helende adem boek resentie
Helende Adem: boek resentie op Inspirerendleven.nl
3 min. leestijd

Helende Adem: boek resentie op Inspirerendleven.nl

Helende Adem; voor een fit en energierijk leven

Boekresentie van mijn boek op www.inspirerendleven.nl door Mirjam Papenburg van www.ademvuur.nl

Mirjam: Als ademwerker ben ik geïnteresseerd in de beweegreden, kennis, wijsheid en ervaringen van andere ademwerkers. Ik was er dan ook als de kippen bij toen de mogelijkheid voorbij kwam om Helende Adem, voor een fit en energierijk leven van Heleen Oude Weernink te recenseren. Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen doen en wens je inspiratie toe met de recensie over dit boek.

Via een aantal quotes die onder andere over ademen gaan, vertelt Heleen hoe zij tot het vak van ademcoach/trainer is gekomen. Het valt me op dat ze met een eenvoud ze haar verhaal vertelt en uitleg geeft aan begrippen en uitspraken. Het leest prettig weg.

Heleen geeft aan dat ze iets met ons wil delen waardoor we onszelf kunnen helen. Haar liefste wens is dat iedereen weer contact maakt met zijn eigen warme hart. Om zo liefde in jezelf te voelen waardoor er geen omhullende pantsers meer nodig zijn om je van de ander en je omgeving af te schermen. De ademhaling ziet Heleen als belangrijkste gids en middel om bij je eigen warme hart uit te komen. Aan het einde van het boek wordt de ‘Hartcoherentie ademoefening’ gegeven. De oefening raakt inderdaad mijn hart en ik word spontaan meer verliefd op het leven.

Heling via het lichaam

Volgens Heleen kan er via drie gebieden geheeld worden, namelijk via het mentale, emotionele en het lichamelijke gebied. Heleen kiest voor het boek met name om via het lichaam verbetering te bewerkstelligen. Dit doet ze omdat ze de focus op het lichaam mist in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. Als je het lichaam zelf traint wordt het sterker en kan je makkelijker met de wereld dealen. Via het boek deelt Heleen vervolgens helende technieken in ademwerk, koudetraining, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), zelfhypnose en het enneagram procesmodel.

Het ademwerk heeft mijn grootste belangstelling. Al snel kom ik de eerste techniek tegen, die van de mij wel bekende verbonden ademhaling. Ze beschrijft een mooie en voor mij nieuwe mentale aanloop om de verbonden ademhaling in te gaan. Een leek kan hier volgens mij thuis en zelfstandig prima mee aan de slag gaan.

Het belang van de verbinding met je ademhaling speelt vrijwel het hele boek door. Zo ook als ze over de koudetraining vertelt die ze bij Wim Hof heeft gevolgd. De rillingen lopen me over de rug als ik het lees; het doet me zo koud voelen! Toch is het prachtig  te weten dat we ergens ons immuunsysteem wel degelijk kunnen beïnvloeden met onze ademhaling, deze is er immers mee verbonden. Met adem en koudetraining zijn wetenschappelijk aantoonbare, genezende resultaten behaald.

De adem is leven, maar wat voor een leven wil je eigenlijk? Hoe ga je met strubbelingen in je hoofd, je lichaam en in buitenwereld om? Kun je er iets aan doen of veranderen? Volgens Heleen wel, als je jezelf openstelt en je ongekende mogelijkheden op kan gaan merken. Hierin is je adem je energiebron en concentratie de sleutel die alle deuren opent. Het hoofdstuk over concentratie confronteert me met de weerstand, het sabotagemechanisme en het verzet die nog in me huizen. Ik mag m’n denkspier en mijn wil meer gaan trainen om tot een groter doorzettingsvermogen te komen. Voor sommige gebieden misschien geen slecht idee bedenk ik me een beetje mopperend.

Dan mag ik opnieuw gaan ademhalen. Een boeiend hoofdstuk waarin verschillende gebieden van het lichaam met emoties en de helende werking van de adem uitgebreid beschreven worden.

Neuro Linguïstisch Programmeren

Voor verbetering op mentaal gebied schrijft Heleen over NLP. Het heeft mij nooit aangesproken om me daar ook maar enigszins in te verdiepen. Nu ik lees dat het over het veranderen van de eigenschappen van geluid en klank gaat, wekt het mijn interesse ineens wel. Het doet me denken aan de kracht van klank-healing. NLP gaat onder andere over de toon waarop je in je hoofd tegen jezelf praat. Sinds ik dit gelezen heb, ben ik gaan luisteren naar de tonen in m’n hoofd. En ja, van mijn mopper-brom-toon kan ik ook niet anders dan heel chagrijnig worden. Ik besluit mijn mopperzinnen vrolijk te gaan zingen en schiet van het idee alleen al spontaan in de lach, het leven is weer leuk. NLP wordt nog leuker als blijkt dat het ook gericht is op het werken met innerlijke beelden via het innerlijke oog. Als blije beelddenker leer ik er een paar goede technieken bij. Na de beeldtechnieken merk ik dat mijn interesse om de rest van het hoofdstuk te lezen weer afneemt. Het wordt me te mentaal. Ik mis adem en lichaam.

Als laatste vertelt Heleen over het zelf genezende vermogen van het lichaam en hoe je jezelf daar mee kan genezen door dit vermogen actief aan te spreken. De Hartcoherentie oefening komt hier uitgebreid aan bod. Ook in de Appendix staat een drietal ademoefeningen helder beschreven om zo makkelijk zelfstandig thuis te kunnen doen.

Kortom…

Ik heb regelmatig van herkenning gelachen tijdens het lezen. Heleen kan heerlijk meeslepend haar mooie en angstige ervaringen vertellen. Gut ja, wat kunnen ons lichaam, onze gedachten en emoties ons soms toch tegen houden door heel hard te roepen: Ik doe het niet! Die ene angstige stap die niet gemaakt wil worden terwijl we ook weten dat we er weer een stukje mee vooruit komen. Wat is het dan mooi dat we ons door bewust te verbinden met onze adem, die we altijd bij ons hebben, een doorgang kunnen ademen om die helende stap vooruit toch te maken.

Heleen deelt een mooi en boeiend boek met ons waardoor we onszelf via onze adem kunnen helen. Ik kan het je van harte aanraden.

“Adem in, Adem uit. Welkom in de nieuwe wereld!”

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen