Afvallen??
Afvallen??

Afvallen??

Je bent wat je eet. Nooit was er zoveel aandacht voor het effect van voeding op onze gezondheid. Je kunt geen magazine openslaan of er is wel een artikel te vinden over gezondere voeding, recepten die lekker zijn waarvan je niet dikker wordt, of een life-story van iemand die 50 kilo is afgevallen.
Ook op TV krijgen we in reportages en talkshows behoorlijk wat voedingsadviezen en gezonde tips voorgeschoteld.

Daarbij valt vooral op hoe vaak het over gevoelens gaat, met name over het streven naar goede gevoelens. Eten is heerlijk, dineren is gezellig, ik heb lekkere recepten.

De keerzijde is dat er geen genoeg lijkt te bestaan. Want tijdens het bevredigen van de smaakpapillen in dat ene vier-sterren-restaurant gaat het gesprek vaak over waar we de volgende keer beslist naar toe moeten in dat tentje in het nabijgelegen dorp. En na een half uurtje uitbuiken op een comfortabele fauteuil hebben we eigenlijk best wel trek in iets lekkers. Om maar niet te spreken van de volgende dag.

De voedingskundige tips zijn vaak halfzacht. Ieder kind kan je vertellen dat je je moet beheersen, maar de populaire mediatips zijn zo geraffineerd. Onveranderd gericht op gewoon door blijven eten. De verzachting zit in suikervervangers, minder vet, minder koolhydraten enz. Vergelijk het met filters op een sigaret, waarvan achteraf is gebleken dat ook gefilterd de stoffen zeer schadelijk zijn.

De remedie in wat minder populaire media is matiging. Door bijvoorbeeld na een keer flink tafelen milde dagen te laten volgen. Of over de hele lijn matiging in te voeren, of op bepaalde momenten van de dag.

In ieder geval wordt de behoefte in toom gehouden. Dat blijft elke keer de kop opsteken, echter als we karakter tonen gaat het goed.Helaas gaat het op momenten van zwakte niet goed en slaan we door, waarbij de kracht afhankelijk is van de tijd en moeite die je het tegen hebt gehouden. Veel beheersing levert een totaal doorslaan op. Ik hoop voor lijners dat ze een gematigde methode hebben.

Het onderdrukken is geen goede methode. Wat dan wel? Simpel gezegd is het aanpakken van de wortel van het probleem de meest effectieve methode. Terwijl ik dit schrijf besef ik dat er in de praktijk nogal wat bij komt kijken.
Om het proces beetje bij beetje te beginnen hoef je alleen maar onder ogen te zien dat er overmatig wordt gegeten.

Tegelijkertijd wees je vriendelijk voor jezelf. Dat laatste is niets anders dan de houding van de begrijpende moeder die haar peuter een tekening ziet maken buiten de lijntjes, ja zelfs naast het papier, op de tafel. Haar handjes zitten onder het vette spul en ze heeft vrolijke kleurtjes op haar wangen.
Natuurlijk zal de moeder er wat van vinden, maar ze toont begrip, ze heeft een milde houding. Al kijkende naar haar dochtertje die zo hard haar best doet, valt er zelfs een glimlach te zien op haar gezicht.

Dus als jij af wilt vallen of wilt matigen met eten en of drinken is het verstandig om mild te zijn naar jezelf. Waarschijnlijk speelt dat oude (gulzige) eetpatroon al lang, mogelijk jaren. Dat is niet altijd één-twee-drie omgezet in een matiger of gezonder eetpatroon. Neem de tijd om aan het idee te wennen dat je ook heel gelukkig kunt zijn door matig te zijn met eten. Je kunt ook 1 stukje chocolade nemen, dat intensief proeven en er extra van genieten, en dan tevreden zijn.

Hoogstwaarschijnlijk heb je onbewust een hele goede reden om teveel te eten. Je onderbewustzijn heeft een scala aan gevoelens die niet altijd even prettig zijn. Het gekke is dat als je lekker gaat eten, je die onprettige gevoelens even niet voelt en er geen last van hebt. Het is net of ze even weg zijn. Door te eten voel je je prima zelfs.
Pas als je gaat matigen komen die vervelende gevoelens boven en dat maakt het zo lastig om vol te houden.

Hoe kun je die nare gevoelens nu omzetten in goede gevoelens zodat je het matigen als vanzelf doet.

  • Herken de gevoelens. Ga na voor jezelf wat je wegdrukt. Ja, durf maar heel eerlijk te zijn naar jezelf.
  • Op welke momenten steken die nare gevoelens de kop op?
  • Durf vooral Echt eerlijk te zijn naar jezelf.
  • Je eet teveel, waarom doe je dat?  Herhaal die vraag regelmatig.
  • Gebruik de NLP gevoel-omdraai-techniek.
  • Begin met mediteren. Al zit je 2 keer per dag 2 minuten stil, dan is dat al super!
  • Wanneer voel je je heel erg goed? Denk weer aan die momenten, zie het voor je en voel de goede gevoelens.

Je leert jezelf intensiever kennen met al je mooie en minder mooie gewoontes. Dat is een fantastisch, levenslang proces.
Ik hoor mensen wel eens zeggen als ze in een moeilijke periode in hun leven zitten: Tja, nu kom ik mezelf wel tegen hoor! Daarmee wordt bedoeld dat dat niet zo fijn is. Dan is het zo zonde om het erbij te laten zitten. Juist dan zit je vlak bij een doorbraak!

Ondanks die tijdelijke tegenwerking verdien jij het om in een nieuwe fase te komen!
Neem de tijd om te durven veranderen. Investeer in jezelf. Jij bent de moeite waard.
Om het proces makkelijker te maken, is het slim om hulp in te schakelen. Je kunt daarbij denken aan NLP-technieken, ademsessies om je gevoelens te onderzoeken en los te laten en natuurlijk mediteren.

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een methode om effectiever te communiceren met je omgeving maar natuurlijk ook met jezelf. Als je goed leert omgaan met jezelf dan ga je als vanzelf ook beter om met je omgeving.
Ook heeft NLP een aantal technieken die je kunt toepassen zodat je nare gevoelens omzet in goede gevoelens.

18 januari start er weer een NLP in een notendop. In 6 avonden maak je kennis met NLP en leer je meteen hoe je het praktisch kun toepassen. Meld je nu aan en begin 2010 beter dan ooit.

Mediteren is de basis om je innerlijk te voeden.
In een groep mediteren is zeer ondersteunend is onze ervaring. Je bent niet de enige die soms worstelt met gevoelens. Door om de week naar een groep te gaan blijf je groeien als mens.

Wil je kennis maken met mediteren? Dat kan. Bel dan Robert ( 036 5498444) voor een intake.
Elke twee weken geven we een meditatieavond.

Dit is geschreven door Heleen en Robert,

Eet smakelijk met de kerstdagen en een vriendelijke groet van

Heleen Oude Weernink heleen@herleva.nl 036 5375699 voor als je meer wilt weten over  NLP en Ademwerk

Robert van der Wielen  voor mediteren www.eenvoudigmediteren.nl    tel. 036 5498444 of mail info@sparxcoaching.nl

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen