Neuro Linguistisch Programmeren
Neuro Linguistisch Programmeren
in NLP
3 min. leestijd

Neuro Linguistisch Programmeren

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren, oftewel via taal kun je in je brein nieuwe patronen aanleggen. In je brein zitten neurocorticale paden, dat zijn verbindingen tussen hersencellen. Gebleken is dat als je een naar gevoel, negatieve gedachtes of angstige beelden ziet dat daar in je brein een patroon voor is.
Als je dat patroon onderbreekt en vervangt door een positiever, beter patroon dan voel je je beter. Met NLP kun je zo meer grip op je emoties krijgen en beter leren communiceren.

NLP is in de jaren ’70 bedacht door dokter Richard Bandler en John Grinder, een unieke combinatie van een wiskundige met een taalkundige. Zij hebben vele mensen bestudeerd die heel succesvol en bekwaam ergens in waren, het gedrag van die mensen hebben ze in kaart gebracht en zo is NLP ontstaan.
Het is een verzameling van technieken en methoden uit de hypno, gezins en gestalt therapie. Bandler en Grinder hadden het vermogen om voor iedereen deze waardevolle informatie heel begrijpbaar te maken. NLP kenmerkt zich daarom ook door een nieuwsgierige neutrale houding om verder te groeien en te ontwikkelen als mens.
NLP staat niet gelijk aan positief denken, je goed voelen is veel meer van belang.
Je kunt nog zo positief denken maar als je je er niet goed bij voelt dan heb je er niks aan. Het gaat er veel meer om dat je positief kunt blijven denken, wat je daarvoor nodig hebt is grip krijgen op je breinprocessen.
NLP draait om onbewuste processen bewust te maken, ze te verbeteren en ze vervolgens weer onbewust te maken.

Je zintuigen trainen.
Ons brein werkt op basis van 5 zintuigen, namelijk horen, voelen, zien, proeven en ruiken. Sommige mensen zijn echte denkers, anderen zijn goed in visualiseren en weer anderen zijn echte gevoelsmensen, toch gebruiken we alle zintuigen continu.

NLP werkt vooral met de zintuigen horen, zien en voelen. Proeven en ruiken zijn vrij onbewust bij de meeste mensen en laten we dus even voor wat ze zijn.
Omdat je de wereld waarneemt via de zintuigen en het meeste onbewust is gaan we in de cursusNLP in een notendop aan de slag om je te trainen bewuster gebruik te maken van je zintuigen horen, zien en voelen.

Wiebel nu eens met je rechterteen en als je dat een tijdje doet voel je meer van je voet. Misschien is je voet wel warm of koud, zit je schoen niet lekker of juist wel.

Neem maar waar wat je voelt en ga nu met je aandacht naar je linkerhand.
Steek die maar eens op, wat voel je daar? Een lichte tinteling, of warmte, of kou.
Ga nu weer met je focus naar je wiebelende tenen, dan zul je opmerken dat door je focus en je aandacht te verplaatsen jij je lichaam anders ervaart.

We gaan nu verder met het zintuig horen. Muziek, pratende mensen, geroezemoes om je heen, het is allemaal geluid. Je gedachten zijn ook geluid maar dan in je hoofd. Hoor maar eens wat je regelmatig tegen jezelf zegt of zing een liedje in je hoofd, je kunt dan vast de melodie weer terug horen en je kunt ook heel hard of zacht of mooi in je hoofd praten of zingen. Dat heeft allemaal met het zintuig horen te maken. Geluid is dus iets wat je van buitenaf waarneemt en ook in je hoofd ervaart.

Daarnaast is het ook goed om jete trainen in het naar voren halen van beelden, dat noemen we ook wel visualiseren. Sommige mensen denken dat ze dat niet kunnen, andere mensen kunnen het meteen. Maar of je het nu wel of niet meteen kunt, na enige oefening is het voor iedereen aan te leren.

Denk maar eens terug aan je eigen woonkamer, dan kun je je voorstellen hoe die eruit ziet. Je ziet vast wel je bank voor je of een stoel en ook al heb je maar een vage gewaarwording, dat is prima.

Kijk maar eens wat voor kleur die bank heeft, of die stoel, of de vloer.
Op deze manier train jij jezelf erin om steeds meer details te voelen, te horen of te zien.
NLP is voor alle mensen die meer willen weten over hoe ze communiceren met zichzelf en met de ander.

Wanneer je meer wilt weten van Neuro linguïstisch programmeren geef je dan op voor de korte cursus NLP in een notendop.
Kijk bij agenda voor de juiste data.
mail naar heleen@herleva.nl om een plek te reserveren.

Groetjes van Heleen

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen