Niet weten wat je wilt,

Soms weet je gewoon even niet meer wat je wilt. Iets niet weten kan een onbehagelijk gevoel geven. Het is onzeker, wat ook een angstig gevoel kan opwekken. Toch kan ‘iets niet weten’ ook een belofte in zich dragen. De belofte dat er later een moment komt dat je het wel weet. En dat het dan beter, leuker of gewoon goed is. Die belofte kan een heerlijk gevoel geven.

Mijn jongste dochter gaat na de zomer naar groep drie. Ze weet nu nog niet hoe ze moet schrijven, ze weet niet hoe ze moet lezen en toch. Toch is het prima dat ze dat nu nog niet kan, want ze weet dat ze het later, na de zomer, allemaal gaat leren. Het verwachtingsvolle wat ze heeft is heerlijk om naar te luisteren en te kijken.

Zelf mopper ik wel eens als ik niet weet wat ik wil.  Het kan mij onzekerheid geven waar ik soms van ga piekeren. Natuurlijk weet ik als NLP en Ademhalingscoach wat ik kan doen als ik pieker. Ik lig er dus ook niet nachten van wakker of zo. Maar toch geeft het een onbestemd hhmm gevoel. Wat niet goed te definiëren is.

Niet weten wat je wilt. Terwijl er zoveel te kiezen is. In de supermarkt weet je soms ook niet wat je zal kiezen om te eten. Terwijl echt alles te koop is. Allerlei soorten groenten, kruiden en dingen waarvan ik niet eens weet wat je ermee kunt. Toch kun je daar staan en denken, wat zal ik nemen?

Hoe fijn is het dan als je gewoon een keus maakt in wat je wilt? Je voelt van binnen waar je trek in hebt, of je stelt het je voor hoe het eruit zien, of je denkt nog even aan hoe het klinkt wat je zou kunnen eten. En dan kies je gewoon.
Wat is dat toch waardoor je het ineens wel weet? Dat noemen we ook wel intuïtie. Die klopt meestal heel goed. Mijn ervaring is dat wanneer ik veel ga nadenken ik steeds verder weg ben van wat ik werkelijk wil.

Graag deel ik een aantal tips zodat je sneller weet wat je wilt of juist niet wilt.

Tip 1. Denk ‘uit de doos’. Dat klinkt in het Engels iets beter: Out of the box thinking’.
Welke mogelijkheden zijn er wanneer je ongebreideld gaat fantaseren. Los van geld, status of gezondheid. Wat zou je kiezen als je keuzes hebt die anders zijn dan je dagelijkse keuzes?

Tip 2. Stel je voor dat je al heel oud bent. Dat innerlijke oudje heeft al heel wat meegemaakt. Stel dat je dat oude persoontje iets kan vragen? Doe dat dan en Luister naar wat hij of zij je te vertellen heeft. Dat oude mensje heeft veel wijsheid en ervaring en deelt die graag met je. Je onderbewustzijn is zo waanzinnig creatief, maak er gebruik van!

Tip 3. Laat dan met een glimlach op je mond die informatie binnenkomen. Laat de onbekende informatie gewoon toe. Gebruik dan je discipline om ermee aan de slag te gaan. Gewoon hard werken om te bereiken wat je wilt. Niets mis mee, want je komt dichter bij je doel.
Persoonlijke ontwikkeling is soms ingewikkeld en soms ook niet en dan is het simpel.

Aan de slag met je eigen ’wijsheid’’ kun je ook doen door een ademhalingsessie te plannen.

In een ademhalingsessie ervaar je i.p.v. dat je praat.
Je voelt i.p.v. dat je van alles met je hoofd verzint.
Je bent.
Een cliënt noemde haar eerste kennismaking met de ademsessie ‘waanzinnig’.
Ze was nog nooit zo snel totaal ontspannen geweest. Het gaf ruimte in haar lichaam en haar denken.
Ze had een instrument gevonden, om zich beter en fijner te voelen als ze dat nodig had.

Voor een afspraak kun je e-mailen naar heleen@herleva.nl

Hartelijke groet van Heleen Oude Weernink