Hoe eerlijk ben jij?
Hoe eerlijk ben jij?

Ieder kind heeft wel een leugentje om bestwil. Ik weet het van mijn eigen kinderen. Ze kunnen soms zeggen dat ze niets lekkers hebben gepakt, wanneer ik vervolgens in de kast kijk dan blijkt de zak chips toch echt verdwenen. Een klein leugentje waar niemand last van heeft. Ze biechten het meestal ook nog op dus, ach…

Maar wanneer is een leugentje om bestwil een leugen geworden die je ook niet meer opbiecht?

Ik denk dat ieder mens zich zelf wel eens voor de gek houdt op een aantal punten, bewust of onbewust. Persoonlijk houd ik van drop. Ik vertel mezelf dat het reuze meevalt hoeveel drop ik eet (is ook echt zo…) en blijf het eten. Ik vertel mezelf voor dat suiker heus niet zo slecht is. We hebben het nodig voor de energievoorziening. Echter, langzame suikers zijn beter dan de snelle natuurlijk, en drop valt niet onder de langzame suikers en dus goede categorie. Hoezo, ik ben eerlijk tegen mijzelf…

Hoe langer ik bezig ben met persoonlijke ontwikkeling hoe meer leugens ik tegen kom die mensen zichzelf vertellen, maar vooral de leugens die ze niet aan zichzelf toe willen geven.

Ik weet ook wel dat het moeilijk is om toe te geven dat………
Je zegt dat je altijd 2 keer in de week sport maar blij mag zijn als het 1 keer lukt….
Je vreemd bent gegaan maar dat vol overtuiging ontkent of het ‘overkwam’ je…
Je toch stiekem meer calorieën eet dan je dieet toe laat….
Je zegt dat je mediteert, maar dat het meer je wens is dan dat je het doet…
Je denkt dat je innerlijke overtuigingen hebt veranderd, echter er is nog weinig van te merken..
Je ook niet snapt waarom je nog niets bent afgevallen…
Je voor geen goud vertelt dat je schulden hebt …
Geen geld hebt voor een kadootje..
Je nog steeds die ene klus niet af hebt omdat..
Je echt geen geld meer hebt voor de daklozen krant..
Je totaal geen tijd hebt om in de ondernemersraad of zoiets te gaan..
Nou ja, hier kunnen honderd redenen staan, welke reden heb jij?

Waarom lieg je tegen jezelf of waarom houd je jezelf voor de gek??
Als je terwijl je dit leest denkt: “ach mens klets niet, ik lieg nooit???”. Als dat is wat jij wilt geloven dan is dat natuurlijk prima.
Het kan je echter heel wat opleveren als je eerlijker bent, tegenover jezelf en/of een ander.
Het levert je meer energie op. Je hoeft er bewust of onbewust niet meer mee bezig te zijn en dat scheelt je heel veel fysieke energie. Mentaal scheelt het je een hoop kopzorgen en zul je meer rust ervaren als je stopt met liegen tegen jezelf of een ander.
Ik ken een vrouw die borstvergroting heeft gedaan. Ze vertelde dat ze eigenlijk jaren heel onzeker was geweest over haar te kleine borsten. Toch had ze dat nooit eerder aan zichzelf en de omgeving durven toegeven, ze ontkende het gewoon en dat vrat energie. Na haar beslissing dat ze ging voor een operatie heeft ze veel meer innerlijke rust en energie.

Als je je “leugentje om bestwil” onder ogen ziet, dan weet je in ieder geval waar je bang voor bent. Vervolgens kun je er iets aan doen, of niet natuurlijk. Echter zorg dan dat je helemaal achter je leugen staat en besef “Eerlijk duurt het langst”.

Mocht je angst hebben om te veranderen, begin met te durven veranderen. En zoek naar methoden hoe je kunt veranderen. NLP kan je hierbij goed helpen. Hieronder heb ik een video waar ik een slang om mijn nek heb Het is wellicht niet een geweldig voorbeeld hoe ik demonsteer hoe je angst kunt omzetten in vertrouwen (om maar even eerlijk te zijn) maar ik was bang voor slangen klik hier voor de video  en deed het toch. Iets doen maakt veel verschil. Zoek naar wat je kan helpen om eerlijker te zijn naar jezelf.
Ik nodig je uit om, nadat je het filmpje hebt gezien je opschrijft op mijn weblog, onderaan de video, waar jij nog steeds oneerlijk bent of wat je nog niet durft toe toegeven. Durf je?

Veranderen begint met een idee of een dagdroom. Vervolgens zijn er stappen vooruit nodig en dan gaat het bij veel mensen mis. Uitvluchten, excuses, maar dit moet eerst en ja maar als dat. Het kan werkelijk van alles zijn. Vaak lijken het ook nog goede redenen om iets uit te stellen waardoor het nog moeilijker gaat om het idee tot uitvoering te brengen.
Wanneer je een verandering wilt, in je oude ineffectieve patroon, met ideeën die nooit tot uit voering komen begin dan met een 40 dagen stappen plan.
Veel succes!

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen