Ik geloof niet alleen in ademtechnieken
Ik geloof niet alleen in ademtechnieken
3 min. leestijd

Ik geloof niet alleen in ademtechnieken

Ze zei: “Ik ben psycholoog en yogadocent en wil alleen maar ademtechnieken leren, meer niet.” Nadat ik dat even had laten bezinken, vroeg ik hoe ze over persoonlijke ontwikkeling en groei dacht. Dat vond ze niet nodig voor zichzelf, want ze had geen problemen. Ze wilde meer leren voor haar werk.
Dat vond en vind ik een heel mooi iets, dat je iets wil leren om het door te geven.
Is ook altijd mijn gevoel en neiging geweest, ik wilde alles delen.
Dus dat begreep ik heel goed.

Maar ik weet ook, als ademcoach en docent (ik geef nu ruim 8 jaar de ademcoach-opleiding), dat bezig zijn met de ademhaling vrijwel altijd voor bewustwording en groei zorgt in je leven.
En dat je daar geen problemen voor hoeft te hebben, liever niet zelfs.
Zonder echte klachten kun je juist extra groeien en grote stappen maken omdat je de basis al op orde hebt!
Je kunt de ademhaling wel alleen rationeel gebruiken en benaderen, maar het is juist je HART dat je kunt openen door bezig te zijn met de adem.

Bewustwording

Vaak begint bezig zijn met bewustwording fysiek met een kwaaltje hier en daar, dat wil je opgelost hebben, je gaat op zoek naar een oplossing.
Dan knap je lichamelijk op en gaat weer door.
Daarna merk je dat het bezig zijn met je ademhaling naast je lichaam ook je denken, je emoties en je algemeen gevoel van welzijn beïnvloedt.
En vaak merken mensen dat als ze zich lichamelijk beter voelen, ze ook hun onderdrukte emoties makkelijker laten gaan en ze minder piekeren.
Want je ademhaling prettiger en ruimer laten stromen heeft effect op al die lagen.

En dat zou je ook BEWUSTWORDING kunnen noemen. Dan ga je een stapje verder in jezelf omdat je je goed voelt en je daar meer van wilt. En meer wilt ontdekken over jezelf en wat er in je leeft.
Dan let je liefdevol op jezelf en neem je waar wat je patronen zijn en ontdek je dat je meer regie over je leven kan nemen dan je eerder wist.
Bezig zijn met de ademhaling maakt je rijker op vele vlakken.
Maar alleen als jij dat wil, het kan namelijk ook spannend zijn, omdat je misschien voelt dat je dingen anders wil dan je gewend bent… Dat is niet altijd leuk, het kan heel confronterend zijn.

Geen zin in gedoe

Daarom heeft ook niet iedereen daar zin in, begrijp ik heel goed.
Tegen die mevrouw heb ik gezegd dat ze beter bij iemand anders ademtechnieken kan leren.
Want alleen in ademtechnieken geloof ik niet zozeer. Voor mij gaat de ademhaling verder dan alleen een ‘techniek’.
Het is meer dan een trucje. Zoals je ademt, zo leef je!
JOUW manier van leven ontdekken kun je doen door je bewuster te worden van meer dingen in je leven.
En dat is juist zo gaaf!
Ik help je graag veel verder, want ik weet dat wanneer je adem echt beter en lekkerder gaat, jij levensvragen kan krijgen.
Dat je ineens veel beter voelt wat je wil of juist niet wil, dat je meer veiligheid en vertrouwen hebt van binnenuit om te doen wat je eigenlijk altijd al wilde doen, en nu durf je dat! Ineens krijg je een baby, wissel je van baan, begin je voor jezelf, heb je een partner en begin je weer aan een hobby van vroeger.
En dat is ook spannend en eng, dat nieuwe pad op gaan. Het helpt als je begeleiding hebt. Niet omdat je zielig bent, of het zelf niet kan, maar juist omdat je slim bent en verantwoordelijkheid neemt voor jezelf. Hulp en kennis helpt en graag geef ik je het duwtje van ‘weten naar DOEN’.

Dat is waar voor mij de kracht van de ademhaling ligt.

Dieper in verbinding komen met jezelf.
Het vraagt vaak wel een portie lef en het voelt ook kwetsbaar je gevoelens meer toe te laten. Dat wil niet zeggen dat je erin weg zinkt; nee, je maakt gebruik van het bewustzijn dat je ademhaling je grote vriend is (zonder ademhaling ben je er niet meer…). Zodat je je gevoelens aan kan en ze niet meer hoeft te verstoppen en onderdrukken.
Het onderdrukken van gevoelens en emoties maakt dat je ademhaling afgekneld, hoog en verkrampt kan aanvoelen. En dat hoeft niet, ik help mensen graag om zich beter te voelen, elk beetje helpt!

GOUDEN TIP!

Een snelle maar vooral mega effectieve manier om je gevoelens toe te durven laten is denken aan deze zin:
“VOEL WAT JE VOELT EN ADEM DOOR”.

Het zijn slechts zeven woorden, maar ze hebben honderden, zo niet duizenden mensen geholpen op moeilijk momenten.

Zoals Gerri mailde: “Heleen, midden in de nacht werd ik wakker van angst en een snelle hartslag. Ik voelde paniek opkomen totdat ik ineens je stem hoorde die zei: ‘voel wat je voelt en adem door’. Plotseling moest ik huilen, intens huilen en daarna ben ik als een blok in slaap gevallen. Ik dacht het natuurlijk zelf maar toch grappig dat je even langs kwam in mijn slaap, dank dank!”

Nu zeg ik niet dat je altijd moet huilen als oplossing, maar een emotie doorleven en durven voelen is werkelijk goud waard.
Wat je ook voelt, je mag het gewoon voelen. En adem dan altijd rustig door.
Gewoon heel zachtjes, niet te diep of ingewikkeld, gewoon heel zachtjes en rustig doorademen.

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen