Omgaan met emoties en je ademhaling
Ademen is een van de belangrijkste aspecten van ons leven. Het is iets wat we elke dag doen, meerdere keren per minuut. Toch denken we over het algemeen niet veel na over hoe we ademen. Als je eenmaal bewuster in het onderwerp ademen gaat duiken, dan kun je een sterke verbinding constateren tussen emoties en je ademhaling.
Bewust gaan ademen ontspant je op momenten van stress, dat wist je misschien al, maar het reguleert ook intense emoties zoals angst, woede of verdriet. Als je deze relatie eenmaal door hebt, dan kan je dit veel vertrouwen geven. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om bewust tussen emotionele toestanden te schakelen.
In dit blog kun je lezen wat het verband is tussen onze ademhaling en emoties en hoe je je adem kunt gebruiken om je emoties onder controle te houden.
Hoe hebben emoties invloed op ademhaling en andersom?
Het directe antwoord is kort: Ja, emoties hebben een directe invloed op de ademhaling. Als jij een emotie als woede, verdriet of angst voelt, dan is de kans groot dat je op dat moment anders gaat ademen. De emoties zorgen namelijk voor stress in je lichaam, een heftige emotie wordt dan al snel als een levensbedreigende stresssituatie ervaren door jouw lichaam. Hierdoor bereid je lichaam je voor om te vluchten of vechten. De ademhaling zal dan sneller en oppervlakkiger verlopen.
Een voorbeeld hiervan is overmand worden door verdriet. De uitdrukking ‘het grijpt me naar de keel’ ken je vast wel. Je kunt dan even minder goed ademen door het enorme verdriet wat over je komt. Andersom werkt het ook: De ademhaling heeft ook invloed op emoties. Het werkt eigenlijk hetzelfde als met stress.
Wat als je ademhaling niet goed is: wat gebeurt er dan met emoties?
De ademhaling heeft dus ook invloed op het ervaren van emoties. Adem je niet goed, dan wordt de emotie meestal heftiger ervaren. We kunnen op zo’n moment overmand worden door onze emoties. Je krijgt je lichaam niet meer onder controle, en je lijkt compleet bevangen door angst, verdriet of woede.
Een goede ademhaling is rustig, diep en verloopt via de buik. Adem je te hoog, dan krijg je eigenlijk onvoldoende zuurstof binnen. Hierdoor wordt het stressniveau in je lichaam langzaam hoger. Als er op zo’n moment iets gebeurt wat je van je stuk brengt, dan kunnen de emoties enorm hoog oplopen. Je lichaam is er namelijk niet op voorbereid om rustig te kunnen blijven.
Wat als je jouw ademhaling wel 'goed' krijgt?
Iemand die goed ademt, zal op dit soort momenten ook emoties hebben, maar hij of zij zal er niet door overmand worden. Het hebben van emoties is heel normaal, daar zijn we mensen voor. Het is dan ook heel logisch als je van slag raakt als je iets overkomt. We hebben bovendien compassie, dus we kunnen ons inleven in het lijden van anderen. Ook dit kan heftige emoties veroorzaken.
Door die emoties kan je ademhaling van slag raken. Dit kan extra bijdragen aan de stress die je op dat moment ervaart. Als je hiervan bewust bent, kun je ervoor zorgen dat je jouw ademhaling wel weer goed krijgt. De emoties zullen dan nog steeds aanwezig zijn, maar je houdt controle over jezelf.
Hoe kun je heftige emoties reguleren met je ademhaling?
Hoe heftig een emotie ook is, onthoud dat emoties een vorm van energie zijn, je kunt ze niet wegdenken of ontlopen (ze stapelen zich dan op in je lichaam). Je raakt emoties alleen maar kwijt door ze te accepteren en door je heen te laten gaan, dat werkt het best met een gecontroleerde ademhaling. Voel jij je bevangen door een heftige emotie zoals angst, verdriet of woede? Ben je veilig? Het is dan belangrijk om eerst bewust te worden van je emoties.
Oké, ik ben boos, bang of verdrietig, maar ik wil controle houden. Hiermee neem je een stap terug en kun je bewust op je ademhaling gaan letten. Adem rustig en diep door je neus, leg een hand op je buik en let erop dat je buik uitzet als je inademt. Houd voor een of twee seconden je adem in en adem daarna langzaam weer uit. Zorg ervoor dat je iets langer uitademt dan je inademing, bijvoorbeeld 3 seconden in en 5 uit. Je hartslag zal dan langzamer gaan waardoor je rustiger wordt.
Conclusie
Emoties en je ademhaling zijn dicht met elkaar verbonden. Het is heel menselijk om emoties te hebben, maar het is onnodig om overmand te raken door ze. Door goed te ademen kun je beter omgaan met emoties, hierdoor hou je controle over jezelf en kun je bewuster omgaan met de situatie.
Gerelateerde informatie
In de kennisbank van Herleva vind je tientallen blogs met tips en adviezen. Ik raad je aan om deze blog ook te lezen:
- Vastzittende emoties in je lijf: de kracht van ademhaling
- Durf je niet diep te ademen omdat je bang bent overweldigd te raken door emoties?
Aan de slag met je ademhaling
Herleva heeft een aantal dingen voor je klaarstaan die je ondersteunen bij een betere ademhaling.
Gratis producten
Ik vind het leuk om mijn kennis met je te delen. Daarom heb je allereerst toegang tot mijn blogs en video's. Ook kun je gratis de volgende producten downloaden:
- Gratis e-book: de verbonden ademhaling
- Gratis videoreeks: chronische hyperventilatie voorbij
- Gratis ontspanningsmeditatie
Zelf de diepte in met je ademhaling
Wil je verder de diepte in? Kies voor 1 van de online programma's:
Aan de slag als ademcoach
Wil je zelf aan de slag als ademcoach? Of wil je de ademhaling als tool inzetten in je werk? Meld je dan aan voor de opleiding tot ademcoach.
Heb je nog vragen?
Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl