Blue Zone
Blue Zone

In een uitzending van Ivo Niehe was een man die onderzoek heeft gedaan, naar plekken op de aarde, waar gemiddeld meer honderd jarigen zijn, dan ergens anders. De zogenaamde Blue Zone. Zit het in de aarde op die plekken, of hebben de mensen simpelweg andere leef en werk gewoontes ontwikkeld. De onderzoeker heet Dan Buenttner en dit is zijn site: www.bluezones.com

Het is natuurlijk razend interessant om te weten hoe het is gekomen dat er op die plekken meer 100 jarige mensen wonen!
Hij ontdekte dat veel 100 jarige mensen een aantal waardevolle overeenkomsten hadden. Hieronder staan de tips die de mensen gaven aan hem.

 

Wat zijn je waarden?

Waarden zijn die dingen waar jij waarde aan hecht. Je kunt verschillende waarden hebben op het werk of privé. Het kan zijn dat openheid in je relatie een belangrijke plek in neemt, maar dat je dat op je werk minder van belang vind.
Maak een lijst met al je waarden, schrijf wat er in je opkomt.
Stel je hebt er tien opgeschreven. Ga dan een score aan de waarden geven, zo krijg je vanzelf een lijst van 1 tot 10.

Steeds leg je twee waarden naast elkaar en stel je jezelf de vraag:
Welke waarde is belangrijker, de één of de ander? Je moet echt kiezen.

Uiteindelijk heb je een top 3.
Vanuit die waarden kies je onbewust wat je doet en niet doet.

Voor mij persoonlijk is ontwikkeling een belangrijke waarde.
Wanneer daar niet meer aan voldaan wordt, voel ik mij niet zo goed.
Ik kom dan onderbewust in de knoei. Door dit te weten is het makkelijker om keuzes te maken en te zien waarom iets niet zo lekker stroomt.

 

Waar ben je goed in?

Wat doe jij goed vind je zelf.
Ga eens ongegeneerd bedenken wat jij goed hebt gedaan de afgelopen tijd. Het mag ook iets zijn wat je lang geleden goed hebt gedaan. Nu je weer weet wat je goed hebt gedaan, wat is het waar jij goed in bent? Het kan een klein of groot iets zijn waar je goed in bent. Jij bent een uniek persoon en goed in iets. Wat is het? Weten waar je goed in bent geeft energie. Positieve aandacht kun je het ook noemen. Daar wil je meer van toch?

 

Wat is je passie?

Passie is iets wat je wil doen ook als je er geen geld voor krijgt, maar waar je blij en stralend van word door er over te praten, te schrijven of te lezen. Zelf heb ik een passie voor mijn werk. Mensen helpen te ontspannen is wat ik het liefste doe.
Het kan van alles zijn, mag ook iets kleins zijn, maar wel iets waar je echt warm voor loopt en enthousiast. Wat is het bij jouw?

 

Wat kun je teruggeven aan de maatschappij?

Ieder mens kan iets bijdragen aan de wereld. Daar hoef je geen moeder Theresa voor te zijn, maar denk juist aan kleine, wellicht voor jou simpele dingen die een belangrijke bijdragen leveren aan het leefgenot van een ander.
Dit kan door een boodschap voor een ziek iemand te doen, of door een compliment te geven of door iemand te helpen met jouw kwaliteiten. Werk doen waar jij plezier aan beleeft is iets terug doen voor de maatschappij. Met je werk zet je je in voor een betere wereld. Wanneer je werk koppelt aan een hoger doel waarom je het doet, kost het je veel minder energie.

 

Alle oudere mensen blijken een doel te hebben waarom ze opstaan in de ochtend.
En ze eten natuurlijk heel gezond, veel groeten en fruit.

Wat is jouw doel vandaag? Bedenk elke dag opnieuw  waarvoor je opstaat en in beweging komt.

 

En ze eten natuurlijk heel gezond, veel groeten en fruit.

Bovenstaande argumenten zijn toch vrij simpel. Het is geen hogere wiskunde, aan de slag dus!
Natuurlijk hoef je niet alles tegelijk aan te pakken, pak er één ding uit en ga daar echt mee aan de slag. Soms kan het eten van een extra appel i.p.v. iets ongezonds al een grote verandering geven!

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen