Weerstand bij het mediteren
Wanneer je met mediteren wilt beginnen dan is dat een super goed idee van je. Vol enthousiasme ga je wellicht beginnen en dat is natuurlijk super wanneer je met iets start.
Het komt helaas vaak voor dat je na een tijdje ineens geen zin hebt, of vind dat je te weinig resultaat hebt of welke reden je ook hebt, je zult te maken krijgen met wat ik noem Weerstand.
Weerstand kun je tegen komen bij allerlei activiteiten in je leven.
Weerstand om te werken, of te sporten, of te lezen, of te met eten, of te praten ga zo maar door.
Vroeger had ik zelfs weerstand bij het strijken, alhoewel dat nu mijn favoriete huishoud klusje is, het kan verkeren.
Weerstand kom je vaak tegen wanneer je uit je comfortzone gaat. Die comfortzone is per persoon totaal anders. Mijn zoon zit op type les en dat haalt hem zeer vaak uit zijn comfortzone. Het kost hem soms enorm veel moeite om gewoon aan de slag te gaan. Hij kan totaal gefrustreerd achter de pc zitten als hij nog 3 zinnen moet typen. Hij wil niet meer, maar het moet toch even af vinden wij. Het leuke is dat wanneer hij die zinnen af heeft, hij heel bij is dat het hem weer is gelukt!
Uit je comfort zone gaan levert je veel vrijheid op. Je beslist dan zelf i.p.v. je denken of voelen die een vaste gewoonte afdraait.
De 7 meest voorkomen weerstanden die je zult tegen komen wanneer je besluit te gaan mediteren, of te gaan ‘zitten zoals ik het zelf ook graag noem.
- Ik heb geen tijd. Kom op zeg! Heb je zelfs geen twee keer twee minuten voor jezelf?
Dan wordt het tijd om iets aan je tijdsschema te doen of aan je innerlijke houding naar jezelf toe. Gun jij jezelf echt niet meer? - Ik kan het niet. Dat weet je niet als je het niet eerst gaat doen. Veel mensen beginnen er niet eens aan omdat ze denken dat ze het niet kunnen, zonde toch? Iedereen kan het, dus jij toch ook? Zelf heb ik lang gedacht dat ik het niet zou volhouden en begon dus maar niet uit angst dat ik zou falen.Toch ben ik op een gegeven moment wel begonnen en heb besloten dat elke dag een nieuw begin is.
- Ik ben te moe om te mediteren.Je kunt deze tijd voor jezelf ook een hogere prioriteit toekennen en starten wanneer je nog fit bent. Kijk maar naar je planning en weet dat deze oefening je juist gaat helpen om je beter te voelen.
- Ik merk geen verschil. Wanneer je 3 dagen hebt gemediteerd, kan het inderdaad gebeuren dat je geen verschil opmerkt. Houd dan nog langer vol. Wanneer je drie weken elke dag twee keer twee minuten gaat zitten zul je echt een verandering op kunnen merken. Of vraag je omgeving, soms ziet die het eerder dan jezelf.
- Ik heb geen discipline genoeg. Of ik ben te lui. Dat is iets wat je kunt aanleren, je poetst ook elke dag je tanden en dat is niet genetisch bepaald, maar een aangeleerde gewoonte.
Wanneer je begint zul je de ‘discipline’ denk spier trainen en die wordt zo sterker en sterker. - Je lichaam geeft allerlei signalen het kriebelt ergens, doet pijn of jewil verzitten om vage redenen.Je lichaam wil je afleiden en dat is nu net onderdeel van de oefening. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je goed zit en geen pijn hebt. Maar wanneer je halverwege iets voelt kan dat nooit ernstig zijn, zie het dan als een oefening om te negeren en je aandacht bij je meditatie te houden
- Je gaat dagdromen. De meest prachtige, briljante ideeën komen bij je op. Je geest is nu echt slim en gaat goede ideeën afvuren, negeer ze en ga door.
Ook wanneer er emoties bijkomen en vandaar uit weer gedachten is weerstand.
Iedere reden die jij hebt om niet te mediteren is een vorm van verzet!
Juist wanneer je weerstand of verzet voelt om dóór te gaan ben je je denkspieren aan het ‘trainen’.
Iedere keer wanneer je weer terug gaat met je aandacht naar waar jij je focus wilde hebben in het begin is trainen.
Vergelijk het met sporten. Ook dan is het zo dat wanneer je je spier net iets meer gebruikt dan comfortabel is, dat de spier gaat groeien.
Zo ook met je denk spier. Train die en hij zal sterker worden.
Vergelijk je nooit met iemand anders, alleen met jezelf. Er is geen mens hetzelfde. Ieder mens heeft zijn eigen niveau en dat is perfect. Het leuke is dat je daardoor je leven lang ermee bezig kunt blijven omdat je altijd weer verder ontwikkeld.