Ze zei: Alles is op zijn plek gevallen
Ze zei:
4 min. leestijd

Ze zei: "Alles is op zijn plek gevallen"

Na de eerste les van de opleiding tot ademcoach wilde Marloes het bijltje erbij neergooien. Het was niets voor haar, dacht ze.Ze is blij dat ze toch kwam opdagen bij de tweede lesdag. “Opeens was ik verkocht”.
De opleiding heeft me op zowel werk- als privégebied ontzettend veel gebracht.”

Marloes is ondernemer. Met haar bedrijf ‘Op jouw podium’ traint ze vooral mensen in het bedrijfsleven die het lastig vinden hun eigen podium te pakken. “Ik help mensen te ontdekken waar hun kracht zit en wat de reden is dat ze die niet durven uitdragen. Denk aan een manager die een volle zaal moet toespreken, een leidinggevende die zijn team moet meekrijgen tijdens een reorganisatie of iemand die zijn verhaal niet durft te doen voor vier collega’s.”

Waarom de opleiding ademcoach?

Het idee om de opleiding tot ademcoach te doen ontstond tijdens een training ‘Effectieve persoonlijke communicatie’ die ze volgde toen ze manager was bij een Centrum voor de Kunsten. “Het was een bijzonder ervaring”, vertelt Marloes. “Aan het einde van de cursus moest iedere deelnemer een persoonlijke presentatie geven die bij hem of haar paste. Voor mij was dat een lied zingen (ik ben professioneel blokfluitiste en zing daarnaast veel) en iemand anders droeg een gedicht voor. Iedereen deed zijn eigen ding.

De deelnemer die naast me zat klapte dicht en kreeg een paniekaanval. Hij durfde niet. Ik dacht ‘wat gebeurt hier?’ en legde zonder nadenken een hand op zijn rug. Ik zei dat hij naar mijn hand moest toeademen en hij werd al snel rustig. Hij was stomverbaasd. Het viel me op dat niemand in de groep iets van ademhalen af wist. Terwijl voor mij als musicus en zangeres de ademhaling ontzettend belangrijk en vanzelfsprekend is!”
Na deze ervaring ging Marloes op zoek naar een training of opleiding over ademhaling zodat ze haar cliënten nog beter kon helpen.

Dit is niets voor mij, dacht Marloes.

Via via kwam Marloes bij Herleva terecht. “Het leek me een boeiende opleiding en behapbaar qua aantal dagen (10 over een periode van een half jaar). Meteen de eerste les moesten we op een matje liggen en op een bepaalde manier ademen, de zogenaamde verbonden ademhaling, waardoor je veel zuurstof binnenkrijgt. Je wordt een beetje duizelig, wazig in je hoofd en je komt in een dieper laagje van jezelf. Je komt meer bij je gevoel. Maar op dat moment vond ik het niets. Een paar mensen begonnen te huilen en ik dacht alleen maar ‘zit ik hier in een yogazaal met 15 volslagen onbekenden’ die helemaal ‘los’ gaan. Ik houd ervan om dingen onder controle te houden en wilde me niet blootgeven. Ik wilde gewoon meer weten over de theorie en lekker ontspannen.” 

Na die les belde Marloes mij op met de mededeling ‘Dit is niets voor mij’. “Heleen zei tegen me dat ze het gevoel had dat ik mensen heel goed aanvoel en dat deze opleiding juist goed bij me past. Dat ik me waarschijnlijk overweldigd voelde door de emoties die er bij anderen loskwamen. Ze haalde me over toch nog een keer te komen.”

De opleiding tot ademcoach helpt me in mijn werk.

Met lood in haar schoenen ging Marloes de keer erna de les in. “Ik ben gegaan en was verkocht. Ik heb mezelf opengesteld en toen was het goed.” Ondertussen is het alweer 2 jaar geleden dat Marloes de opleiding tot ademcoach volgde. “Ik heb er mijn eigen methode van gemaakt, gecombineerd met mijn ervaring als musicus (met veel podiumervaring) leidinggevende en coach”.
Wat je vaak ziet is dat mensen schrikken van hun eigen ademhaling. Ze ademen te hoog en te snel en dat geeft ze een opgejaagd gevoel. Sommige ademen op hun werk onbewust de hele dag verkeerd, ze zijn in feite chronisch aan het hyperventileren. Ze voelen zich ongemakkelijk, maar raken eraan gewend. Als ze zichzelf bijvoorbeeld moeten presenteren is het enige wat ze denken: ‘Help, ik wil dit niet. Ik moet hier weg’.”

Tijdens haar consulten met cliënten probeert Marloes ze uit deze vlucht- of vechtmodus te krijgen. En ze helpt hen te ontdekken waar die reactie vandaan komt. “Door mijn methode leer ik mensen hoe ze op hun eigen kracht kunnen en mogen vertrouwen, zodat ze in vrijheid en stralend op hun podium kunnen staan. Mijn stem speelt daarin een belangrijke rol. Muziek is trilling, frequentie en die frequenties zitten ook in het menselijk lichaam. Hierdoor kun je processen op een positieve manier veranderen.
Voor mij is het belangrijk dat mensen aan de buitenkant uitstralen wat zij van binnen voelen. En juist dat stuk ‘van binnen’ halen we samen naar boven.
Het is zó mooi om mensen te zien groeien. De meesten merken na 2 sessies al verbetering.”

Persoonlijke winst.

Ook op persoonlijk vlak heeft de opleiding tot ademcoach Marloes veel gebracht. “Ik was iemand die gejaagd leefde. Er zit een soort onrust en ambitie in mij. Ik wilde altijd veel. Met als risico dat je jezelf op een gegeven moment voorbijloopt. Door de opleiding heb ik geleerd meer te voelen. Je hebt vaak maar 3 minuten rustig ademhalen nodig om je systeem te resetten naar een meer ontspannen staat. Ik doe dat dus regelmatig. Ik heb ook een cursus mindfulness gedaan, maar dat had niet echt effect. Pas nu ik op deze manier met mijn ademhaling bezig ben, realiseer ik me: ah, dít is het hier en nu. Ik heb last van chronische pijn in mijn nek en schouders en die kan ik nu veel beter dragen.

Marloes vertelt dat ze door de ademcoach-opleiding eindelijk haar plek heeft gevonden. “Van kleins af aan ben ik al bezig met de wereld: oorlog, armoede, ziekte. Ik raakte gefrustreerd omdat ik het gevoel had dat ik er niets aan kon doen. Nu heb ik geleerd dat ik op kleine schaal dingen kan doen. Door goed te zijn voor gezin, familie, vrienden. En ik doe dingen voor Vluchtelingenwerk. Als ik er eerst voor zorg dat ik mijzelf goed voel, kan ik daarna veel meer betekenen voor anderen en dat voelt goed.
Alles is op zijn plek gevallen: ik voel me happier dan ooit.”

Ook de ademcoach-opleiding volgen?

Denk je er ook over na om de opleiding ademcoach te volgen? Neem gerust contact op als je meer informatie wilt.
Ik vertel je graag meer. Email naar heleen@herleva.nl voor een gratis vrijblijvend telefoon gesprek.

Fijne dag, hartelijke groet, Heleen

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen