Yoga en deugd Zachtmoedigheid
Yoga en deugd Zachtmoedigheid
7 min. leestijd

Yoga en deugd Zachtmoedigheid

Yoga

Voor het maken van een deugden yogales verdiep ik mijzelf meer in de deugd waarover ik een yogales geef.
Hieronder een uitgebreid verslag van zo’n les. Zie hier welke yogahoudingen ik erbij heb gezocht.

Lang gegoogeld op het woord zachtmoedigheid, ik kreeg er geen gevoel bij. Met als gevolg dat ik harder ging werken.
Nog meer lezen en uitzoeken. Tot ik bleek en inspiratieloos achter de computer zat. Nog eens realiserend wat zachtmoedigheid betekent, realiseerde ik mij dat ik nu vooral zachtmoedig naar mijzelf mocht zijn. Mild en vriendelijk mocht ik ZIJN.

Daarom besloot ik om te gaan fietsen; frisse neus, zuurstof en bomen had ik nodig. Ik spoorde mijn zoon aan om mee te gaan.
Hij zei dat hij wel naar de stadsboerderij wilde. Beetje ver vond ik, maar oké. Eerst keken we bij onze haan die daar nu woont, daarna liepen we naar de stallen waar koeien zijn. Tot onze verbazing zag David daar als eerste dat er een koe lag te bevallen!  Zo gaaf om dat te zien. We voelden dankbaarheid en nederigheid bij het aanschouwen van al dit moois. En zo heeft zachtmoedigheid mij een prachtige ervaring gegeven.

Zachtmoedigheid is een woord dat als het ware uit twee gedeeltes bestaat. Zowel, ‘zacht ‘als ‘moedig’ .Waarin ik sterk voel dat je door je “zachtheid een enorme kracht kunt uitstralen”.

In de Bijbel lees je dat Jezus en Mozes mensen waren die zachtmoedig waren. Jezus was mild, vriendelijk en nederig. Tegelijkertijd had hij enorm veel moed. Moed om vanuit compassie en liefde dingen te zeggen die op dat moment precair lagen bij de farizeeërs. Toch deed hij het en hield zijn eigen koers. Net als Mozes die 40 jaar in de woestijn zwierf. Hij was best een opvliegerige man, gaat het verhaal. En pas later werd hij ’zachtmoedig’. Door de jaren in de woestijn, waarin hij enorm met zichzelf en het ware “zijn”  heeft gestoeid, is dat ontstaan. Hij was moedig om de koers te varen die God voor hem had, ook al wist hij niet welke kant het uit ging. Hij was zacht, door vriendelijk en nederig te zijn.

Als ik aan zachtmoedigheid denk, komen de volgende personen bij mij naar boven. Nelson Mandela, Gandhi, Moeder Theresa, Moeder Amma.

Dit zijn de grote voorbeelden van tedere liefhebbende mensen die de mensheid laten zien, dat je heel veel kracht uitstraalt met je zachtmoedigheid en het verlangen niets of niemand kwaad te doen.

Deze mensen handelden vanuit een diepere wijsheid.

Zachtmoedig is alle weerstanden loslaten en volledig in je  liefdevolle  kracht gaan staan. Deze kracht straal je uit naar je omgeving en je omgeving reageert hierop met kalmte en vredelievendheid.

Keep your thoughts positive because your

thoughts become your words.

Keep your words positive because your

Words become your behaviors.

Ghandi

Yoga en Zachtmoedigheid

In het achtvoudige pad van Patanjali, een bekende yogi en geleerde die rond de vijfde eeuw voor Christus leefde, heb je bij elke stap op dit pad wel zachtmoedigheid nodig om aan de slag te kunnen gaan, met datgene waar je aan wilt werken. Wanneer je voor je gevoel even vastloopt, dan helpt de deugd zachtmoedigheid je om zacht te zijn en toch de moed en de kracht te hebben om je verder te verdiepen in jezelf en yoga.

* Door de yogahoudingen, asana’s, ervaar je zelf ook dat je moed en soms zachtheid  nodig hebt  om zowel je grenzen te bewaken als door je  weerstand heen te kunnen gaan.  Om zo stukje bij beetje op een zachte manier dieper in de houdingen te kunnen komen.

* In de yogales leer je met behulp van ademhalingsoefeningen blokkades los te laten en controle te krijgen over je emoties. Je leert dat jij niet de emoties bent, dat is iets van het Ego, je leert steeds meer te ervaren dat er diep in jouw een stilte is waar je ware zelf, de pure liefde huist. Deze pure liefde is het die je uitstraalt wanneer je zachtmoedig bent.

Yoga Tips

Vooraf aan de sessie:
Wanneer je met Yoga begint of wellicht al langer bezig bent, dan zul je ervaren dat je ‘mindset “ heel langzaam maar gestaag verandert of aan het veranderen is. Wanneer je voor een sessie al even denkt aan de oefeningen die je gaat doen en aan het gevoel dat je dat meestal geeft, dan heb je je mindset al in de goede richting.. Je onderbewuste helpt je op die manier om je sneller te laten leren.
Just say OOOOO, instead of NOOOOOOOO

Tijdens de sessie:

De ene mens is super lenig van nature en een ander kan soms, ook na veel oefenen, maar een klein beetje lenig zijn. We zijn nu eenmaal allemaal verschillend. Dat is ook het mooie van ons mensen. Ons unieke ZIJN. Er is niemand zoals jij. Daarom heeft het ook geen nut om je te vergelijken met een ander. Die neiging is er vaak wel, maar negeer de gewoonte van je neiging tijdens deze les. Kijk naar wat jij nu al kunt en waardeer dat optimaal in jezelf. Elke millimeter die jij nu al verder komt in een oefening is een overwinning.
Waardeer ook dat je de moeite hebt genomen om tijd voor jezelf te nemen. Je kiest voor jezelf, hoe moedig is dat, in deze, vaak, hectische wereld!

Ademhalingstip

Onze energie halen we uit de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten. Dit wordt in de yoga onze ‘Prana’ genoemd.  Daarom is het van belang zowel gezond te eten als je ademhaling goed te verzorgen. Gelukkig zijn er vele soorten ademoefeningen die je kunt doen.

Dr. Judith Kravits ontdekte jaren geleden het belang van je aandacht richten op je inademing. Het leek dat door haar ademtechniek je oude belemmerende emoties op celniveau kon loslaten en helen. In de yoga richt je je vaak op het uitademen, het loslaten van je adem. Uiteraard ook van groot belang, omdat wanneer je goed uitademt, je daarna ook veel beter kunt inademen. Maar bij deze ademoefening richt je je meer op het inademen. Je neemt  meer tijd om in te ademen, dan dat je tijd neemt voor het uitademen. Vertrouw er op dat het uitademen als vanzelf gaat.

Ga zitten of liggen, net waar jij je goed bij voelt. Breng dan de aandacht naar jezelf, voel hoe je ligt of zit en neem waar hoe je ademhaling gaat. Start vervolgens met een actieve ademhaling. Je ademhaling beïnvloed je op actieve manier. Het mag ook sneller dan je normaal doet. 
Focus op je inademing en neem meer tijd om in te ademen dan om uit te ademen. 
Dat zal vast even wennen zijn , maar het is een weldaad voor je lichaam en geest. Adem optimaal in en uit, in en uit, je krijgt nu heel veel zuurstof binnen. Dat kun je voelen in je lichaam. Je kunt tintelingen ervaren,en  dat is prima. Wanneer je genoeg tintelingen voelt stop je met heel actief in- en uitademen. Je ademt even niet. Je houdt je adem even vast. Dat mag met volle longen en met lege longen. Voel maar wat prettiger is.

De zuurstof gaat naar je cel en je positiveert de cel hierdoor, waardoor je afvalstoffen eerder uit het lichaam kunnen. Wanneer je weer een ademprikkel voelt, adem je diep in en houdt de adem 10 seconden vast en voel daarna even na. Een weldaad voor je lichaam, en totale ontspanning is je beloning. In het navoelen is het fijn om op je derde oog te focussen (op je voorhoofd, tussen je beide ogen).

Gezondheidstip

Mediteren helpt je om dichter bij je kern te kunnen komen. Een mooie uitspraak van iemand is

Meditatie is niet het verstillen van het denken.
Ware meditatie is de herkenning van je werkelijke identiteit
 als het stille, onverstoorbare bewustzijn waarin
de activiteit van het denken verschijnt, of dat denken nu kalm of onrustig is.

Voedingstip

Ga een paar dagen uitproberen of je soberder kunt eten. Voel maar dat jij de moed hebt om dat te durven.  Anders eten vraagt kracht, moed en zachtheid naar jezelf. Vaak kun je met minder ook prima toe. Wanneer je simpel begint bij jezelf om een verandering aan te brengen, dan doe je al heel veel goeds voor jezelf en de natuur.

Massage tip.

Geef een ander eens een verassing door te masseren! Mijn dochter leert op school hoe ze elkaar een rugmassage kunnen geven. Het blijkt dat de kinderen daarna veel liefdevoller met elkaar omgaan. Wanneer je iemand gemasseerd hebt, dan heb je een verbinding met elkaar. Dat komt doordat je fysiek met elkaar in verbinding bent geweest. En wanneer je verbinding hebt met een ander, communiceer je prettiger.
Ga achter iemand staan en maak de beweging die de vleugels van een vlinder heeft.
Van binnen naar buiten. Omhoog en omlaag. Daarna ga je, alsof het regent, van boven naar beneden met je handen, eerst heel zacht en daarna iets steviger en sluit het af door een hart op de rug van de ander te tekenen met je handen.

Overige tips

Yoga is zowel de reis als de bestemming. Maak je niet druk over wat is geweest en wat nog gaat komen, gewoon ‘zijn’ in het hier en nu en doen wat je hier en nu kunt en wilt doen. Meer is er niet. Vanuit het nu, kun je wel een verschil maken voor de toekomst. Wanneer je nu iets verandert aan oude belemmerende gewoonten, dan heb je daar in de toekomst profijt van. Zelfs een kleine verandering, kan een groot verschil maken. Bijvoorbeeld  twee keer per dag twee minuten mediteren. Wanneer je dat drie maanden doet, dan voel jij je echt anders. En twee keer twee minuten heeft ook een druk bezet iemand wel over toch?

De deugd zachtmoedigheid helpt je om je zelf verder te ontwikkelen. Wanneer je er aan denkt, is de energie van de deugd er al. Ook dat is een kleine verandering in het nu, even denken aan de deugd zachtmoedigheid en je merkt verschil in je gevoel en op de lange duur in je denken. En zo heb je een positieve cirkel gemaakt, die het verschil maakt voor jou.

Reflectie vraag

Op welke manier ga jij zachtmoedigheid inzetten voor je welzijn?
Denk hierbij aan je relatie, werk, hobby’s, ouders en kinderen.

Affirmatie

Tijdens de yogaoefeningen zeg ik vaak affirmaties tegen mensen. Affirmaties zijn zinnen die je positief beïnvloeden. Zoals:

Met kracht geef ik mijn grens aan.
Vanuit zachtheid geef ik mijn grenzen aan.
Ik leef de gave van zachtmoedigheid.

Over de schrijver
Heleen Ytsma is NLP Master, Ademcoach, Wim Hof Methode Instructeur, Yogadocent. Ik werk het liefst samen met mensen die meer willen weten over de (samen)werking van lichaam en geest, open staan voor andere vormen van ontspanning en zich willen verdiepen in technieken voor ademhaling en meditatie.
Reactie plaatsen