Alles over de buik ademhaling

“Schrijf iets over de buik", zegt ze. “De wonderlijke, bijzondere buik die zo in verbinding staat met de ademhaling.”

Goed idee :-)

"Onze longen zitten in het bovenste deel van de romp, eronder zit je middenrif en die scheidt de droge van de natte organen". Zeiden ze bij biologie altijd.

Het middenrif (of diafragma) is de belangrijkste ademhalingsspier.
Als je inademt gaat die naar beneden en geeft je organen een duwtje.
Je buik zet er een beetje door uit en daarom noemen we dat meestal een buikademhaling.

Mijn voorkeur heeft steeds meer om het een middenrifademhaling te nemen, maar dat schept vaak verwarring en dat is er al genoeg in de wereld ;-).  

De buikademhaling wordt dus veroorzaakt door het middenrif en is belangrijk, ook voor de organen in je buik.

Ze krijgen steeds een massage en dat houdt ze soepel en in beweging.

Buikademen heeft super lichamelijke voordelen. En het is ook fascinerend wat voor gezegden bij onze buik horen.

"Je buik er vol van hebben"... "Twee handen op één buik zijn"... "Een onderbuik gevoel hebben"..."Iets op je buik schrijven"... en zo zijn er nog veel meer.

Ook noemen ze de buik wel de zetel van je onderbewustzijn. Een prachtige uitspraak, omdat je vaak vanuit je onderbuik voelt dat je onderbewustzijn je iets wil vertellen. Soms weet je niet echt wat het is, maar je voelt het wel...

Je onderbewustzijn geeft zoveel aanwijzingen, de kunst is ernaar te leren luisteren.

Zo was mijn dochter in de eerste klas van de middelbare niet blij, bijna altijd kwam ze thuis met buikpijn, terwijl haar leventje op orde leek. Ze speelde veel met een vriendinnetje van de basisschool, een lieverd, had hoge cijfers, de kinderen uit de klas deden aardig maar toch, die buikpijn bleef.

Tot ze naar de tweede klas ging en een niveau hoger, het was opgelost. De eerste week van het nieuwe schooljaar was meteen al anders, wat een opluchting.

Met verbazing heb ik dat toen waargenomen en naast dat ik blij was dat het opgelost was, wist ik meer dan ooit: die buik, die weet wat!

Als jij ook last van je buik hebt op welke manier dan ook, ga eens op een ander manier met je buik in contact.

Praat er eens mee, vraag: "Hé buikje van mij, wat is er met je?"

En wie weet voel, bedenk of zie je ineens een oplossing, want die ligt meestal dichterbij dan je dacht.

De ademhaling kan daar enorm bij helpen, want wanneer je een hoge, snelle ademhaling hebt dan strest je systeem, er is meer spanning in je lichaam en daar heeft je buik last van. Je spijsvertering heeft namelijk ook last van stress en wanneer je je eten niet goed verteert dan heb je eerder last van je ingewanden en een opgeblazen buik voelt nooit prettig.

Naast de spijsvertering is je hele zenuwstelsel snel gekalmeerd door rustig te ademen. Wanneer je oerbrein in angst zit dan reageer je daarop. Kalmeer jezelf dan als je het opmerkt.

Onze ademhaling kan je zo mooi tot rust brengen, door bijvoorbeeld rustig 4 tellen in- en 6 tellen uit te ademen breng je je systeem al tot rust.

Adem ontspannen uit die 6 tellen en denk dan aan wat je wil laten gaan in die uitademing, denkbeeldig kun je iets loslaten, misschien onveiligheid of een schuldgevoel over iets of iemand, adem het maar uit en adem dan veiligheid en vertrouwen in.

Een simpele en effectieve oefening en natuurlijk kan het zijn dat je steeds opnieuw dingen tegenkomt in het leven die niet meevallen.

Dat geeft niets, pak je zelf weer bij elkaar en ga weer door, adem vooral door, want wanneer je ademhaling lekker stroomt dan is dat in je leven ook zo.

Een paar keer per jaar start ik met een nieuwe ronde van mijn Ademcoach opleiding.

Een 10-daagse waarbij je op pad gaat in jezelf en je leert hoe je iemand een ademsessie kan geven. Het zijn altijd prachtige maanden van snelle groei en ontwikkeling.

Heb je belangstelling, klik dan op reply en zet je telefoon nummer erbij, dan spreek ik je graag vrijblijvend voor een verkennend gesprek.

Fijne dag,

liefs,

Heleen

PS. Kijk hier voor meer info over de Ademcoach opleiding.

Heb je nog vragen?

Wil je meer informatie? Neem gerust contact met mij op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het contactformulier of stuur een mail naar heleen@herleva.nl

Direct contact