Oei, nog maar twee weken!
Oei, nog maar twee weken!

We zijn op de helft van december.

Met andere woorden: nog maar twee weken en dan begint het nieuwe jaar!

Twaalf jaar geleden realiseerde ik mij op een dag in november dat het nog veertig dagen was tot het nieuwe jaar. Bijna anderhalve maand. Best veel, maar ook weer niet.

Ik kreeg het idee om gebruik te maken van die tijd en niet uit te stellen tot het nieuwe jaar was begonnen. Om het juist om te draaien.

Wat kon ik nog DOEN voordat het nieuwe jaar er was? Wat was mogelijk? Wat wilde ik graag en stelde ik steeds uit? 

Al tijden wilde ik graag een meditatie CD opnemen, maar ik stelde het steeds uit omdat ik het lastig vond. In gesprek met mijzelf wist ik dat ik geen veertig dagen nodig had om die CD te maken, hooguit een paar dagen. Het uitzoeken waar ik kon opnemen en dat ik het dan daadwerkelijk het moest dóen vond ik heel spannend en eng. Niks doen voelde lekker veilig.

Maar... ik ging aan de slag en zo gebeurde het dat ik aan het einde van dat jaar mijn meditatie CD in handen kreeg!

De CD heb ik zelf geprint. Of eigenlijk door de buurman, want die bleek een geluidsstudio te hebben. Dat wist ik niet, totdat ik over die CD begon tijdens een praatje. De buurvrouw maakte de voorkant, zij bleek handig met design enzo. Het werd dus mooi buurtprojectje, haha.)
De oplossing voor mijn ‘probleem’ lag in werkelijkheid al die tijd maar één deurtje verder!


Ieder jaar, een paar weken voordat het jaar afloopt, vraag ik mij af:


Wat kan ik nog doen, maar vooral: wat WIL ik graag doen en stel ik steeds uit?

Soms kan ik niets bedenken en laat ik het gaan.
En dat is prima. Maar afgelopen november had ik ineens het idee dat ik een andere trainingsruimte wilde. Ik onderhuur(de) al jaren een prachtige ruimte, maar h
et idee van de echte éigen plek was sterk en ik vroeg het universum: "wil je mij helpen nieuwe plek te vinden?".

Want als het zo moet zijn, dan stel ik mij open. Maar please, laat het moeiteloos gaan.
Als door een wonder had ik paar dagen later een ruimte gevonden! Ongelooflijk.

Maar... er moet wel veel in gebeuren. Muren eruit, net als de vloer en alles moet worden ingericht.
De angst kwam boven dat het niet zou lukken, dat het een te groot project zou zijn. En vooral ook: het lukt nooit vóór begin januari!

Toen herinnerde ik mij dat de oplossing vaak dichterbij is dan we denken en ik deelde mijn idee met een vriendin. Je raadt het al: zij kende mensen die tijd hadden om te helpen zodat het begin januari af is.

Als ik eerder geweten had dat ik begin januari een eigen ruimte zou hebben dan was ik er al maanden mee bezig geweest. Had het mij al mega veel tijd gekost omdat ik overal was gaan kijken en informeren.
Nu ineens is het zover en ontdek ik dat die laatste twee weken van het jaar mega productief en creatief (kunnen) zijn. Het sterkt mij weer zo in het idee dat wij mensen meer kunnen dan we denken.

Een beetje actie kan enorme impact hebben.

Mijn ‘beetje’ actie was dat ik ging googelen naar een ruimte, meer niet.
Dat kleine beetje actie brengt nu een hele nieuwe vibe voor 2022 in beweging, heerlijk!

Mijn vraag aan jou, (beantwoord die eerlijk voor jezelf) :-) ...

Wat zou jij graag willen dat dit jaar nog gaat gebeuren?

En welke kleine actie kun jij daarop nemen?

Elke actie geeft reactie, of zoals ik tegen mijn zoon laatst zei: daden hebben gevolgen, haha.

Niks doen is ook actie en ook helemaal prima.


Maar dan heb je er gewoon even bij stilgestaan en voor mij is dat bewustwording of persoonlijke groei. Dat je even stil bent en bewust bent van jezelf, je gevoel, je gedachten of je lichaam. Je hebt keuzes. En welke maak jij in het besef dat alle keuzes oké zijn?

Veel plezier bij het beantwoorden van je vraag!

Lieve groet,
Heleen

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen