Verbinding, het hogere doel.
Verbinding, het hogere doel.
in Tips
2 min. leestijd

Verbinding, het hogere doel.

Verbinding, het hogere doel.

Op de school van mijn kinderen is veel onenigheid. Het bestuur en het team van leerkrachten zijn het niet met elkaar eens.

Beide partijen vinden dat ze gelijk hebben en daar hebben ze hun eigen goede redenen voor. Maar ja wat maakt dat eigenlijk uit, feit blijft dat er onenigheid is.

Persoonlijk houd ik erg van harmonie. Ik ben dan ook snel geneigd te helpen als er onenigheid is. Ik heb me ook wel eens bemoeid, met de beste bedoeling uiteraard,  met andere mensen hun problemen en daar kreeg ik dan ineens problemen van! Tja, al doende leert men en wanneer ik mij nu besef wat een bemoeial ik soms was, besef ik mij ook dat ik heel verbindend kan werken als andere mensen mij daarom vragen.

Als je iemand wil helpen dan boek je het meeste resultaat als de ander ook geholpen wil worden.
Sommige mensen willen niet geholpen worden en andere mensen wel heel graag. Verspil je tijd en energie dus niet meer door het in iemand te stoppen waarvan je onderbuik gevoel van te voren al aangeeft dat het hopeloos is. Steek je tijd dan liever in jezelf door het goede voorbeeld te leven.

Hieronder een aantal tips om meer harmonie te krijgen.

  •  Maak verbinding met het gezamenlijke hogere doel.  Het doel dat boven de details van de  ruzie uitstijgt.  Als er twee partijen zijn die onenigheid hebben dan blijkt dat ze meestal wel een gezamenlijk doel hebben. Op  de school van mijn kinderen betekent dt de leerkrachten als doel hebben om goed les te geven en het bestuur wil ook graag dat er goed les word geven..
  • Als beide partijen weer weten waar ze naar toe willen en beseffen dat ze hetzelfde willen laat ze er dan samen over praten. Zodat ze het weer zien en voelen hoe fijn dat is.
  • Welk standpunt kan elke partij loslaten en afscheid van nemen zonder dat er ingeboet moet worden van het behalen van het doel.
  • Welke nieuwe gezamenlijke ideeën zijn er nu bij beide partijen om bij het doel uit te komen?

Goed voorleven is iets wat kinderen nodig hebben in de opvoeding. Als volwassene wordt je geïnspireerd door mensen die iets goed doen. Als een tuinman je uitlegt hoe je je tuin goed moet verzorgen en zijn eigen tuin is een puinhoop dat is dat niet echt motiverend om hem in te huren voor je tuin. Veel liever zie je dan een tuinman met een mooie tuin. Ook al kunnen de kwaliteiten van de eerste tuinman nog zo goed zijn. Goed voordoen doet goed volgen.

Communiceren is iets wat mensen de hele dag doen en toch is het soms lastig. Dat kun je ondervangen door meer kennis van communicatie te hebben. Als je weet wat er gebeurd dan is het makkelijker om het positiever te reageren.
Kennis over communicatie kun je opdoen door NLP in een notendop te volgen. Als je grip op je eigen emoties te hebt kun je ook beter communiceren. Vanaf april kun je ook een NLP in een notendop CD bestellen. Daar staan o.a. de oefeningen op hoe je meer grip krijgt op je emoties.

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen