Melissa: De ademcoachopleiding is een echt cadeautje geweest De ademcoachopleiding is een echt cadeautje geweest
Melissa:
4 min. leestijd

Melissa: "De ademcoachopleiding is een echt cadeautje geweest"

Melissa: “De ademcoachopleiding is echt een cadeautje geweest”

Als je vorig jaar tegen Melissa had gezegd dat ze haar baan als docent op de middelbare school zou opzeggen, had ze je voor gek verklaard.
En toch deed ze het. De ademcoachopleiding liet haar inzien dat ze veel te veel stress had en constant verkeerd ademende.
“Mijn leven is totaal veranderd.”

Ademcoach Melissa

Voordat Melissa aan de ademcoachopleiding begon, had ze een druk bestaan.
Als docent levensbeschouwelijke vorming stond ze voor maar liefst 14 havo/vwo-klassen. Daarnaast gaf ze 3 dagen in de week yogales.
“Het was druk: een gezin met 2 jonge kinderen en een baan waarbij ik steeds vaker het gevoel had dat ik achter de feiten aanliep.
En ik had al een burn-out achter de rug. Gelukkig voelde yoga niet als werk.”

Steeds gestresster

Wat ik wel merkte is dat ik bij de yogaopleiding vooral bezig was met de houdingen perfect uitvoeren. Ik werd daardoor steeds gestresster. Terwijl ik net zoals de meeste mensen juist voor yoga had gekozen omdat je er zo lekker rustig van gaat ademhalen. Ik besloot dat ik meer wilde weten van de ademhaling, maar dan los van de yoga. En dus besloot ik in september vorig jaar te starten met de ademcoachopleiding.”

Ik vond het heftig

Melissa was net zoals Marloes niet meteen enthousiast over de ademcoachopleiding: “Ik vond het maar geneuzel die eerste opleidingsdag. We moesten een kaartje trekken en ik vond dat stom. Ik ben erg op de theorie gericht en die miste ik in die eerste les. Het frustreerde me en ik dacht ‘wat is het idee hierachter?’. Maar ik vond het ook heftig. We deden de verbonden ademhaling en er kwamen allerlei gevoelens en emoties naar boven die ik al die tijd had onderdrukt. Daardoor had ik meteen door dat de ademhaling wel écht iets doet. Gelukkig ben ik iemand die dingen altijd afmaakt als ze eraan begint. En je kunt overal iets van leren, al is het maar dat je iets niet wilt. Maar al snel merkte ik dat de lessen me iets opleverden.”

Verkeerd ademen

Omdat Melissa de verbonden ademhaling te heftig vond, kreeg ze als huiswerk mee om 3 keer per dag heel bewust in – en uit de ademen en dan te kijken wat ze voelde. “Opeens had ik door hoe gestresst ik altijd was op mijn werk. Ik was constant verkeerd aan het ademhalen en het lukte me maar niet om normaal te ademen. Mijn ademhaling schoot alle kanten op. Ik zag opeens een patroon: op maandag, dinsdag en woensdag, mijn werkdagen, voelde ik me opgejaagd en opgefokt. Op donderdag had ik dat gevoel ook nog en op vrijdag was het weer oke.
Op school werden de eisen ook steeds hoger, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik door moest en nog sneller moest zijn.”

Ook thuis veranderde er iets bij Melissa: “Doordat ik een paar keer per dag bewust met mijn ademhaling bezig was, stond ik meer in contact met mijn lijf. Ik ging minder snacken en snaaien en koos eerder voor iets gezonds.”

“Het is geweldig om te ontdekken dat je zoveel invloed kunt uitoefenen met je ademhaling. Ik vind dat echt fascinerend.”

Heftige gebeurtenis

En toen kreeg Melissa’s schoonvader plotseling een hartaanval, terwijl hij heel gezond leefde. “Waarschijnlijk had het te maken met stress.
Dat zette me aan het denken. Ik had al een burn-out achter de rug en zat er niet op te wachten dat ik ook op mijn 50e in het ziekenhuis zou belanden.
Ik besloot ontslag te nemen.” Het bleek de juiste keuze.

Yogalessen verbeterd

Na haar vertrek als docente ging Melissa meer yogalessen geven. “Ik geef nu 7 vaste lessen in een yogaschool en 1 privéles aan een meisje met een verstandelijke beperking. Ik verzorg ik af en toe workshops.” De ademcoachopleiding rondde ze in januari van dit jaar af. “Het heeft me enorm veel gebracht. Zo zei ik eerst altijd in de yogales dat mensen diep naar hun buik moeten ademen. Terwijl ik nu weet dat het daar niet om gaat.
Het gaat veel meer om langzaam uitademen en ruim inademen in plaats van diep. Mijn yogalessen zijn daardoor echt verbeterd.
Ook mijn eigen houdingen gaan makkelijker nu er meer ‘ruimte’ is.”

Minder stress

Ook privé is haar leven veranderd. “Ik ervaar veel minder stress en heb ontdekt dat je de ademhaling is veel meer situaties dan alleen yoga kunt gebruiken. Zo had ik 3 weken terug een zware hamstringblessure en daardoor veel pijn. Het zat helemaal vast en ik liep bij de fysio. En toen dacht ik ‘wacht even er was toch aan ademhalingstechniek voor spier- en gewrichtspijn?’. Ik heb de methode van Wim Hof toegepast, waarbij de zuurtegraad in je lichaam omlaaggaat. Binnen 3 dagen was de pijn over. Het is geweldig om te ontdekken dat je zoveel invloed kunt uitoefenen met je ademhaling. Ik vind dat echt fascinerend.”

Toekomstplannen

Voor de toekomst heeft Melissa wel plannen, maar ze wil het vooral op een rustig tempo doen. “Ik heb me als docent 10 jaar lang door alle drukte en stress heengeworsteld, dus ik breid mijn werkzaamheden elke maand een klein beetje uit.
Zo is mijn website net in de lucht gegaan www.sunnyyoga.nl en wil ik weer terug het onderwijs in. Maar dan wel op een andere manier, namelijk door het geven van voorlichting en cursussen over de ademhaling. Ik wil nooit meer cijfers geven en dingen doen waar ik niet achtersta.
Ik ben klaar met strijden, ik wil meer in een flow leven.
De ademcoachopleiding is echt een cadeautje geweest.”

Heb jij ook interesse om de ademcoachopleiding te volgen, mail dan naar heleen@herleva.nl en vraag een gratis geheel vrijblijvend (telefonisch) gesprek aan.

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen