Negatieve aandacht
Negatieve aandacht is ook aandacht
in Tips
2 min. leestijd

Negatieve aandacht is ook aandacht

Negatieve aandacht,  wanneer heb je genoeg?

Ieder mens heeft aandacht nodig. We zijn nu eenmaal sociale wezens. Mensen hebben andere mensen nodig om zich goed te voelen. Maar soms voelen we ons niet goed door het gedrag van andere mensen. Dan kan het fijner zijn om even alleen te zijn.


Mensen willen aandacht en liefde.
Liefde is het hoogst haalbare in mijn beleving, wat je kunt voelen en ervaren.
Mensen gaan bepaald (negatief) gedrag vertonen, wanneer ze het gevoel hebben dat de ander geen aandacht of liefde heeft voor ze.
Bij kinderen zie je dat heel duidelijk. Ze blijven maar door zeuren om iets. Wanneer je ze betere, echte aandacht geeft, dan houden ze snel op en heb je prettigere gedrag.
Bijvoorbeeld:
Harder praten, schreeuwen, opnieuw iets uitleggen, herhalen van een verhaal, helpen, opscheppen, opzichtig eruit zien, sexy kleden of juist niet,verlegen, verdrietig of zielig doen, onaardig, of juist extra aardig of attent zijn, denigrerend, bazig, onderdanig, perfectionistisch en ga zo maar door.
Iedereen doet weer iets anders.

Wat het ook is wat je doet, het  is om meer aandacht (of liefde) te krijgen.

Je wilt gehoord of gezien worden,en het voelt naar wanneer je niet krijgt wat je nodig hebt.
Van mijzelf weet ik dat ik steeds minder tegen mijn man zeg.  Juist op momenten die belangrijk zijn voor mij. Ik trek mijzelf terug, voel me niet gezien en gehoord. ( logisch want ik zeg niets..) Toch verwacht ik  dat mijn man mij waardering, begrip, respect, geruststelling geeft.
Heel lastig voor hem natuurlijk omdat ik nu niet echt gedrag toon wat dat gevoel in hem opwekt.

Achter gedrag zit een bepaalde behoefte schuil.

Wanneer ik weer last heb van mijn stille roep om aandacht, onderzoek ik tegenwoordig mijn werkelijke behoefte. Die deel ik met hem en dat maakt onze relatie een stuk prettiger!
Het zijn vaak kleine dingen die een groot verschil kunnen maken.
Door te benoemen wat ik nodig heb, is het voor hem veel  makkelijker om mij daarin tegemoet te komen.
Over het algemeen zeggen ze dat vrouwen veiligheid en zekerheid willen.
En mannen erkenning.
In een relatie wil je er meestal  wel zijn voor de ander, maar door een miskend gevoel creëer je onbewust een afscheiding.
Terwijl in een relatie de basis juist de verbinding die je hebt met elkaar. Wanneer je die niet voelt, kom je tekort. En de ander ook.

Mannen helpt het wanneer ze rekening houden met het feit dat de vrouw graag zekerheid wil. En wanneer vrouwen de mannen gewoon veel meer erkenning geven voor wat ze doen, dan zijn er al heel wat problemen opgelost.

Psycho therapeut en relatie deskundige Fiona Brouwer heeft twaalf basisbehoeften in kaart gebracht.
Dit zijn gevoelens die wij nodig hebben om ons goed te voelen en te goed te functioneren. Want we hebben meer nodig dan alleen maar zekerheid en erkenning.

De twaalf basisbehoeften

Dit zijn de twaalf basis behoeften volgens Psychotherapeut Fiona brouwer:

1. Zorg en verzorging
2. Vertrouwen
3. Begrip
4. Acceptatie
5. Respect
6. Bewondering
7. Bevestiging
8. Waardering
9. Erkenning
10. Goedkeuring
11. Geruststelling
12. Aanmoediging

– Kijk er eens naar en vraag jezelf af welke jij nodig heb.

– Vraag vervolgens ook mensen uit je omgeving wat die vinden wat jij doet om aandacht te trekken. Dat kan heel verhelderend zijn.

– Wat doe je, of wat doe je juist niet?

Wanneer je weet welke basis behoeften je graag vervuld wil hebben.

Veel plezier met het uitzoeken van jou basisbehoeften, laat je hieronder even weten welke jij het meest nodig hebt?

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen