Buikpijn of een opgeblazen gevoel? 3 tips.
Last van je buik? Heb je een opgeblazen gevoel, winderigheid of een spastische darm?
Buikpijn en spijsverteringsklachten zijn heel erg vervelend.
Maar vaak kun je gelukkig wél zelf veel aan verbeteren.
De vertering van je eten kan mede slechter of beter afhankelijk van jouw manier van ademen.
Want de ademhaling heeft effect op veel processen in ons lichaam.
Naast dat je ademhaling een direct gevolg heeft op je hart, je hartslag en hoe je je voelt heeft het ook een grote invloed op de vertering van ons eten .
Maar sta jij daar wel eens bij stil??
In ons lichaam haakt alles op elkaar in, maar vaak weten wij er maar weinig van.
“Het gaat allemaal vanzelf, zonder dat we er invloed op hebben”.
Natuurlijk heb je invloed, veel meer dan je misschien wel zou willen.
Invloed betekent dat je zelf in actie kunt komen om het te verbeteren.
Je ademhaling is daarbij jouw grote vriend.
Wanneer wij eten worden er enzymen (hulpstoffen) aangemaakt om je eten in kleine stukjes te hakken, zodat het eten goed kan verteren en de voedingsstoffen uit je eten worden opgenomen.
Elk orgaan, zoals maag, gal, alvleesklier en darmen, maakt zijn eigen stoffen aan om bij dat verteringsproces te helpen. Zo kun je vitamines en mineralen opnemen in je lichaam.
Maar het lukt niet altijd, je kunt iets wel innemen, maar het wordt niet altijd opgenomen door je lichaam.
Dat kan door een slechte vertering komen.
Hoe zit het ook alweer met de vertering van ons eten?
De vertering begint al in je mond. Je eet iets op en er wordt amylase aangemaakt om je koolhydraten te verteren. Goed kauwen helpt enorm.
Daarna gaat je eten via je slokdarm naar je maag. Daar worden de nodige enzymen aangemaakt, onder andere maagzuur om de eiwitten te verteren.
So far so good, alles gaat prima.
Echter wanneer je maag te weinig maagzuur kan aanmaken, kan het gebeuren dat je eiwitten niet goed worden verteerd. Au au, je eten komt omhoog, dat is onprettig.
Veel mensen noemen dit brandend maagzuur. Het lijkt of je teveel maagzuur hebt, maar je lichaam maakt juist te weinig maagzuur aan. Het zijn de onverteerde etensresten die omhoog komen…
Ja, het brandt best wel in je slokdarm als je eten via je slokdarm omhoog komt.
Een “Rennie” lijkt de oplossing, maar is het uiteraard niet.
Je pakt dan het symptoom aan, maar de oorzaak, te weinig maagzuur los je er niet mee op.
Hoe kan dat dan?
Voordat we verder gaan met de vertering van het “letterlijke eten”, wil ik je even meenemen naar ons autonome zenuwstelsel. Daar zit kennis die helpt om te begrijpen waarom je ademhaling je kan helpen.
En je zelfs heel goed kan helpen!
Je hebt twee zenuwstelsels in je lichaam die op elkaar inwerken.
Ze sluiten op elkaar aan, ze zijn elkaars antagonisten.
Het ene systeem (sympathicus) werkt wanneer jij iets doet, je loopt, sport, werkt of doet iets anders en hupsakee er wordt adrenaline gemaakt en jij kunt vooruit en doorgaan.
Dit zenuwstelsel maakt je alert en actief.
Het andere systeem (parasymphaticus) is actief wanneer jij ontspant, dan worden er andere stofjes (neurotransmitters) aangemaakt waardoor je kunt ontspannen.
En je parasympathicus wordt actief als jij eet of gegeten hebt.
Het zorgt voor de vertering van je eten. Als het goed is en jij tenminste ontspannen met je eten bezig bent. Wanneer jij naast je eten de krant leest, appjes verstuurd, belt of tv kijkt, dan blijft je systeem overprikkeld en kan de vertering niet optimaal werken.
Als het goed is, werken die twee zenuwstelsels naadloos op elkaar in.
Maar helaas, vaak is de balans zoek.
Je bent te druk, te veel dit en te veel dat en ga zo maar door.
Terwijl je eigenlijk op de rem moet trappen, als je eet.
Veel mensen zitten vaak in het sympathische systeem en dat is constant actief.
Zolang het sympathische systeem actief is, kan de spijsvertering niet goed werken.
Veel mensen trappen tegelijk op de rem en op het gaspedaal.
Dat geeft bij een auto veel herrie en is slecht, maar voor je lichaam is het ook slecht.
Het gebeurt allemaal van binnen en je lijkt er niets van te merken.
Terug naar de vertering van ons eten.
Ik schets het globale beeld even voor je. Stel dat je onbewust teveel gebruik maakt van je sympathische zenuwstelsel, dan zit je met minder aanmaak van maagzuur in je maag. Het maagzuur kan dan niet doen wat echt nodig is voor het eten, dit geldt vooral voor de vertering van eiwitten. Als dat niet goed gaat, dan komt het ook niet goed in de darmen en kun je het niet goed verder verteren. Maar maak je daarbij ook niet genoeg gal aan, dan heeft je lichaam ook moeite met de vertering van de vetten in je eten. En als je dan ook niet genoeg enzymen aanmaakt vanuit de alvleesklier, dan verteer je je eten überhaupt niet optimaal.
Alles wat niet goed verteerd kan worden, kan ook niet goed doen wat het hoort te doen.
Of je neemt niks op, dan krijg je voedseltekorten, je poept het te snel weer uit.
Of je kan op een gegeven moment last van je darmwand krijgen, pijn of kramp.
Dat heet een spastische darm.
Of de stukken eten die je niet goed verteerd gaan wel door je darmwand je bloed in.
Of voeding blijft te lang zitten in je dunne of dikke darm.
Dat geeft gasvorming. Een opgeblazen buik voelt naar en dat is het ook.
Want die gassen geven vervuiling. En die gassen worden ook weer opgenomen en dat is ook vergiftiging.
En dat moet dan allemaal naar de lever.
De lever moet het allemaal dan oplossen.
Dan krijg je op een gegeven moment een lever overbelasting.
Dat is dan een heel ander verhaal, doordat er heel veel afvalstoffen het bloed ingaan wat er niet in hoort te gaan moet je lichaam dat allemaal oplossen.
Het lichaam zoekt altijd naar wegen om het afval kwijt te raken.
Dat kan het lichaam goed, vaak jaren achter elkaar, dat is super en tegelijk ook ongelooflijk hoe sterk je lichaam is. Maar toch moet je dat allemaal gaan reinigen, via de reinigingsorganen.
En op een gegeven moment raken die dan overbelast.
Iedereen begrijpt wel dat een dikke darm die zijn afval niet kwijt kan, voor problemen zorgt.
Onze belangrijkste reinigingsorganen zijn de longen, de darmen, de nieren en de lever.
En wellicht heb jij een klacht ontwikkeld, die begon met een slechte vertering van je eten, maar die daar op dit moment niet meer op lijkt.
Je kunt het al voor elkaar krijgen om meer maagzuur aan te maken door goed te ademen. Hierdoor wordt het parasympatische systeem actief en kan de spijsvertering veel beter gaan werken.
3 tips om je vetering te verbeteren
Tip1. Eet minder
Als je weinig tijd hebt of druk bent, eet dan niet zoveel als je zou willen. Op die manier belast je je systeem minder. Wanneer je dan later op de dag wel tijd hebt, eet dan weer wat meer. En eet licht verteerbaar voedsel.
Tip 2. Neem de tijd voor je eten
Als je eet, kijk dan rustig naar je eten. Neem je eten waar. En kies je eten zorgvuldig. Neem de tijd om het te proeven en vooral om je eten goed te kauwen. Door je eten beter te kauwen maak je al enzymen aan de nodig zijn voor de vertering. Zelfs een ‘snelle’ smoothie kun je kauwen.
Tip 3. Adem rustig en nog rustiger….
Als je rustig ademt, activeer je je parasympathische zenuwstelsel.
Houd het simpel.
Wanneer je uitademt, wacht dan een paar tellen voordat je weer inademt.
Adem in, adem uit en wacht.
Op die manier vertraag je jouw ademfrequentie.
En stimuleer je je parasympaticus die nodig is voor de vertering van je eten.
Op die manier worden de juiste enzymen aangemaakt en haal je letterlijk meer uit je voeding.
Veel succes met deze tips.