ademruimte, ademhaling, ademen.
ademruimte, ademhaling, ademen.
2 min. leestijd

ademruimte, ademhaling, ademen.

Ruimte in je lijf, is ruimte in je leven!

Ruimte innemen, ruimte maken, ruimte scheppen, ruimte creëren,  ruimte verwerven, ruimte toelaten.
Ruimte is een begrip wat tot de verbeelding spreekt.
Het is aan de ene kant Niets en aan de andere kant ook weer Alles.

Een fietsband waar geen lucht in zit, is slechts een stukje rubber verder niets. Echter een fietsband waar je lucht inlaat zodat de ruimte die tussen het rubber zit wordt benut, dat is een fietsband waar je mee kunt fietsen, reizen maken, plezier hebben etc.

  • Ruimte maken voor iemand in de bus.
  • De ruimte in het universum.
  • De ruimte die je nog over hebt op je vel papier als je tekent.
  • Ademruimte.

In je lichaam heb je ruimte om met lucht te vullen. Je zogenaamde Ademruimte. Je longen zijn vrij groot, ze bieden ruimte aan plusminus 5 liter lucht. Allemaal ruimte die je kunt benutten, of niet.

Waarom is die Ademruimte zo belangrijk?

Als je veel lucht inademt, adem je meer dan alleen maar zuurstof in. Het woord Adem stamt af van het woord Atman uit het Sanskriet, wat betekent:  Het Goddelijke dat in ons werkzaam is. Er zijn vele andere woorden voor, Chi, Ki, Prana , levensenergie. Allemaal woorden voor iets extra’s naast de zuurstof. De energie om voluit te leven.

Hoeveel ruimte wil jij innemen met Levensenergie? Veel, weinig, of weet je het niet? Het kan allemaal. We ademen onbewust en terwijl je dit leest adem je wellicht heel bewust. En dat is prima. Je kunt altijd met je bewustzijn je Ademruimte beïnvloeden.  Ga eens op ontdekking door de volgende oefening te doen.

Stap 1. Ga zitten of liggen. Ga met je aandacht naar je voeten,  je benen,  je rug,  je armen en handen en je hoofd.
stap 2. Adem rustig door,  terwijl je aandacht bij je lichaam is. Voel wat er gebeurt in je lichaam.
stap 3. Terwijl je nu vol aandacht bij je adem bent, mag je meer gaan inademen dan je al doet. Vergroot je Ademruimte bewust. Goed zo.
Stap 4. Ervaar wat je voelt. Gaat het makkelijk? Voel je geen verschil, is het moeilijk, voel je een emotie? Heet dat welkom, want het is oké. Blijf met je aandacht je Ademruimte vergroten en adem rustig  door.
Stap 5. Ga tot slot eens bij jezelf na, wat jij met je volgende ademhaling zou willen inademen. Ontspanning, plezier, rust,  kracht, zelfvertrouwen? Waar verlang je op dit moment zo naar? Adem dat maar in. Ontvang het maar met elke inademing die je nu doet.

Wil je meer weten over de kracht van je ademhaling en het gevoel van ruimte ervaren dan kan dat op 28 juni. Ik geef dan een Adem-ééndaagse.

Hieronder een reactie van een deelnemer:
Ergens halverwege de oefening voelde ik een storm door me heen trekken van adem, tintelingen: leven! In diepe rust voelde ik me bevrijd. Niets hoefde, geen verdediging was nodig, ik mocht slechts ‘zijn’. Toch voelde ik me gedragen  door een eindeloze diepte .In woorden is dat moeilijk uit te leggen, maar het heeft me verder bevrijd. Ik weet nu dat het flinker doorademen mij helpt om mijn potentie in daadkracht om te zetten. Bedankt daarvoor!     

Je kunt je opgeven door te mailen naar heleen@herleva.nl of bel naar 036 5375699.

Ik wens je nog een hele fijne dag toe met veel ruimte in jezelf zowel  fysiek als emotioneel.

Vriendelijke groet van Heleen
herleva.nl

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen