Trainen van je Wilskracht | Herleva
Trainen van je Wilskracht
in Tips
2 min. leestijd

Trainen van je Wilskracht

Je wil trainen

Iets veranderen aan je vaste gewoonten is niet altijd eenvoudig. Je bent gewend om iets op een bepaalde manier te doen, omdat het je bevalt. Hoe je aan die gewoonte bent gekomen kan zijn doordat je er goed over na hebt gedacht alvorens tot actie te komen. Een plan kun je maken voor de boodschappen die je wilt halen voor de komende week. Het werkt prima, totdat je steeds weer eten weg moet gooien omdat je toch iets anders ging eten of je ging vaak uit eten.

Maar de gewoonte zit zo in je systeem dat je aanneemt dat het de beste en meest handige manier is. Op zo’n moment laat je creativiteit je nog wel eens in de steek. Je onbewustzijn doet gewoon wat het altijd deed.

trainen van je wilskrachtZelf heb ik bijvoorbeeld moeite om één keer in de week boodschappen te doen. Ik vind het lastig om vooruit te plannen wat ik over vijf dagen ga eten. Daarom vaker naar de super markt. Eigenlijk zonde van mijn tijd vind ik dan.

Daarom ga ik regelmatig  tegen mijn aller eerste neiging in. Het blijkt in de praktijk best handig als ik een week eetplan maak. Ik negeer mijn neiging om vaak boodschappen te doen en zit als een ware planner op een briefje te schijven wat ik ga eten de komende dagen.
Het voelt lastig en onnatuurlijk. Toch weet ik dat het een prima training is.

Het is een training van de WIL.

Er zijn vele verleidingen door de dag heen. De eerste verleiding begint al nadat de wekker is af gegaan. Je wil nog even blijven liggen. Dat hadden vele mensen en is er een snooze button gemaakt.

Deze verleidingen nemen we waar via onze zintuigen. Je hoort, voelt of ziet iets wat jij graag wilt.
Vervolgens komt de “maar” om de hoek kijken. Je wilt het wel, maar je denkt dat je het nog niet kan. Het is niet de juiste tijd. Er komen emoties op. Je wordt bang, boos of verdrietig. Die emoties kunnen best een tijdje duren en nadat ze zijn afzakt komen er weer nieuwe verleidingen.

Het leven is één grote verleiding.

Wanneer je persoonlijk ontwikkeling wil doormaken, is het zinvol meer grip te krijgen op je emoties en je denken.
Wanneer je leert grip te krijgen op je denken en je emoties verandert de kijk op jouw wereld.
Dan wordt je de regisseur van je leven.
Dat wil niet zeggen dat je alles krijgt wat je wilt hebben. Het kan best zijn dat er nare dingen in je leven gebeuren. Wat er werkelijk verandert is hoe je ermee omgaat en hoe je het zelf ervaart. Hoe het voelt voor jou.

Door je Wil te trainen krijg je meer grip op je denken en je emoties.

Begin gewoon met iets onbenulligs om je wil te trainen.
Dat kan zijn dat je een ring elke dag van de ene vinger naar de andere doet.
Of dat je 5 minuten eerder opstaat.
Of dat je om 12.00 uur je horloge naar de andere hand doet.
Of dat je geen suiker eet een dag
Dat je ……………………………………….

 

Het maakt niets uit wat je kiest. Hecht daar geen betekenis aan. Het gaat erom dat je iets doet waar je niet zoveel zin in hebt. Maar het is niet iets van waarde.

Mensen die willen afvallen denken dat ze geen wilskracht hebben als het niet lukt. Meestal zit er vele meer achter. Je hebt niet voor niet te lang teveel gegeten als je te dik bent.

Kies daarom voor het trainen van je Wil iets onschuldigs. Er hangt niets van af.

Veel  succes met het trainen van je wilskracht!

Laat je hieronder even weten hoe het ging?

 

 

 

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen