Ze las het boek Helende Adem
Ze las het boek 'Helende Adem'
4 min. leestijd

Ze las het boek 'Helende Adem'

Ik zie de ademhaling als Biotex; het weekt dingen los”

In de bibliotheek zag Titia Snip toevallig het boek ‘De helende ademhaling’ staan. Ze nam het mee naar huis en dat was het begin van een grote verandering in haar leven. Titia vertelt over de ademcoachopleiding die ze bij Herleva deed, wat ze ervan heeft geleerd en hoe ze dat toepast in haar dagelijks leven én werk.

“Het boek ‘De helende ademhaling’ stond bij de bijzondere collectie boeken die centraal in de bieb staat. Het zijn boeken die rouleren tussen bibliotheken in het noorden van het land. Ik pakte het uit het rek en las dingen als ‘fit’ en ‘energiek’ en dacht dat klinkt goed. Op dat moment was ik zoekende qua gezondheid (ik had vaak hoofdpijn en vastzittende schouders) en persoonlijke ontwikkeling. Ik had al een tijdje het idee dat de ademhaling een goede ingang zou zijn. Ik ging naar de fysio en doe aan yoga, maar dat was geen oplossing als ik hoog bleef ademen.

Van boek naar opleiding

Het boek las als een roman; makkelijk, met spreektaal en leuke voorbeelden. Het werd een soort bijbel, die altijd op mijn nachtkastje ligt en die ik er af en toe weer bij pak om een los hoofdstuk te lezen. Toen ik het net uithad wilde ik de schrijver, Heleen dus, heel graag ontmoeten en ademcoaching krijgen. Maar het bleek dat ik alleen een opleiding tot ademcoach kon doen, terwijl ik eigenlijk wel een beetje klaar was met opleidingen. Met mijn leerkracht-achtergrond wilde ik nu een keer iets voor mezelf doen en niet weer een opleiding doen.

Toen ik Heleen belde zei ze ‘Je hoeft er niets mee te doen, je kunt het ook gewoon voor jezelf gebruiken’. Het was maart/april, tijdens de eerste lockdown, en het voelde als een cadeau. Een half jaar lang regelmatig een weekend voor mezelf waar ik ook nog dingen zou leren. Ik gaf me op en heb de opleiding gevolgd van september 2020 tot januari van dit jaar.

Twijfel

Na de eerste dag twijfelde ik wel even. Ik vond de theorie heel interessant, maar het ademen spannend. Er gebeurde van alles en ik vroeg me af of ik dit wel wilde en durfde aan te gaan. Ik ben hooggevoelig en ik was bang voor het ‘antwoord’ dat ik zou krijgen op de vraag waar die spanning vandaan komt. Dadelijk zou ik mijn hele leven om moeten gooien. Ik besloot toch door te gaan en ontdekte al snel dat je wel bij diepere gevoelens komt door de ademhaling, maar dat er alsnog niets aan de hand is. Het is juist heel fijn. Het enige wat je hoeft te doen is gewoon doorademen.

Geen lesgeven of toch wel?

Ik had met mezelf afgesproken dat ik niet zou oefenen met andere mensen, iets wat in principe bij de opleiding hoort. Ik wilde tenslotte geen mensen gaan coachen. Maar toen ik zag wat het met me deed, ging ik overstag. Ik kwam op antwoorden waar ik anders nooit was opgekomen. Via Facebook deed ik een oproep om aan proefpersonen te komen. Maar liefst 25 mensen meldden zich aan. Het was hartstikke leuk. Ik dacht altijd dat ik alles meteen moest kunnen en dat het nooit goed genoeg was. Nu mocht ik oefenen en leren. Uiteindelijk ben ik juist wel ademcoach geworden en pas ik wat kleine dingen ook toe in het eigen kinderdagverblijf dat ik run. Als een kindje valt, houdt het vaak de adem in. Ik leer ze om door te ademen.

“Ik sta echt anders in het leven, ik leef nu vanuit vertrouwen”

Anders in het leven staan

Privé heb ik ontzettend veel aan de opleiding gehad. Ik leef veel meer in mijn lijf in plaats van in mijn hoofd. Iets wat als hooggevoelig persoon al snel gebeurt. Ik ben meer bewust met mijn gevoel bezig en heb meer energie. Natuurlijk heb ik af en toe een slechte dag, maar de dalen zijn stukken minder diep. Ik sta echt anders in het leven, ik leef nu vanuit vertrouwen. Vroeger was ik veel bezig met wat anderen ergens van zouden denken. Nu is mijn instelling: ik ben wie ik ben. Ik hoef op niemand anders te lijken. Dat heeft Heleen me doen inzien.

Oefeningen doen

Ik doe elke ochtend oefeningen, zoals de Wim Hof-ademhaling en wanneer ik meer wil de verbonden ademhaling. Het heeft zo’n positieve impact. Je ontdekt wie jezelf bent en kunt daardoor ook beter voor jezelf zorgen. Ik maak er graag tijd voor vrij. Ademen moet ik toch, dus waarom niet meteen goed doen?

Aan mensen die moeite hebben om hun oefening elke dag te doen zeg ik altijd: zet je wekker ietsje eerder en doe het tien minuten in bed.

Grote droom

Mijn grote droom is om over 4 jaar me volledig te richten op coachen, trainingen geven en bezinningsweekenden organiseren. Ik vind het geweldig om in groepen te werken en ik heb thuis een zwemvijver waar ik koudetrainingen kan geven en nog veel meer mogelijkheden heb. Het mooie is dat alles nu samenkomt. Ik was wel al bezig met het geven van workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling op spiritueel gebied, maar hier komt alles samen: je ademhaling, je mindset, NLP en visualiseren. Dat ademhalen ontbrak bij mij nog. Het is de meest makkelijke ingang om te kiezen. Iedereen kan ademen.

De adem is de basis

Het grootste inzicht dat ik tijdens de opleiding heb opgedaan is dat de adem de basis is van alles. Je kunt dagen zonder voedsel en ook even zonder water, maar zonder ademhaling kun je niet. Het mooie van de ademhaling is dat het in jezelf zit. Het enige wat ik doe als ademcoach is begeleiden. Cliënten komen altijd zelf tot de oplossing. Ik zie de ademhaling als Biotex; het weekt dingen los. Voorheen zag ik wel de ‘vlek’ bij cursisten, maar wist ik niet hoe ik hen de oplossing kon geven, omdat ze hem zelf niet loskregen. Door de ademhaling zien ze de vlek zelf, waardoor hij loskomt en oplost. Mooi is dat.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen