NLP in een notendop CD
NLP in een notendop CD
in NLP
3 min. leestijd

NLP in een notendop CD

Jaap Amesz schrijft voor NLP Kring als NLP ombudsman
Hij heeft iets over de NLP in een Notendop CD geschreven.
Het was voor mij onverwacht en ik was blij verast met zijn stuk. 

Als recensent voor Stichting NLP Kring is het altijd leuk om producten te bekijken en een babbeltje over te schrijven. Het moment is nu aangebroken dat ik niet goed weet wat te schrijven over de CD NLP in een notendop van Heleen Oude Weernink. Laat ik het mezelf makkelijk maken en beginnen met een plaatje over een plaatje. Wink

 De inhoudsopgave geeft precies aan wat je krijgt:

1. Intro(ductie)
2. Wie, wat en waarom NLP?
3. Je zintuigen trainen, je neemt de wereld waar via je zintuigen en het is handig om er goed gebruik van te maken.
4. Rapport, hoe kun je beter contact maken met een ander persoon.
5. Vooronderstellingen of uitgangspunten van NLP en beter communiceren.
6. Oppervlakte en diepte structuur. Ontdek waarom je iemand wel of niet begrijpt.
7. Ontspanning oefening. Even tijd voor jezelf.
8. Ankeren. Snel een goed gevoel oproepen.
9. Gevoelomdraai techniek. Hoe je een naar gevoel omzet in een goed gevoel.
10. Zwart/wit terug spoeltechniek. Voor als je last hebt van nare beelden uit het verleden of je druk maakt over de toekomst.
11. Hoe kun je negatieve gedachten omzetten in positieve.
12. Droomdoel voor je zien. Visualisatie van de toekomst.
13. Meta en Milton taalpatronen model leert je betere vragen stellen en hoe je mensen positiever kunt beïnvloeden.
14. Afsluiting.

Heleen staat op dit forum bekend als kenner van The Iceman, Wim Hof, waar we eerder al een interessant gesprek over hadden in dit topic, net als Wim kun je op haar site lezen dat ze naast NLP van Ademwerk een belangrijke pijler heeft gemaakt. Hier kun je lezen hoe Heleen Ademwerk ziet.

De afgelopen week heb ik Living Health geluisterd van Tony Robbins, waarin Tony vertelde over onthouding van zuurstof aan cellen wat bij ratten een katalysator was voor kankerwoekering in die cellen. Er zit ook wel een logica achter. We kunnen weken zonder eten, dagen zonder water, maar 4 minuten zonder zuurstof. Statistisch gezien sterft 1 op de 3 mensen aan kanker, maar bij athleten slechts 1 op 7. Bij sporten haal je automatisch veel adem zolang dit aerobisch gebeurd. Het schijnt (ik heb het onderzoek niet zelf gelezen) dat je bij diep ademen vanuit je diafragma inderdaad meer toxides uitstoot.

Heleen haar uniekheid zit verborgen in nummer 7, waarin ze spreekt over Ademwerk. Iets wat Joost van der Leij, haar trainer, nauwelijks doet.

En nu komt het gedeelte waar ik niet goed weet wat te vinden. De rest van de CD is alsof ik Joost hoor praten, alleen dan is de stem van Heleen een stuk plezieriger. Je kan merken dat Heleen een cursist is geweest van Joost, want het werk van Joost is doorspekt in alle overige onderdelen. Zijn stijl van NLP, sommige bekende Joost quotes, het zit erin.

Zeker op goede manier. Ik heb geen Joostiaanse inhoudelijke fout kunnen ontdekken als Joost van der Leij kenner wat ik mezelf durf te noemen. In de regel is dit eigenlijk heel goed. Vaak wordt stof van de een op de ander doorgegeven met allerlei ruis. Wat Heleen erg prettig kan is goed met haar stem werken, ze vertelt de stof van Joost op een heerlijke manier. Sterker nog ik zat in de auto en besloot de CD uit te zetten, omdat ik te erg aan het trancen was en geen peuterscheelzaal wilde torpederen met mijn heilige koe.

Ik ken niemand, zonder overdrijven, in al die honderden auteurs met vage audioboeken die ik heb zitten doorspitten die zo verschrikkelijk een CD inspreekt als Joost. Groot gedachtegoed, groot intellectueel, bij vlagen superirritant, bij vlagen briljant, maar je lekker door een CD loodsen kan ie niet. En Heleen wel, daar ligt een meerwaarde bij de CD van Heleen.

Je krijgt precies waar de onderdelen uit de inhoudsopgave overgaan, inderdaad in een notendop. Het is een prima CD voor beginners. Als je er over nadenkt de Leer je goed voelen CD van Joost aan te schaffen. Vooral niet doen. Bij Heleen krijg je alle stof van de Joost school, alleen dan krachtiger ingesproken met beter gebruik van de stem. Bij een CD is stem, audio, de nummer 1 factor. Het nummer 1 criterium is stemgebruik waar ik positief over ben, ondanks de grote ripoff factor.

Beter goed gejat dan slecht gedaan toch? Wink

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen