel of niet?

Graag help ik mensen het leven een beetje lichter te maken. Lichter is leuker.

Dan kun  je meer vanuit je eigen kracht dingen doen.

Maar wanneer het leven even donker lijkt, dan zie je je talenten en gaves niet. Dan gaat het hoofd er iets van vinden. Wanneer je dan weer je eigen lichaam voelt en je longen de ruimte geeft, dan krijg je weer rust in je hoofd.  Je denken kalmeert. Je emoties komen tot rust en je krijgt innerlijk ruimte. Dan voel je je eigen kracht en talenten weer.
Dan kun je weer voelen dat je veel meer kunt dan je dacht.

Je kunt groeien en bloeien als je de vrijheid durft te  nemen om te kiezen voor je eigen verlangen. Je eigen verlangen komt van binnenuit.
Het is puur,  echt en authentiek. Het
is geen egoïsme, maar liefde vanuit het hart en het dient de wereld.

Het innerlijk weten zit in jezelf. Het ademwerk en meditatie brengt je daar elke keer opnieuw. Het is soms net magie.
Ik ervaar dat telkens weer en ik raak er niet over uitgepraat. Maar het voelt ook kwetsbaar. De angst om voor zweverig of half gek uitgemaakt te worden is nog steeds latent aanwezig. Ik heb ervoor gekozen om me daardoor niet langer te laten  weerhouden.

Zes  jaar geleden koos ik ervoor mijn eigen vrijheid te gebruiken door een eigen opleiding te ontwikkelen.
Door mijn eigen kracht, wijsheid en creativiteit te omarmen. En VRIJ te kiezen in wat ik vind hoe je ademcoach kunt worden.
Reuze spannend ook. Maar ik startte met de Ademcoachopleiding van Herleva.
Als ik zie hoe dankbaar mensen zijn, dan ben ik super blij dat ik naar mijn innerlijke weten heb geluisterd en gehandeld.
Blij dat ik het gewoon GEDAAN heb.

Ben jij ook geïnspireerd om te luisteren naar je onderbewuste en in vrijheid je eigen keuze te maken om anderen te helpen?
Neem dan eens een kijkje bij mijn opleiding tot ademcoach.

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen