Mindeset, focus en concentratie
Mindset, focus en concentratie
3 min. leestijd

Mindset, focus en concentratie

Woorden als mindset focus en concentratie kunnen, wanneer je er actief mee aan de slag gaat, je leven kunnen veranderen.

Deze woorden gaven mij jaren geleden een beetje de kriebels, want het zou betekenen dat ik meer discipline zou moeten toepassen, terwijl ik liever lui was.
Niet zozeer lui in de zin van, hangen op de bank (ook prettig op zijn tijd hoor), maar meer lui in de zin van dat ik maar overal “ja” op zei en de ander maar wat graag wilde pleasen.

Ik vergat mijn hoofdweg en nam vaak een afslagje, zo zou je kunnen stellen.

Rust en focus.

Toch heb ik uiteindelijk meer focus, concentratie en discipline in mijn leven toegelaten en is er veel ten goede veranderd. Door de ideeën die moeiteloos in mijn hoofd opborrelen meer kans te geven dat ze ook in het echt uitgewerkt worden.
Jaren geleden had ik ook veel ideeën, maar het bleef bij een idee.
Ook dat kan heel leuk zijn, maar….als een idee omgezet wordt naar praktijk, geeft het wel een heel ander gevoel 🙂

Soms vind ik het ook wel een naar woord, mindset. Alsof het leven maakbaar is.
Je hebt wel veel meer invloed dan je denkt vaak, maar niet alles is haalbaar of maakbaar.
Dat beseffende, heb je zeker iets aan de juiste mindset of attitude.
In het leven gebeuren nu eenmaal dingen die niet altijd even leuk zijn. Maar HOE jij ermee omgaat, daar kun je wel invloed op hebben.

Hoe jij je voelt en wat je dan doet. Je mindset is het geheel van gedachten, opvattingen en overtuigingen ten aanzien van jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Maar het gaat eigenlijk over de mindset, over de overtuiging dat je aan de slag gaat met jezelf, opdat je je beter gaat voelen.

Dat wanneer jij echt met je (lichaam, emoties en gedachten) aan de slag gaat, door het doen van de juiste oefeningen, je je vanzelf beter gaat voelen. Dat kan niet uitblijven.

Om een juiste mindset te hebben helpt het ook als je pijn genoeg hebt.

Je hebt vast wel een van het pijn-plezier principe gehoord? Een paard komt in beweging door het zien van een worst, iets waar hij naar toe wil of hij komt in beweging van een zweepslagje, iets dat pijn doet.

Ik heb een korte video gemaakt over het voordeel hebben van pijn, Kijk maar….

Wij mensen komen vaker in beweging door het hebben van pijn…dan door het uitkijken naar plezier.

Wil je aan de slag? Wil je iets aanpakken en veranderen in je leven?

Dan komt het aan op jouw focus, mindset en discipline.

Wat is naast je mindset het allerbelangrijkste in mijn idee? Jouw besluit om het echt te doen.

Dat je je commit en verplicht aan, maar bovenal toegewijd bent aan dát wat je graag wil en of naar verlangt.
En dat je echt in de overtuiging komt dat het mogelijk is om te veranderen of een verandering in gang te zetten.
Je kunt ook negatief overtuigd zijn van iets en zo vast zitten in je denken dat het je enorm kan belemmeren.
Dat je je negatieve gedachten gaat geloven. Dat werkt net zo sterk, kijk dus uit met wat je vindt, denkt, gelooft en waar je van overtuigd bent.

Ik geef ademcoachopleidingen en Magda is een cursist van mij. Ze is een tijd geleden begonnen met koude training en ademoefening. Net als haar man en zoon. Ze waren overtuigd van de kracht van de koude en de adem en zijn zeer gedetermineerd aan de slag gegaan.

Wat ik vooral heel knap vond is dat haar zoon Emiel, geboren met het syndroom van Down, net zo gedetermineerd is als zijn vader en moeder. Dit, terwijl veel mensen de overtuiging hebben dan mensen met Down minder kunnen en daardoor ook véél minder van hen verwachten…..dus er ook minder uit halen, zo zonde!

Ik heb diep respect voor de manier waarop Magda en haar man Emiel hun zoon hebben opgevoed. Ik voelde mij daarom ook helemaal vereerd dat Emiel graag bij mij een ijsbad wilde nemen.
Hij is helemaal fan van Wim Hof, maar gelukkig mocht ik hem helpen bij het koude bad.

Emiel had al de juiste focus en het was heel erg fijn om te zien hoe goed hij het doet.

Commitment werkt samen met je lichaam, overtuig jezelf dat je kracht binnen in je zit en oefen, oefen, oefen. En adem, adem, adem: adem liefde, rust en kracht in en alles wat je er van af houdt, blaas je uit 😉

Helende groet,
Heleen

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen