Hoe je twijfel wegneemt door naar je gevoel te luisteren.
Hoe je twijfel wegneemt door naar je gevoel te luisteren.
3 min. leestijd

Hoe je twijfel wegneemt door naar je gevoel te luisteren.

Weet je soms even niet meer wat je wilt?

Heb je twijfels over beslissingen die je moet of wilt  nemen?

Hoe je twijfel wegneemt door naar je intuïtie te luisteren.

Gewoon even niet weten wat je wilt. Je twijfelt. Dat is heel erg lastig. Je gedachtes razen maar door. Je voelt je er naar bij, maar wát je kunt veranderen weet je gewoon niet.
Dan ga je mentaal de opties langs en kom je tot een besluit.

Dat kan soms heel goed zijn, maar soms ook niet. Of je gaat rekening houden met de mensen om je heen. Je gaat alle scenario’s langs die zouden kunnen gebeuren en gaat vast invullen hoe je naaste omgeving daarop zou reageren. Nee hoor, die ene keus is té egoïstisch, dat kan echt niet.! Of je vindt dat Jij nu eens aan de beurt bent om te doen wat belangrijk is voor jou en drijft je zin door, maar het voelt niet helemaal oké.

Zou het niet heerlijk zijn als je gewoon intuïtief weet wat je wilt. Daar trouw aan bent ongeacht wat de omgeving ervan vindt. De grap is meestal dat als jij echt trouw bent aan je eigen keuzes de omgeving daar wel bij vaart want zo ben je op je best en in je kracht.

Hoe komt het nu toch dat je soms gewoon niet meer weet wat belangrijk is? Dat kan door verschillende factoren komen.

  • Stress op je werk of thuis.
  • Iemand anders neemt besluiten voor je.
  • Je hoort nog de ‘stemmen ’van je opvoeders.
  • Je maakt het graag anderen naar de zin.
  • Je houdt van harmonie.
  • Onzekerheid.

Een beslissing nemen over iets kan verstrekkende gevolgen hebben. Als je die gevolgen niet kunt overzien dan kiest het onbewuste voor de zogenaamde ‘veilige’ bekende weg.

Mijn jongste dochter van ruim 3 en een half wilde al een hele tijd niet meer naar de crèche. Ze ging 3 dagen in de week. Elke keer als ze moest huilen wanneer ik zei dat ze er naar toe ging, ‘verkocht ‘ ik aan haar dat het daar leuk is. Uiteindelijk werd ze dan wel stil, maar mij weer net iets te stil. Ik weet dat als ze er eenmaal is, ze prima speelt etc. Aan de leiding van de kleinschalige antroposofische kinderopvang ligt het ook niet. Het is een warm en liefdevol kinderdagverblijf.

Mijn onderbuik gevoel negeerde ik een tijdje. Ik sprak mezelf toe dat het wel meeviel, dat ze haar wil doordreef, dat ik die 3 dagen echt nodig heb, dat het goed voor haar is etc.
Tot het moment dat ik ging luisteren naar mijn gevoel. Ik voelde dat ik eigenlijk ook heel graag meer bij haar wilde zijn, maar ik durfde dat niet zo goed toe te laten. Want wat als ik echt de creche ging opzeggen? Hoe moest het dan met mijn werk? En studie? Vrije tijd?

Ik besloot dat er voor haar zijn belangrijker is op dit moment dan andere dingen. Ineens werd me ook duidelijk dat ik daardoor mijn tijd anders in moest delen.  Goed timemanagement geeft mij minder stress en meer tijd. Voor ik het weet is ze al 4 jaar en gaat ze naar school. Werken doe ik nu op andere tijden en dat gaat prima.
5 tips hoe je sneller luistert en handelt naar je intuïtie.

Tip 1. Waar gaan je twijfels over? Herken ze en schrijf ze op.
Tip 2. Durf te luisteren naar je gevoel. Als er iets aan je knaagt, durf er bij stil te staan, het zit er en doen alsof je het niet voelt heeft geen nut.
Tip 3. Durf te veranderen. Niets blijft bij het oude, 10 jaar geleden hadden nog maar weinig mensen een computer en kijk nu eens! Zelfs mijn vader deed op 82-jarige leeftijd zijn bankzaken via de computer.
Tip 4. Spreek uit wat je voelt tegen de mensen in je naaste omgeving. Laat je verrassen door wat ze zeggen.
Tip 5. Je bent de moeite waard om te kiezen voor jezelf! Voel de zekerheid maar weer toen je eerder een goede beslissing hebt genomen.

Zekerheden zijn heel erg prettig in je leven, echter iets veranderen geeft je nieuwe zekerheden!
Niets blijft het zelfde, voor je het weet is het weer anders.
Je kunt altijd weer terug komen op eerdere besluiten als iets niet werkt. Proberen kan altijd!
Wil je ook beter luisteren naar je gevoel begin dan vandaag nog.
Ik werk vanuit mijn hart met mensen.  Mensen die worstelen met emoties zoals angst, onzekerheid,  of het even niet meer weten. Mocht je meer willen weten over mijn werkwijze neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bel 036 53 75699. Of mail naar heleen@herleva.nl

Wil je een cursus volgen over NLP dan kan dat. Ik geef vanaf 19 september 2011 avonden NLP in een notendop. Kijk bij agenda.

Wil je leren mediteren of als je al mediteert maar je wilt wel weer de ondersteuning van een groep voelen? Kom dan naar onze meditatie avonden. Elke 2 weken op woensdagavond ben je welkom.

Ik ben benieuwd naar je reaktie. Een berichtje hiernonder vind ik heel leuk!

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen