Huilen is gezond | Niet kunnen huilen
Waarom huilen gezond is en wat te doen als het niet lukt
3 min. leestijd

Waarom huilen gezond is en wat te doen als het niet lukt

Ze zeggen wel eens dat huilen gezond is.Ik kan het daar alleen maar heel erg mee eens zijn. Het is niets om je voor te schamen, ook al doe je dat misschien wel.
Kun je niet huilen? Jouw ademhaling gaat je helpen.

Geen enkel dier huilt, zelf chimpansees niet, terwijl het voor de mens het eerste is wat hij doet als hij ter wereld komt. Als baby huil je ook heel wat af. Omdat je honger hebt of darmkrampjes. Het is de enige manier waarop je als hulpeloos mensje kunt aangeven dat er iets aan de hand is. Heel functioneel dus.

Wanneer en hoe vaak huil je?

Ook als volwassene kun je huilen. Om nare dingen zoals rouw, verdriet, machteloosheid, pijn of onderdrukte woede. Maar ook juist bij positieve ervaringen. Denk aan geluk, ontroering of de slappe lach. Of tijdens/na de seks. Dat laatste komt vaak bij vrouwen voor. Je opent je hart en voelt dan een diepe connectie. Dat kan voor tranen zorgen.

Onderzoeker William Frey deed in de jaren 70 van de vorige eeuw onderzoek naar het fenomeen huilen. Daaruit kwam naar voren dat vrouwen gemiddeld 5,3 keer per maand huilen en mannen 1,4 keer. De spreiding was wel groot: sommigen huilden dagelijks, anderen nooit. Een groot deel van degenen die wel huilden, voelde zich daarna beter. (Bron: Wikipedia)

Schaamte

Het is dus helemaal niet raar om te huilen. En toch komt er vaak een gevoel van schaamte bij kijken als het gebeurt. Het voelt kwetsbaar, ongepast en je bent bang dat mensen je te emotioneel vinden. Ik had gevoel van schaamte zelf ook. Na mijn scheiding heb ik heel wat afgehuild. Ik vond het maar raar. Mijn scheiding was een proces van jaren geweest. Waarom moest ik dan alsnog zo veel huilen?

Maar ik heb ook gehuild zonder reden. Vooral tijdens ademsessies. Ik vond het stom, het voelde ontevreden.

Er was niets aan de hand, mijn jeugd was oke, waarom dan al dat gehuil?
Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat er helemaal geen reden hoeft te zijn.
Blijkbaar zit er in mijn cellen verdriet opgeslagen. Waarom weet ik niet, vorige levens? wie zal het zeggen..maar hoe dan ook, het is oké om dat eruit te laten. Om het te laten gaan.
Het gaf mij enorme opluchting dat ik mocht huilenv an mijzelf, gewoon zonder reden maar omdat ik het zo voelde.

Huilen is gezond

Volgens gezondheidspsychologe Michelle Hendriks kan huilen opluchten. Waarom? Door te huilen krijg je troost en sociale steun. Maar ook fysiek heeft het voordelen. Huilen is gezond voor je lichaam. Als je huilt gaat je hartslag omhoog en dat is goed voor de fysiologische balans in je lichaam.
En, ontdekte de psychologe, als je huilt door emoties komen er hormonen met pijnstillende proteïnen vrij.
Meer weten over de wetenschappelijke kant van huilen? Lees dan het stukje: ‘Waarom mensen huilen’.

Reactie van een client M:|Ik heb de verbonden ademhaling sinds ik je mail kreeg iedere dag gedaan. De reactie werd steeds diepgaander. Veel tranen en dat bleef gedurende de dag. Na een week gestopt. .Werd me te veel. Vandaag weer gedaan en hup daar zijn de tranen weer en de trillingen en mijn hele lijf shaket dan.
Jaaaaaaaaaaaaaa vandaag voor het eerst geen tranen
En als ze er wel zijn is t ook oke
Want ik kan ze ontvangen
En de trillingen en shaken zijn ook ok
En iedere keer na afloop stuur ik je ladingen dankbaarheid.
Zo gaaf dat je deze gratis hebt gegeven
Want anders was t niet op mijn pad gekomen
Fijne dag

Klik hier als je ook je ook het gratis Ebook Verbonden Ademen wilt ontvangen

Niet kunnen huilen

Er zijn ook mensen die niet kunnen huilen. Ze hebben het nooit echt gekund of zijn er opeens mee gestopt na bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis. Als jij zo iemand bent en je hebt er verder geen last van. Niet druk om maken. Merk je dat je wel behoefte hebt om te huilen, maar voel je dat er een soort blokkade zit? Dan kun je die proberen op te heffen. Dat kan op verschillende manieren. Praten werkt vaak averechts. Juist mensen die te veel in hun hoofd zitten, kun vaak wat lastiger huilen. Wat wel helpt, is contact maken met je lichaam. Zo zijn er mensen die tijdens bijvoorbeeld een massage of yogales opeens wél kunnen huilen. Wat je ook kunt proberen is een ademhalingsoefening doen. 

Ademhalen en huilen

Door bewust met je ademhaling aan de slag te gaan, maak je op een dieper niveau contact met jezelf. Emoties die je normaal vakkundig blokkeert of onderdrukt, kunnen dan opeens loskomen. Dat kan best heftig zijn, zeker als je ze al jaren op hebt gekropt. Maar uiteindelijk zal er een gevoel van opluchting ontstaan. Alsof je eindelijk die kamer hebt opgeruimd, waar het al jaren een troep was.

Gewoon lekker doen dus dat huilen!

 

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen