Blote voeten in de sneeuw
Blote voeten in de sneeuw
1 min. leestijd

Blote voeten in de sneeuw

Echt winters weer is het.

Sneeuw en ijs ligt er, maar het ijs is hier nog flinterdun op veel plekken. Ik kom uit Friesland en ben opgegroeid aan de Dokkumer EE dichtbij Bartlehiem. Schaatsen heb ik wel gedaan, maar Dokkum heb ik helaas nooit kunnen halen (is maar 10 kilometer…) Zwakke enkels maakten dat ik afhaakte, destijds hadden de Noren nog geen harde schoen zoals nu.
Maar ik had het vooral altijd heel erg koud. Wanneer ik dan van het ijs af strompelde en naar binnen ging, was ik zo koud dat ik amper kon lopen en erg pijn had in mijn vingers en tenen tijdens het opwarmen. Ik had een hekel aan kou.

Kou anders gaan zien en ervaren.

Vorig jaar ( 2012) is Wim Hof mijn leraar op dat gebied geweest. Door hem ben ik in ijswater gaan zitten en op blote voeten in de sneeuw gaan lopen.  Op deze video zie je mij dat doen en hoor je Wim (hij filmt) redenen geven waarom ik op blote voeten zou lopen in de sneeuw:  http://youtu.be/XPW8Q4AyHw4?t=12sHoe absurd vond ik dat voorheen. Inmiddels loop ik wanneer er sneeuw ligt een rondje op blote voeten, al moet ik wel bekennen dat ik het nog steeds erg koud vind. Mijn lichaam is nog niet zo warmbloedig als ik wel zou willen, maar… maar… maar…

Wat is er veel veranderd.

Mijn gedachten, conditioneringen ten aanzien van kou zijn definitief veranderd. Ik heb geen hekel meer aan kou en zie, voel en ervaar de kou nu als iets waar ik van leer. De kou laat je je lichaam diep voelen en scherpt je denken. En dan ineens kom je bij een oerkracht! Dit is echt super gaaf!

Ook voor kleine helden!

Gister speelde mijn dochter Tosca ( 6 jaar) bij een vriendje. Toen ik haar ophaalde sprak ik met de moeder van het jongetje over de kou. Hij was snel koud. Na even praten wilden zowel de moeder als het jongetje wel een rondje op blote voeten door de sneeuw lopen. Het jongetje was verrukt dat hij dat kon! Trots vertelde hij het aan zijn vader die het nauwelijks kon geloven. Wat het jongetje vooral bijzonder vond nadien was dat hij van die warme voeten had gekregen. Toen hij ging slapen had hij nog van die warme gloeiende voetjes. Mooi om te zien hoe snel de prikkel die koude je geeft, je hele bloedsomloop beïnvloedt.
Je hoeft niet ver te lopen op je blote voeten, even een koude prikkel is al voldoende. Je zet je cardiovasculaire systeem erdoor in werking. Door je bloedsomloop te stimuleren, maken virussen en bacteriën minder kans in je lichaam. Ik hoop dat je ook geniet van de winter zolang die nog voortduurt.

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen