Interview met iceman Wim Hof
Interview met Wim Hof

Aan het einde van de instructeurs training die ik volgde in Frankrijk in 2012, nam Wim Hof de tijd om mijn vragen te beantwoorden.
Naar Wim luisteren is altijd fijn, vind ik zelf. Hij is inspirerend, scherp en wat hij zegt, helpt om aan de slag te gaan. Hieronder geeft hij tips wat je kunt doen wanneer je (teveel) piekert. De tekst van het interview met iceman Wim Hof kun je hieronder teruglezen.

Heleen: Bij Wim heb ik een week in Frankrijk gedaan. Naar aanleiding daarvan stel ik je nog wat vragen. Wim, wat hebben wij het meest geleerd deze week naar jouw gevoel?

Wim: de opleiding heeft ervoor gezorgd dat iedere deelnemer verder gescherpt is in het hebben van een eenheid in het lichaam en het voelen. Als alles stroomt, onafgescheiden van elkaar, dan is men tot grote dingen in staat. Dat is wat ik ook deze week vooral weer heb gezien. Soms moet je door je pijn en oude weerstanden heen. Het voelt dan misschien alsof je aan het einde van je Latijn bent, maar wonderwel zit je later op de dag bovenop een bergtop en wonderwel heb je geen spierpijn de volgende dag terwijl je fysiek en geestelijk heel ver bent gegaan. Op die manier haal je meer uit het leven. Daar zijn we deze week zeker in geslaagd.

Heleen: Dat vind ik dan op zich nog wel abstract klinken. Wat kan jij de mensen thuis meegeven zodat ze denken ‘ja, daar heb ik wat aan!’? We hadden het bijvoorbeeld over angsten overwinnen.

Wim: gisteren bijvoorbeeld, had ik een Engelse jongen. Die was doodsbang om bij de kabelbaan naar beneden te gaan want hij had zijn pink vrij ernstig bezeerd, overal lag er bloed. Hij was helemaal aangedaan en kon echt niet meer. Ik bracht hem naar beneden door met hem alleen maar rustig te focussen op de ademhaling. Hierdoor kreeg hij controle over zijn angsten en meer macht over zichzelf. Angsten zijn remmingen en als je remmingen hebt in je systeem veroorzaakt dit verzuring. Zo ben je tot veel minder in staat. Als je bewust gaat ademhalen gedurende de hele dag, dan worden deze blokkades opgelost.

Heleen: Dus je pakt het fysiek aan en metaal/emotioneel heb je daar voordeel bij?

Wim: ja absoluut. Want de geleiding zit door het hele lichaam. Het zenuwstelsel zit ook in de hersenen, daar zit ook bloed en de directe chemische beïnvloeding verkrijg je door bewust adem te halen. En dieper adem te halen. Als een ieder beter leert af te stemmen naar zijn echte, diepe ademhaling, dan bereikt hij zijn totale vermogen. En dat totale vermogen, daar moet je je dan op focussen. Neem het niet te licht, het is niet alleen maar een ademhalingsoefening. Het kan het begin zijn van iets veel groters.

Heleen: Ik heb het zelf inderdaad ook wel ervaren, toen ik een berg op moest gaan kwam ik echt zwaar adem te kort. Maar door die ademoefening steeds te doen heb ik het uiteindelijk gered. 

Wim: ja, angsten blokkeren en remmen echt. Het is net alsof je met de auto op de handrem aan het rijden bent. Dat rijd niet optimaal.

Heleen: Oké. Ik weet dat heel veel mensen piekeren. Ik heb er zelf ook last van maar het lukt steeds beter om mijn gedachtes onder de knie te krijgen, het is ook een stukje trainen natuurlijk. Wat is jouw advies voor mensen die piekeren?

Wim: simpelweg de ademhaling in. Piekeren heeft te maken met remmingen in het lichaam. Het is gewoon steeds een vicieuze cirkel. Het gebeurt omdat je ergens een leegte ervaart in jezelf en die niet opgevuld voelt. Als je er niets aan doet dan ga je vanzelf gedachten veroorzaken omdat er iets aan de hand is. Met gedachten vul je die leegte echter niet op. Dat lukt alleen maar door dingen te gaan doen.

Heleen: Wat als je bijvoorbeeld piekert omdat je geen werk hebt?

Wim: Mijn kinderen zeiden vroeger als we op reis waren altijd: ‘Papa wanneer zijn we er?’ We komen altijd alleen maar dichterbij, we gaan niet verder weg. Door doen kom je bij je doel, niet door te gaan piekeren.

Heleen: Wat nou als je wel piekert? Omdat je een relatie wilt, zorgen over kinderen etc.

Wim: stel jezelf een doel en concentreer je daar op. Je kunt daarvoor je gedachtenkracht gebruiken, zodat je tegelijkertijd beter leert om je gedachten te beheersen. Als je geen werk hebt, ga dan dingen thuis doen. Bijvoorbeeld je huis helemaal schoonmaken. Dingen die je altijd al hebt uitgesteld. Dan gaat je energie vanzelf weer stromen. Piekeren is gewoon dat het niet stroomt. Je leeft, je doet je dingen, je slaapt, je wordt weer wakker maar je wordt eigenlijk geleefd. Dat voelt niet lekker. Maar je kunt het omdraaien. En als dat je lukt, dan gaat alles lukken.

Heleen: Dus je zegt eigenlijk stel een doel en ga aan de gang.

Wim: de subtiliteit van je gedachten moet je weer in de hand krijgen door te doen. Dan zal je op een gegeven moment ook worden beloond met resultaat van je inspanningen.

Heleen: Je focust je geest op het doel?

Wim: meestal is het niet omdat je geen werk hebt. Een mens heeft eigenlijk maar heel weinig nodig. Het is meer de gedachte en de omgeving. Iedereen die zegt dat je een bestaan moet hebben en een auto. Je moet dit en je moet dat anders ben je niet goed. Logisch dat je dan gaat piekeren als dat er niet is. Je voelt gewoon niet meer wat je werkelijk nodig hebt. Wat je werkelijk nodig hebt is hier en nu. Als je daar mee aan de gang gaat heb je alles. Heb je je hele gevoel dan krijg je macht. En daarmee kan je alles.

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen