Maagklachten en brand maagzuur: de relatie met je ademhaling

Simpele ademhalingsoefening om je spijsvertering te verbeteren en van brandend maagzuur af te komen. Michiel ploft op de bank. De hele dag heeft hij klanten gerustgesteld omdat er een mega computerstoring was.

En hij voelt zich al zo lang moe. Hij loopt al weken op het randje van instorten. Hij probeert rustig aan te doen op het werk, maar dat gaat gewoon niet. Hij voelt zich duizelig en uitgeput.

Hij heeft ook last van zijn maag, dus neemt hij maar weer Rennies. Dat doet hij liever niet. Hij wil niet afhankelijk zijn van medicijnen, maar z’n maag blijft maar opspelen. Eigenlijk voelt zijn hele buik opgeblazen aan. Hij heeft ergens gelezen dat goed ademen zou helpen tegen maagklachten, maar Michiel heeft geen idee hoe.

Last van brandend maagzuur?

Wanneer je last hebt van brandend maagzuur, dan komt je maaginhoud soms even omhoog in je slokdarm. Dat klinkt heel onsmakelijk en het is nog pijnlijk ook. Een Rennie kan dan helpen, want een maagzuurremmer maakt je etensbrij minder zuur. Als je maaginhoud dan omhoog komt, voel je even geen brandende pijn in je slokdarm.

Maar als je maaginhoud niet zo zuur is, verteert je eten minder goed en krijg je gasvorming. Daardoor krijg je een opgeblazen buik en komt je eten sneller omhoog. Dan kom je in een negatieve spiraal terecht. Steeds een Rennie nemen lost dus niets op. Dat maakt je alleen maar zieker.

De stress en spanning op Michiels werk hebben invloed op zijn zenuwstelsel.

Je zenuwstelsel stuurt allerlei processen in je lichaam aan. Ook de vertering van je voedsel. Stress betekende in de oertijd meestal acuut gevaar. Allerlei functies die energie nodig hebben, zoals voedselvertering, komen dan stil te liggen. Zo kan je lichaam alle beschikbare energie gebruiken om te vechten of de vluchten.

Je lichaam reageert op alle soorten stress alsof je leven in gevaar is. Je zenuwstelsel ziet geen verschil tussen spanning omdat je wordt aangevallen door een woedende beer of dat je honderd boze klanten te woord moet staan door een computerstoring.

Je zenuwstelsel heeft twee mogelijkheden: ontspanning, rust en goede vertering van je eten, óf in actie te komen. In dit geval gaat ook je hartslag omhoog zodat je kunt rennen en vluchten. Wanneer je teveel in actie bent, heeft je lichaam geen rust voor de vertering en komt deze in de knel te zitten.

Gelukkig kun je zelf je lichaam weer in evenwicht brengen. Balans in je lichaam is eigenlijk vrij simpel: na elke piek moet je weer een dal creëren. Na inspanning heeft je lichaam ontspanning nodig.

Hoe zit het nu met die ademhaling en ontspannen?

Onze natuurlijke, ontspannen ademhaling heeft een klein rustmoment na elke inademing en een iets langere pauze na de uitademing. Als je die pauzes nog langer maakt, kom je sneller in een ontspannen staat. Je voelt je dan meer ontspannen

Vooral de uitademing iets langer maken helpt om je beter te ontspannen.

Daarom hoor of lees je ook vaak: adem iets langer UIT.

Toch wil ik er een kanttekening bij maken en die is dat je niet overdreven uit moet ademen en daardoor een diepe zucht moet nemen. Dan helpt het niet omdat je dan teveel CO2 uitblaast en weer teveel lucht inademt.

Probeer het volgende eens uit.

Stel je voor dat je door een rietje uitademt. Je lippen maak je heel smal tot een klein tuitje. En doe het vooral rustig en heel relaxed en focus op je uitademing. Gewoon rustig en kalm doe je de oefening, geen overdreven geblaas erbij.

Je stimuleert daarmee je ontspanning deel en dan maakt dat je een betere vertering hebt van je eten.

Er zijn heel veel verschillende ademtechnieken en probeer daarom uit wat het beste werkt voor jou.

En Michiel?

Hij doet deze ademoefening nu twee keer per dag voor het eten.
Een volle maag belemmert je middenrif en die is belangrijk voor een diepe, ontspannen ademhaling.

Daarom doet hij de oefening voor het eten, zodat hij ontspannen is en de vertering makkelijker maakt. En hij voelt zich er veel beter bij.
Michiel deed dit een week en had al de helft minder Rennies nodig. Ook niet na een hectische dag op kantoor.

Ik wens je een fijne dag toe. Ontspan als je kunt, en weet dat het juist de kleine dingen zijn die het ‘m doen. Kleine stappen bepalen je koers.