effectief communiceren
effectief communiceren

Effectief communiceren. 

Het gebeurt iedereen wel eens tijdens een ontmoeting met een onbekend persoon het gevoel te hebben dat je die persoon al jaren kent.  Het gesprek gaat moeiteloos, is inspirerend, open en je bent ontspannen.
Dat zijn zeldzame, mooie momenten. Veel vaker gebeurd het dat je ontmoetingen hebt waarin even geen klik is met de ander. Op je werk, het schoolplein of in je relatie. Je realiseert je dat je niet meteen onaardig kunt doen, want je moet toch door één deur met die persoon. Maar graag zou je het anders willen. Hoe je dat kunt doen zal ik je zo vertellen.

Vorig jaar was de juf van mijn zoontje erg gestrest. Ze schreeuwde veel in de klas zei mijn zoon en hij was erg bang  dat ze weer boos zou worden. Ik sprak de juf aan om een afspraak te maken voor een gesprek en het ging meteen al fout. Of het wel nodig was dat gesprek want ze had het druk etc.  Vervolgens kwam er een zinloze woordenwisseling.  Ik merkte dat ik het contact met haar kwijt was. Vervolgens zorgde ik ervoor dat het contact herstelde en het werd een mooi gesprek waarvoor ze me later nog opbelde om te bedanken.

Hoe je het contact kunt herstellen is door goed waar te nemen wat er gebeurt. Als je merkt dat de ander je totaal niet begrijpt dan heb je geen contact met die persoon. Op zo’n moment is het zinloos om door te praten. Stop daar dus ook mee en doe iets anders.
Je krijgt weer contact door;

– Goed luisteren naar wat die ander zegt, i.p.v. zelf maar door te praten.
– Neem de zelfde houding aan, wel onopvallend natuurlijk..
Herhaal rustig wat er gezegd wordt en vraag of je goed begrijpt wat de ander bedoelt. ( heel vaak denk jij iets anders dan wat de ander bedoelt, let maar op!)
– Blijf zelf rustig en kalm ademhalen, dan gaat de ander daar vanzelf in mee.
– Besef dat jij contact wilt hebben.
– Jij bent de uitzender van je boodschap en de ander is de ontvanger.
– Neem verantwoordelijkheid voor wat je uitzendt.

Dit is een techniek binnen NLP die rapport heet. Meestal heb je gewoon goed contact met mensen, en hoef je niets te doen. Echter als je slecht contact hebt met iemand, doe dan het bovenstaande en merk op wat voor een verschil er zal zijn.  Wil je nog meer praktische tools leren hoe je beter kunt communiceren dan kan dat nu door  NLP in een notendop te volgen. In 6 avonden leer je de essentiële basis technieken van NLP ( Neuro Linguïstisch Programmeren) . o.a.;
– Hoe maak ik optimaal contact. (rapport)
– Hoe stop ik negatieve gevoelens zoals, stress, onzekerheid, woede, verdriet.
– Hoe stop ik negatieve gedachtes en beelden.
– Hoe bereik ik een haalbaar, realistisch doel.
– Hoe is je tijdslijn.
– Taalpatronen, hoe kun je goed vragen leren stellen en de ander positief beïnvloeden.

Waar: Op de Binderij 15 in Almere – stad ( literatuurwijk)
start datum: 20 mei
kosten: 150 euro

Vriendelijke groet van Heleen Oude Weernink

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen