Hoop doet leven
Hoop doet leven

Hoop

Voor mijn Deugdenyoga-opleiding, moest ik de volgende deugd uitwerken: Hoop.

Op een kaart staat iets over Hoop en van daaruit maak je dan een yogales.

Op die kaart stond een zin:

Het minste dat je in het leven kunt doen, is uitzoeken waarop je hoopt. En het beste dat je kunt doen, is leven in die hoop.

Ik ken iemand die erg ziek is en misschien wel overlijd als er niet op tijd hulp komt, maar hij heeft hoop.
En die hoop maakt dat hij een ‘gewoon’ leven leidt. Hij doet de gewone alledaagse dingen en hoopt simpelweg dat het goed komt.
Hij heeft geen garantie, maar wel de hoop op…en dat maakt dat hij leeft, vooruit kijkt en energie kan opbrengen om dingen te doen.

Wat als je geen hoop meer hebt?

Geen hoop, betekent geen toekomstperspectief en dat kan vernietigend zijn voor je leven. Hoe vaak hoor je niet dat iemand hoort dat hij kanker heeft en die persoon snel overlijd. Want, er was geen hoop op genezing en dat maakte een negatieve spiraal los, die zo sterk is dat het leven eerder kan stoppen.

De andere kant is dat je ook hoort dat iemand, ook al is die opgegeven, hoop heeft. Die hoop maakt dat er een onzichtbare kracht vrijkomt die een mens langer laat leven.

Mijn vader heeft bijna een jaar op bed gelegen voordat hij stierf. Er was geen kans op beter worden, en dat was ook oké. Hij had een heel leven achter zich, 83 jaar is een mooie leeftijd.

Ik herinner een gesprek tussen hem en mij, een paar weken voor dat hij stierf. Hij at bijna niet meer, kon niets meer dan alleen maar liggen, slapen en een beetje praten. Ik vroeg hem of hij ook wensen had voor de begrafenis en abrupt sloot hij zijn ogen. Wel 5 minuten. Ik keek naar zijn gezicht en zag allerlei veranderingen,  alsof hij wisselde van oud naar jong, heel bijzonder om te zien. Vervolgens opende hij zijn ogen, keek mij aan en zei: ik ben nog niet zover, en daarmee kon ik het doen. Hij had nog hoop om langer te leven, voor mij onvoorstelbaar omdat hij niets meer kon. Toch had hij hoop om langer te leven en wilde het uitstellen om over de begrafenis te praten. Fascinerend gegeven.

Hoop geef onbewust een enorme motivatie om door te gaan.

Het geeft je kracht en inspiratie.

Ik geef je 3 tips om de onbewuste hoop die jij hebt, nog meer in te zetten voor datgene wat je graag wilt of wenst. Want hopen lijkt op wensen. Maar het is nog krachtiger, hoop draagt een ‘verlangen’ in zich. En daardoor een bepaald ‘vertrouwen’.

Want de wensen die mensen hebben zijn meestal ook de wensen die mogelijk zijn. Je verlangt iets, durft erop te hopen en van daaruit te vertrouwen dat het mogelijk gaat worden.

Tip 1. Waar hoop je op?
Ga met je aandacht naar binnen en voel, hoor en zie waar jij op hoopt. Sta je zelf ontspannen toe dat het oké is dat jij daar op durft te hopen, dat je dat durft te verlangen.

Tip 2. Zie jezelf nu datgene doen waar je op hoopt
Ieder mens heeft een vermogen om te creëren en hoop laat je dat doen. En wanneer jij de aandacht neemt om gedetailleerd voor je te zien waar jij op hoopt, is de kans dat je dat echt gaat krijgen/ontvangen vele malen groter. Zie het voor je, hoor wat je dan zegt tegen jezelf, en voel wat je voelt, als dat is waar jij op hoopt echt uitkomt.

Tip 3. Vertrouw op het leven
Ergens op hopen lijkt op een wens doen, maar soms komt je wens simpelweg niet uit. Don’t worry en ontspan des te meer. Blijkbaar is er iets anders wat het leven jouw laat doen of zien. Vertrouw simpelweg op wat je hoopt. En hoop geeft je vertrouwen door te gaan.

Hoop geeft je energie!

Zelf hoop ik op een leven lang gezondheid en dat ik veel mensen mag helpen om volop liefde voor zichzelf te voelen, zodat ze ontspannen en met veel vertrouwen blijven hopen dat het beter kan gaan. Graag lees ik hieronder waar jij op hoopt de komende tijd, of in het leven.

Hartelijke groet,

Heleen

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen