5 gouden tips voor nieuwjaarsduik
5 Gouden tips voor de nieuwjaarsduik!
in Tips
2 min. leestijd

5 Gouden tips voor de nieuwjaarsduik!

Nieuwjaars duik?

Heb jij ook zin om een keer mee te doen? Zoek op google waar het georganiseerd wordt. Of zoek zelf een plek, het gaat om het ritueel. Het ritueel van een nieuw begin. Je laat achter waar je genoeg van hebt en neemt dan de prikkelende energie die de kou je kan geven als inspiratie voor het nieuwe jaar.

Bij twijfel, gewoon doen. Heb je geen twijfel: super leuk dat je het ook doet! En wanneer je denkt: : “Dat ga ik echt nooit doen”… stap uit je comfortzone en DOE het gewoon.

Ik kreeg een verzoek van iemand of ik tips kan geven om het water in te gaan met de Nieuwjaarsduik.
Afgelopen jaar ben ik mij wel een ervaringsdeskundige gaan voelen, maar het blijft koud, hahaha!!

Hier mijn Gouden Nieuwjaarsduik-/zwem tips!

Tip 1. Ontspan je lichaam wanneer je er (nu) aan denkt om het koude water in te gaan.
Het schijnt dat je lichaam zich bij de gedachte aan kou al aanspant. Op onbewust niveau geeft dit een oncomfortabel gevoel. Tegelijkertijd veroorzaak je, door de spierspanning in je lichaam, dat je bloed minder goed kan stromen waardoor je ook kouder wordt.

Tip 2. Krijg macht over je ademhaling! Je ademhaling helpt je om rustiger en ontspannen te zijn wanneer je het water in gaat. Wanneer je nog op het droge staat, adem je zes tellen in en zes tellen Uit. Dit heet een hartcoherente ademhaling en dat maakt dat je hart letterlijk rustiger gaat kloppen. Dat geeft dan weer een seintje aan je brein dat het veilig is en het laat je lichaam meer ontspannen.

Tip 3. Zie voor je (visualiseer) wat je gaat doen in het koude water. Zelf heb ik hier veel baat bij. Door de beelden vooraf te creëren gaat het onbewuste je helpen wanneer je er echt staat. Visualiseer dat je rustig en kalm, met een heel ontspannen ademhaling, het water in loopt. Zie ook voor je dat je je ontspannen voelt! Dat vergat ik in het begin en daardoor mislukte het om ontspannen te blijven in het koude water. Wim Hof (de Iceman) concentreert zich nog altijd, elke keer voordat hij het koude water in gaat. Hij ziet het voor zich en is met zijn aandacht bij zichzelf.

Tip 4. Concentreer je op jezelf! Laat je niet afleiden door de mensen om je heen, blijf bij jezelf. Wanneer je het water in loopt voel dan wat je voelt en laat alle gedachten erover los! Simpel gezegd, maar super effectief. Je gedachten zijn niet je gevoel. Ik heb het als wonderlijk ervaren dat op het moment dat ik mijn gedachten geen aandacht meer gaf, ik gewoon door kon lopen en ik de kou voelde, maar dat was dat.

Tip 5. Wanneer de kou je ademhaling op hol laat slaan, houd dan je adem vast! Dit helpt je om je ademhaling snel weer onder controle te krijgen. Je lichaam laat je hart sneller kloppen, met als gevolg een paniek signaal naar je brein. Echter er is geen paniek, want jij loopt bewust het water in.   Het is dus allemaal gepland. Je doorbreekt daarmee wellicht een oud denkpatroon. Met een ademhaling die rustig is houd je ook je gedachten rustig.

Met deze vijf tips gaat het je zeker lukken en ik hoor graag van je hoe het was!

Kijk in de agenda wanneer ik weer een Wim Hof Methode workshop geef

Deze workshop zal je uitdagen op een verrassende wijze.
Je leert ademen, concentreren en koude technieken. Je immuunsysteem verbetert

Of bekijk dit filmpje waar ik het Icewomanbad uitprobeer: http://youtu.be/hqCWC_hV4Q0

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen