7 stappen om in het NU te zijn
7 stappen om in het NU te zijn

Aanwezig zijn

Op een receptie, een ouderavond, op je werk,  thuis of waar dan ook, geef je acte de presence. Waar je lichaam is daar ben je aanwezig toch?

Vreemd genoeg is dat niet zo. Ja natuurlijk is je lichaam er wel, echter waar zit je aandacht?

Je aandacht kan overal zijn. Stel je zit op een terrasje iets te drinken, mooi weer, lekker zonnetje goed gezelschap, helemaal top.
Ineens loopt er iemand voorbij die je aan een vervelend persoon doet denken. Plotseling  komt de herinnering aan die persoon helemaal terug en je humeur zakt naar nul.

Je gezelschap snapt er niets van en denkt wellicht dat het aan hem of haar ligt dat je humeur ineens is omgeslagen. Ook die persoon doet ineens anders en het hele fijne terrasgevoel zijn jullie kwijt. Wat is er toch gebeurd?

Je ‘zag’ een persoon die op een naar iemand van vroeger leek. In je brein kwamen de oude herinneringen aan die persoon en situatie terug. Dat maakte dat er allerlei gedachtes en gevoelens op gang kwamen. Die gedachtes en gevoelens waren niet fijn.
Je aandacht ligt op dat moment in het verleden en zodoende blijf je je ook naar voelen. Je blijft onbewust herhalen wat er toen speelde.

Je denkt aan toen en bent niet meer met je aandacht bij de situatie nu.

Wanneer je je aandacht weer verplaatst naar wat er NU is dan kun je weer voelen wat er voor moois is op dat moment. Wanneer je nog op het terrasje zit dan kun je weer genieten van de zon, je gezelschap en je drankje.

Je aandacht kan ook naar de toekomst gaan. Zodoende kun je ook allerlei nare gevoelens voelen als je bedenkt wat er allemaal mis kan gaan. Natuurlijk kun je ook fantastische gevoelens hebben als je aan de toekomst denkt, perfect natuurlijk.

Echter wanneer je in de toekomst of in het verleden bent met je aandacht, dan ben je wederom niet aanwezig in het nu waar je nu bent.

HOE HOUDT JE GEMAKKELIJK JE AANDACHT IN HET NU?

7 stappen

  • Besluit om een aantal keren per dag stil te staan bij jezelf.
  • Merk op waar je aandacht is
  • Erken dat tegenover jezelf. Dat lijkt makkelijk want je brein verzint hele goede redenen om niet in het nu te zijn met je aandacht.
  • Besluit om je zintuigen te gebruiken om weer naar het nu te gaan.
  • Voel je lichaam. Je tenen, je knieën, je billen, je rug, je nek, je hoofd, armen en het puntje van je neus. Als je dat kunt voelen ben je al weer terug met je aandacht in het nu.
  • Voel  hoe je ademhaling stroomt, zonder er iets aan te veranderen. Merk gewoon op dat je buik in trekt en uit zet. Voel dat je lichaam vanzelf in- en uitademt.
  • Kijk goed om je heen. Wat zie je echt? Zie je de kleuren om je heen. Zie je de personen echt die wellicht bij je zijn nu? Bekijk ze eens goed alsof je ze voor het eerst ziet.
  • Wat zijn je gedachtes, ben jij je ervan bewust? Gaan ze over de toekomst, of over het verleden? Richt ze weer op wat je nu hoort. Hoor de geluiden uit je omgeving.

Je zintuigen brengen je weer terug bij jezelf. Durf je weer te verwonderen over wat je ziet, voelt, proeft en ruikt.
Het is soms zo simpel.

Wanneer je echt aanwezig bent voor iemand is dat een zeer prettige ervaring zowel voor jou als voor de ander.

Succes met aanwezig zijn!

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen